Начало Истории БЪЛГАРСКИТЕ АТЛЕТИ НА ОЛИМПИАДИТЕ – ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

БЪЛГАРСКИТЕ АТЛЕТИ НА ОЛИМПИАДИТЕ – ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

от Alexander Vangelov
460 разглеждания

БЪЛГАРСКИТЕ АТЛЕТИ НА ОЛИМПИАДИТЕ – ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

Най-после олимпийско злато за Стефка Костадинова

25-ата Олимпиада в Атланта бележи 100-годишния юбилей от първите съвременни Игри и се характеризира с отлична организация и известно разточителство и помпозност при провеждането й…..

Българският атлетически отбор набрОява осемнадесет атлети – 12 жени и шестима мъже. От тях Соня Радичева изпада в кнфузната ситуация да пребивава в САЩ, без да стартира, заради тежката травма и последвалата я операция непосредствено преди началото на квалификацията на хвърляне на копие….

Третата Олимпиада в кариерата на Стефка Костадинова най-сетне й носи мечтаната повече от 12 години олимпийска титла. Вече на 31 години, Стефка отдава съвсем ясно значението на дилемата „сега или никога!”. През 1996 г. тя вече е преодолоявала двата метра (и повече) точно 10 пъти, но е загубила на два пъти от украинката Инга Бабакова! Квалификацията е на 1-ви август. Нормативът е 1.95 м – доста висок! Състезателките са разпределени в две групи по 17. От първата група осем атлетки се справят с 1.93 м (между тях и Костадинова). А от втората група успешни на 1.93 са шест скачачки. По решение на организаторите квалификацията е прекратена и не се правят опити на 1.95 м. Четиринадесетте, успели на 1.93 – всичките те са допуснати нафинала. Във втората група участва и Венелина Венева. Тя с мъка (все от трети опит) превзема 1.75 и 1.80 м, след което се препъва на 1.85 и отпада…. След ден почивка, на 3-ти август (последният ден от атлетическата програма) започва финалът на скок височина. Осем атлетки начеват от 1.80 (превзети от всички тях от първи опит). Тринайсет атлетки преодоляват 1.85 от първи опит (само чехкинята Ковачикова от втория път). Всичките 14 атлетки успяват и на 1.90 (от тях Болшова (Молдова), Бакояни (Гър) и Залевская (Каз) от втори опит, а норвежката Хане Хаугланд – от трети!). Всички атлетки се справят и с 1.93 м – нещо невиждано до момента! Хаугланд, Болшова и Моткова (Рус) от втори опит и Залевская от трети! А останалите десет – от раз! Следващият рубеж – 1.96 – вече взема първите си жертви. С по три грешки последователно отпадат Тиша Уолър (САЩ), Зузана Ковачикова (Чех), Олга Болшова (Молд), Светлана Залевская (Каз) и Брита Билач (Слов). От първи опит с тези 1.96 се справят Антонела Бевилакуа (Ит), Костадинова, Бабакова, Ниеле Зилинскиене (Литва), Хане Хаугланд (Нор), Алина Астафей (Гер), Моткова (Рус), Ники Бакояни (Гър), а от втори – Елена Гуляева (Рус). Девет атлетки остават на 1.99 м. Бевилакуа, Костадинова и Бабакова една след друга правят първи успешен опит. Бакояни и Гуляева успяват на 1.99 от втори опит.

За Зилинскиене и Хаугланд 1.99 се оказват непосилни. Астафей и Моткова правят по един фаул на 1.99, след което и двете оставят оставащите си два опита за 2.01 м. Седем (!) атлетки са останали на 2.01 м – отново без прецедент в историята дотогава! Стефка Костадинова и Инга Бабакова бележат успех на тези 2.01 м от първите си опити, а Ники Бакояни сполучва във втория опит! Бевилакуа и Гуляева правят по три фаула, а Астафей и Моткова пропиляват полагащите им се по два опита на 2.01 м. И така – медалите са ясни. Костадинова преодолява и 2.03 от раз! Бабакова и Бакояни регистрират по два фаула. Украинката Бабакова прави и трети. Но гъркинята Бакояни сякаш скача върху крилете на щастието и късмета в този ден. В третия си опит на 2.03 м тя прави сполучлив скок, подобрявайки в хода на състезанието за трети пореден път рекорда на страната си!. 2.05 м! Стефка и Ники правят по един фаул. На втория опит Костадинова успява, а Бакояни бута летвата още два пъти и остава със сребърен медал! След олимпийския рекорд Костадинова пожелава 2.10 м – за нов световен рекорд! Особено във втория си опит тя е съвсем близо до сполуката!…. И така – златен медал за Стефка, златен медал и за България от състезанията на Царицата на спортовете на юбилейната 25-а Олимпиада! Победата и златният медал са още по-ценни в такова изключително тежко и продължително (повече от три часа) състезание, което неколкократно е прекъсвано заради стартовете в беговите дисциплини и награждаванията в последния ден от атлетическата програма….

Още един български атлет е сред осмината финалисти – Галин Георгиев в тройния скок! В квалификацията добричлията още в първия си опит записва 17.02 м и се класира за финала. Вторият българин тук – Стойко Цонов – с два опита от 16.10 и 16.15 в първата група остава 13-и и не продължава. Третият му скок е несполучлив, но в границите на 16.80 м – напълно достатъчно за класиране на финала (12-и с 16.73 м влиза бахамецът Франк Радърфорд – 16.73 м). Финалът е на 27 юли. Галин скача седми поред и с 16.85 е шести след първите два кръга. Световният рекордьор Джонатан Едуардс (Вбр) след два фаула е на път да отпадне, но със 17.13 в третия си опит се спасява (преди това американецът Кени Харисън е повел още в първия кръг с олимпийски рекорд от 17.99). Четвъртият кръг размества доста временната подредба (за първи път след третия опит състезателите правят опити по ред, обратен на класирането им след първите три опита). Така в четвъртия кръг Майк Конли (САЩ) със 17.40 излиза втори, после Едуардс „лети” далеч към сребърната позиция – 17.88 м, а кубинецът Йоелвис Кесада (17.44) си „заплюва” бронза. В края на този четвърти кръг от опити Харисън затвърждава превъзходството си – отново олимпийски рекорд (18.09м). Галин Георгиев прави четири (!) последователни фаула, докато третият американец Робърт Хауърд в третия кръг го изпреварва за седмото място – 16.90 м. Галин дълго се съсредоточава преди последния си шести скок. За жалост точно по време на разбега вятърът се „обръща” и Георгиев отскача на около 30 см преди пластилина на дъската – „само” 16.92 м и седмо място сред световния елит!….

Женската ни щафета на 4 х 100 м в състав Десислава Димитрова, Петя Пендарева, Златка Георгиева и Моника Гачевска стартира в третия полуфинал. От осма пътека нашите момичета финишират трети за 44.19 сек., след Русия 43.00 и Франция 43.09. Побеждаваме финландките(44.21) с две стотни, а в крайното класиране сме десети по време…. Освен в щафетата, Златка Георгиева стартира и на 100 м (четвърта в първата серия с 11.74 и осма в четвъртия четвъртфинал (11.99). Компания й прави Петя Пендарева (пета в четвъртата серия с 11.59). Георгиева участва и на 200 м (седма в първата серия с 24.05). В това бягане на 200 м по-успешно е представянето на Моника Гачевска – трета в четвърта серия с 23.30 и шеста в първия четвъртфинал с 23.44 сек…..

Петя Страшилова стартира в две дисциплини. На 26 юли в четвъртата серия на 800 м Петя пропуска финалния спринт на останалите и с 2:02.13 остава едва пета. На 31 юли във втората серия на 1500 м Страшилова тръгва плахо и до края не намира контакт с водещите – единайста е позицията й накрая с 4:26.66 мин.

Светла Миткова участва неуспешно в третата си Олимпиада. В квалификацията на тласкане на гюлле със 17.41, 17.48 и 17.30 тя е далече от 12-ата, класирала се за финала (Рамона Пейджъл (САЩ) 18.55)…. Атанаска Ангелова в мятането на диск с 59.82 м (и два фаула) също няма никакъв шанс в квалификацията…..

Двама българи участват в маратона при мъжете – братята Христо и Петко Стефанови. По-големият – Христо Стефанов – звършва на престижното 30-о място с 2:18:29 часа, а по-малкият – Петко Стефанов – поизостава (80-и за време 2:29:06)….

Светла Димитрова е записана в бягането на 100 м с преп. Тя пристига в Атланта само седем месеца (!), след като е родила сина си Кристиан. Още във втората серия Светла с 12.92 е четвърта и се класира за четвъртфинала. В първия четвъртфинал с 12.84 тя отново е четвърта, само на една (!) стотна пред нигерийката Анджела Атеде (12.85) и отива на полуфинал. Във втория полуфинал Димитрова е поставена в осми коридор. След изстрела на стартера тя чува като че ли шум от повторен изстрел на стартера и решава, че има фаулстарт. Светла  спира пред първия хърдел, докато другите продължават напред…… Опитите на ръководството на делегацията ни да получат някакво обяснение от съдиите срещат дълбоко мълчание…..

Антон Сашов Иванов стартира във втората серия на 200 м и с 21.20 остава шести…..

Европейският ни шампион Ивайло Младенов участва в квалификацията на скок дължина. След два фаула във втората група, Младенов усеща силна болка в ахилесовото сухожилие и напуска сектора, за да потърси лекарска помощ….

Ива Пранджева участва в две дисциплини. Първо в квалификацията на троен скок с 14.61 е първа в първата група. На финала с 14.84 (след два фаула) тя е четвърта след първите три кръга. Макар в последния си шести скок Ива да добавя 8 см, с 14.92 м тя си остава четвърта, след Инеса Кравец (Укр) 15.33 м, Инна Ласовская (Рус) 14.98 & 14.70 и Шарка Кашпаркова (Чех) 14.98 & 14.69…. В скока на дължина Пранджева пак е първа във втората квалификационна група (6.62). На финала с 6.82 тя остава едва седма. Огорчението и разочарованието са дваж по-големи, след  дисквалификацията на българката…..

СИДНИ 2000

Триумф на Тереза Маринова в далечна Австралия

Двадесет и седмата Олимпиада след 44 години (Мелбърн 1956) отново се провежда на Зеления континент. Общо 22 български лекоатлети (9 мъже и 13 жени) са покрили изискуемите нормативи и заминават за Сидни…. Необичайно късните дати на състезанията (краят на септември) изиграват лоша шега на повечето ни спортисти, някои от които вече са задминали върховата си форма…..

Тереза Маринова не е непременно фаворит номер едно за олимпийската титла на троен скок. Само две семици преди надпреварата на олимпийската арена рускинята Татяна Лебедева е демонстрирала умопомрачителна серия в Йокохама – 15.15; 15.32; 15.15; 15.16…. Но и Маринова подобрява формата си с всеки изминат ден…. Още  квалифика-цията на 22 септември (норматив 14.25) очертава трите основни претендентки за медалите – Лебедева (14.91, украинката Олена Говорова (14.76) и Тереза Маринова (14.73). В първата група (на Тереза) участва още една българка – Мария Димитрова. И в трите си опита Мария отскача доста пред дъската – 13.55, 13.80 и 13.87 и остава 16-а – на 11 см от заветното 12-о място. То е заето от алжирката Байя Раули с 13.98 м….

Финалът на женския троен скок е на 24 септември 2000 г. На същата дата 12 години по-рано Христо Марков (треньорът на Маринова) е станал олимпийски шампион в Сеул….. Знак на съдбата или…. Татяна Лебедева скача втора поред и „повежда хорото” в първия кръг – 14.77 м. Тереза скача осма поред. След едно вдъхновено и бързо засилване следват, отлично изпълнени, трите фази на скока. Вятърът е леко насрещен (-0.3). Маринова се приземява отчетливо над 15-ия метър. Но колко? След малко става ясно – 15.20 м – нов български рекорд! Украинката Говорова скача 11-а поред. Отговорът й е 14.96 м и второ място… Точно в началото на втория кръг над стадиона започва да ръми неприятен дъждец. Пътеката за засилване става опасно хлъзгава. Лебедева е някак нервна и прибързана – 14.66 и 14.45 във втория и третия скок. Говорова след фаул във втория кръг е стабилна – 14.74 и 14.78. Най-после в четвъртия кръг Лебедева коригира разбега – 14.91. В петия си скок Татяна най-после надминава Говорова – 15.00 м (+1.3). Тереза рискува опит след опит – всичките й пет скока (след победния първи) са фаулове. Последен шести кръг. Лебедева влага всичко, но отскача малко пред дъската – 14.90 (0.6). А действителната дължина на скока (от мястото на отскока) е…..15.15 м! Само Говорова може да отнеме златото на Маринова. Обаче и тя не подобрява резултата си – 14.74 м…. И така, петият „атлетически” златен олимпийски медал за България принадлежи на Тереза Маринова….

Ростислав Димитров е стабилен в тройния скок при мъжете през целия сезон. Той е регистрирал и две престижни победи – в Стокхолм и Рим и е постигнал 17.30 м. Квалификацията е на 23 септември и нормативът (16.95 м) е постижим. Ростислав е в първата група и още с първия си скок записва точно 17.00 м (+0.8) и си осигурява място във финала. Във втората група Ивайло Русенов след два по-скромни скока (16.24 & 16.40) рискува в третия и се приземява малко над 17-ия метър. Уви – фаул. Финалът на троен скок за мъже е насрочен за 25 септември. Британецът Лари Ачики (17.29) и кубинецът Йоел Гарсия (17.15) „дават тон”. После световният рекордьор Джонатан Едуардс със 17.12 и Йоелви Куесада (Куб) (17.19) се присъединяват към челната група. Филпис Идоу с 16.97 м не е много сигурен. Италианецът Паоло Камоси (16.96) пък също е потенциален кандидат за осмицата. Той скача десети поред, веднага след него Ростислав (единайсти) също записва опит – 16.95. Втори кръг. Гарсия добавя 4 см за 17.19. Едуардс излиза начело – 17.37, а Робърт Хауърд (17.05) също изпреварва Рости. Селд малко руснакът Денис Капустин (17.46) за момент поема водачеството, а Камоси (16.60) и Димитров (16.72) не променят позициите си…. Трети кръг. Гарсия повтаря своите 17.19, а Джонатан Едуардс „лети” към победните 17.71 м. Камоси и Димитров правят фаулове…. И така Ростислав Димитров остава само на един (!) сантиметър от заветното осмо място…..

Девето място на Олимпиада регистрира и Венелина Венева в скока на височина. Двете с Елеонора Милушева се справят от първи опит с квалификационната норма от 1.94 м на 28 септември. Третата българка в сектора – Христина Калчева – започва от 1.80 м и там записва три поредни фаула… Дванайсет години след Сеул 1988 г. (Костадинова и Андонова) сега България отново има две финалистки в скока на височина на олимпийски игри! Финалът е на 30 септември. Венева превзема 1.85 и 1.90 от първи опит, после рубежът 1.93 е преодолян от втори опит. Заедно с румънката Моника Ягър-Динеску Венелина Венева дели деветото място (след три грешки на 1.96). Елеонора Милушева успява (все от втори опит) на 1.85 и 1.90 и после греши три пъти на 1.93 м, оставайки тринайста в олимпийския финал….

Чудесно се състезава дебютантката Даниела Йорданова в бягането на 5000 м. В първия (от общо три) полуфинал на 22 септември тя съумява да се „закачи” към челната четворка (Соня О’Съливан (Ирл) 15:07.91, Джоан Пейви (Вбр) 15:08.82), Гете Вами (Ет) 15:08.92 и Лидия Черомей (Кен) 15:09.32 и с нов български рекорд (15:10.08) се класира за финала. Финалното бяане на 5000 м се провежда на 25 септември. Йорданова успява да се придържа към челната група до втория километър (6:07.46), послед поизостава (3000м за 9:10.34)…. В последната обиколка Даниела успява да се откъсне от Роуз Черуиот (Кен) и Джоан Пейви (Вбр) и финишира десета, отново с национален рекорд – 14:56.95 мин.!

Двама бъгларски атлети се състезават на скок дължина – Петър Дачев и Николай Атанасов. Нормативът е достатъчно висок – 8.15 м. В първата група (26 атлети!) Атанасов трябва да чака доста дълго между опитите и това излишно го изнервя. След два фаула Николай успява да запише само 7.62 м в третия кръг и отпада…. Петър Дачев започва с 8.03 във втората група (27 скачачи!), после настъпва пластилина, а след третия си скок (7.85) все пак попада сред дванайсетте финалисти…. След два дни отдих, на 28 септември е финалът. Петър Дачев отдалеч изглежда като че ли някак разконцентриран. След 7.80 м в първия кръг и фаул във втория, в третия със 7.70 м Дачев няма сили да сътвори нещо повече от 11-ото място.

Светла Димитрова участва на четвъртата си Олимпиада. Още в първта серия на 100 м с преп. тя прави минималното, за да продължи – 13.00 и четърто място. В третия четвъртфинал с 13.04 тя е шеста (13.04), но по време е допълнена за полуфинала. На следващия ден в първия от двата полуфинала Димитрова в първи коридор финишира шеста (12.95), почти настигнала бягащата вдясно във втори коридор ямайка Делорийн Енис-Лондън (12.90) и рускинята Наталия Шеходанова (12.92). С надеждите за финал е свършено (макар и от двата полуфинала време от 12.90 да е достатъчно за място сред първите осем….).

Петя Пендарева отстъпва само на Мерлин Оти (Ям) (11.24) и с 11.30 в деветата серия на 100 м се класира за следващия кръг. Във втория четвъртфинал Пендарева няма шанс срещу Мерлин Оти (10.83), гъркинята Екатерини Тану (10.99), ямайката Таня Лорънс (11.11) и „домакинята” Мелинда Гейнсфорд-Тейлър (11.24) и с 11.36 остава едва пета…. Другите две спринтьорки не прескачат първия кръг. Моника Гачевска на 200 м остава осма в шестата серия с 24.16, а Даниела Георгиева в бягането на 400 м завършва шеста в седма серия – 54.16 м….

При межете в спринта сме предствени от двама. Петко Янков на 100 м стартира в четвъртата серия и с 10.63 сек. от трета пътека отстъпва на ирландеца Пол Бризел само с една стотна за петото място. На 200 м Янков се представя по-добре. След четвъртото си място във втора серия (20.91), във втория четвъртфинал Петко Янков финишира шести за 20.75 в неудобния втори коридор! Илия Дживондов е записан на 400 м и 400 м с преп. В четъртата серия на 400 м (22 септември) Илия остава осми с 48.64 сек. След ден само (на 24 септември) Дживондов заема същото осмо място на 400 м с преп. в пета серия (този път е в осма пътека) с време 54.36 сек.

Петко Стефанов за втори път стартира в маратон на Олимпиада. В последния ден на Игрите (1-ви октомври) Стефанов е „на опашката” до половината от разстоянието (21 км за 1:10:34). После започва да задминава няколко от противниците си, за да завърши 60-и за 2:26:24 часа….

Илиан Ефремов в овчарския скок е изправен пред непосилната задача да преодолее 5.75 на квалификацията (27 септември). Той започва с 5.25 във втората група, после 5.40 м са преодолени успешно от втори опит, а 5.55 м – от трети. По-късно Ефремов регистрира три фаула на 5.70 м и остава 11-а в група Б на квалификацията…. При жените също имаме представителка на овчарски скок – Таня Колева заявява 4.00 като начална височина на квалификация (при норма 4.40 м). Колева прави три грешки на тези начални 4.00 метра, без да запише успешен опит!

Две представителки на „тежката артилерия” са заслужили право да стартират в Сидни. Рекодьорката в хвърлянето на копие Христина Георгиева е далеч от формата си през юни. Сега тя записва в хвърлянето на копие последователно 54.60; 51.10 и 53.31 и остава 13-а в група А. Анелия Йорданова също е останала далеч от националния си рекорд (65.35) от юни. След фаул в първото си влизане в кръга за хвърляне на чук, във втория кръг Анелия не е на себе си – 54.92, а в третия с 54.69 остава 28-а в крайното класиране на пресявката.

Живко Виденов на 110 м с преп. е постигнал прекрасния рекорд от 13.33 сек. през юни. Обаче месец преди отпътуването за Сидни, Виденов получава тежка контузия на оттласкващия крак. В трета серия (24 септември) на Живко се пада да бяга в третата серия в седма пътека (вдясно от него в осма пътека е бъдещият олимпийски шампион Аниер Гарсия (Куб)). Живко стартира успешно (най-добра стартова реакция 0.122), но още след първото препятствие усеща рязка болка в контузения крак и спира пред второто препятствие…..

 

А Т И Н А   2 0 0 4

Отличен на Ивет Лалова и Даниела Йорданова, останалите – в миманса

Най-после на Атина е дадено домакинството на Олимпиада (след 1898 и 1906 г.). Домакините не жалят сили и средства, но в края на краищата остават с огормен бюджетен дефицит.

Българската атлетическа група наброява 20 състезатели – 7 мъже и 13 жени. За пръв път от 1968 г. сме без медал и двете ни финалистки (Лалова на 100 и 200 м и Йорданова на 1500 м) едва смогват да смегчат тягостното настроение от представянето на останалите…..

Ивет Лалова е дала вече изумителните 10.77 на 100 м в Пловдив и всички българи са настроени за спечелване на медал от нейна страна. В осма серия (последната) по обяд на 20-и август Лалова печели с лекота – 11.16 сек. (-0.3). Четвъртфиналът е на същия 20-и август вечерта от 20:10 часа. От шеста пътека Ивет стартира най-добре и води до 90-ия метър, където е настигната и надмината отляво (в пета пътека) от Лорън Уилямс (САЩ) – 11.09 срещу 11.03 за американката (при пълно безветрие). Полуфиналът е на 21-ви авгиуст ит 20:00 часа. Лалова отново се изстрелва най-добре от старта в трети коридор, но след 70-ия метър беларуската Юлия Нестеренко (в пета пътека) и ямайката Вероника Кембъл (в шеста) постепенно се изравняват с българката. Победата е за Нестеренко (10.92) (+0.1), следвана от Кембъл 10.93. Лалова с 11.035 изпреварва с три (!) хилядни Деби Фъргюсън (Бах) 11.038. От финала в този полуфинал отпадат такива колоси като европейската рекордьорка Кристин Арон (Фр) и Гейл Дивърс (САЩ).

Финалът на 100 и в душната вечер на 21-ви август от 22:55 часа. Ивет Лалова е вляво от всички – в първи коридор. Отново с най-добра стартова реакция (0.154) Лалова тръгва сама вляво. В четвърта пътека много мощно бяга американката Лорън Уилямс, а през коридор (в шести) беларуската Нестеренко от 70-ия метър нататък „изплува” начело с още по-голяма мощ и сила.

В трети коридор Вероника Кембъл някъде около 85-ия метър взема лек аванс пред Лалова. Всички се втурват върху финалната линия. Случва се най-големият сюрприз – Юлия Нестеренко грабва златото с 10.93, следвана от Лорън Уилямс 10.96, Кембъл 10.97 и Ивет Лалова 11.00. Четвърто място на 100 м на олимпийски финал – това е най-успешното класиране на българска спринтьорка на Олимпиада въобще. А Нестеренко е втората спринтьорка в света (след Флорънс Грифит-Джойнър), която на една и съща Олимпиада във всичките четири кръга на 100 м „слиза” под 11-е секунди.

Две спринтьорки от България са записани за 200 м. Още в първата серия на 23-и август в 11:00 часа Моника Гачевска от пета пътека финишира осма с 23.71 и не продължава. Веднага след нея във втората серия Ивет Лалова от трета пътека се „разхожда” с лекота за победата – 22.88 (+1.7). Във вечерния сеанс  Лалова е поставена в четвъртия четвъртфинал. От четвърти коридор Ивет взема великолепно завоя и накрая предизвикателно оставя Сайдони Мадърсил (Кайм о-ви) да я победи (за Мадърсил 22.76, за Лалова 22.81)…. Полуфиналът на 24-и август (22:05) е нещо различно и доста по-сериозно. Ивет е в четвърти коридор, между Алисън Филикс (САЩ) в трети, британката Абиодун Ойепутан в пети и втората американка Муна Лий в шести…. Чудесно пробяган вираж за Ивет и тя излиза първа на правата. Филикс я настига едва на 160-ия метър, а Ойепутан „ляга” точно на финиша пред Лалова. Победа за Филикс с 22.36 (+0.5), второ място за Ойепутан (Вбр) 22.556, трето място за Лалова 22.558, четвърта е Муна Лий 22.69….

Финалът на 200 м е на 25-и август от 23:20 часа. Жребият е отредил втора пътека за Лалова, зад Алисън Филикс (трета), Вероника Кембъл (четвърта) и Алийн Бейли (Ям) в шеста пътека.. Още от края на завоя на правата първа излиза Кембъл, следвана на по-малко от метър от Алисън Филикс отляво. В шеста пътека на трета позиция е Бейли (Ям). Ивет дава всичко от себе си, но за първи път в кариерата си в рамките на шест дни се налага да прави осем бягания. В последните 20 м от външния осми кродир бахамката Деби Фъргюсън изхвърча изневиделица и финишира трета. И така, злато за Вертоника Кембъл (22.05), сребро за Алисън Филикс (22.18), бронз Деби Фъргюсън (22.30), четвърта е Алийн Бейли (22.42) и пета завършва Ивет Лалова за 22.57 секунди. Два финала, четърто и пето място, за какво повече може да се претендира в тази адска конкуренция….

Даниела Йорданова е подготвена отлично за олимпийските игри. Тя пристига в гръцката столица с ясното съзнание, че я чакат убийствени бягания в пресявките на 1500 м. Но тежка контузия едва не я докарва до операция буквално дни преди първия старт. Обезболяващи инжекции, разправии… до последния момент. Във втората серия на 24-и август (20:30 часа) Даниела успява да се държи в челната група докрай (през цялото време води рускинята Евдокимова). Даниела финишира трета с 4:05.87, а победата е за Едвокимова 4:05.55, следвана от Кели Холмс (Вбр) 4:05.58. Зад Йорданова остават Мария Мартенс (Фр) 4:05.95, мароканката Хасна Бенхаси 4:05.98, полякинята Лидия Хойецка 4:06.13, испанката Фуентес  4:06.32, алжирката Туами 4:06.41 и „домакинята” от Гърция Ефадаки 4:06.73. Девет състезателки, събрани в една секунда – още тук е взривоопасно. Полуфиналът е още на другия ден – 26-и август. И отново Йорданова е в компанията на Евдокимова. Наталия отново повежда в малко по-бързо темпо. И отново не отсътъпва до последния метър – 4:04.66. Втора и сега е Кели Холмс 4:04.77, Хойхецка е трета с 4:04.83, а испанката Наталия Родригес изпреварва Даниела в последните десетина метра – 4:04.91. Йорданова завършва комфортно пета за 4:04.94 мин. И ето, след  ден почивка, на 28-ми авуст от 20:30 часа е заветният финал. Трите рускини (Томашова, Евдокимова и Егорова) са тук, две полякини (Хойецка и Якубчак), румънката Мария Чонкан, британката Кели Холмс (вече спечелила златото на 800 м), туркинята Елван Абейлегесе… Старт и групата от 12 бегачки се втурва напред. Рускинята Наталия Евдокимова отново тръгва напред в доста бързо темпо (400 м за 63.59), следвана от Хойецка, Татяна Томашова и Даниела Йорданова. На 800 м Евдокимова индикира темпо за под четири минути (2:08.64), следвана по петите от Хойецка, румънката Чонкан, Томашова, Абейлегесе и Холмс. Малко по-назад е Даниела Йорданова (2:09.69). Точно 20 метра преди камбаната за последните 400 м полякинята Лидия Хойецка опитва атака, но е парирана отдясно от Томашова, а Евдокимова продължава с изтощителното си темпо напред. Последни 200 м. Едвокимова и Хойецка са една до друга, зад тях Томашова и Чонкан. Кели Холмс започва острата си атака отдясно, а Даниела Йорданова не изпуска челото! Последна права. Холмс и Томашова бягат една до друга. Те постепенно изпреварват Евдокимова. Това прави и Чонкан – от вътрешната страна. Последна отчаяна атка на полякинята, която „увяхва” почти бездиханна. Даниела Йорданова изтръгва последните си останали сили и успява да задмине отдясно Хойецка. Йорданова се втурва и а-ха да настигне Евдокимова за четвъртото място. Олимпийска шампионка е Кели Холмс (3:57.90), втора е Татяна Томашова 3:58.12, с бронзов медал остава Мария Чонкан (Рум) 3:58.39. Четвърта е Наталия Евдокимова 3:59.05, а само на пет (!) стотни след нея пета е Даниела Йорданова 3:59.10. Шеста едва-едва пристига Лидия Хойецка 3:59.27. За пръв път в историята шест (!) атлетки „слизат” в едно състезание под четирите минути – безпрецедентно!!!

Марияна Димитрова в бягането на 400 м се представя съвсем прилично и достойно. Във втората серия (21 август от 9:50 часа) тя от неудобния осми коридор „прави” бягането на останалите и накрая е изпреварена само от Моник Хенъган (САЩ) – 51.02. Марияна финишира за 51.29, изпреварвайки Калтума Наджина (Чад) 51.50. На следващия ден (22 август) от 22:20 часа Марияна е поставена в третия полуфинал. От шеста пътека Димитрова тръгва уверено и ритмично. Е, тук класата си казва думата – побеждава Моник Хенъган 49.88, следвана от рускинята Наталия Антюх 50.04 и Новлин Уилямс (Ям) 50.85 Марияна остава четвърта с изравнен лиен рекорд – 51.20. От първия полуфинал се класира по време Саня Ричардс (САЩ) 50.54, а от втория – Наталия Назарова (Рус) 50.63… От финала с по-добро време от това на Марияна отпадат още Кристине Охурогу (Вбр) 51.00), както и споменатата Новлин Уилямс 50.85…

В скока на дължина при мъжете (както и в Сидни преди четири години) сме представени от Петър Дачев и Николай Атанасов. В първата квалификационна група Атанасов след фаул прави два сходни опита – 7.88 и 7.90 и отпада. Във втората група Петър Дачев започва с 8.05, после прави фаул в рамките на 8.20 м и накрая завършва със 7.83. От първата група кубинецът Иван Педросо и ганаецът Игнисиъс Гайза също са приключили с 8.05 (с колкото и Дачев). Но Педросо е записал и 8.04, а Гайза побеждава Дачев за последното 12-о място за финал само с … 1 см – 7.84 м втори най-добър скок срещу 7.83 за българина. Какъв малшанс за Дачев!

Антония Йорданова пък е представителката ни на скок дължина при жените. В първата група на квалификацията тя трябва да гони норматив от 6.65 м. С 6.45 м от първия си скок тя вдъхва надежди, но после обърква разбега си и вместо да прибави, „слиза” надолу – 6.31 и 6.28 м… И то отскачайки на 30 см пред дъската!……

Двама са българите сред записаните на троен скок при мъжете. В първата група Ивайло Русенов начева с 16.39, но после, в стремежа си да се справи с норматива от 17.00 м, пристъпва пластилина на два пъти. Във втората група Момчил Караилиев започва с фаул в рамките на 17.10 м, после с 16.45 м поне записва опит. В третия му скок всичко се получава прекрасно, но…фаул. Последният, който се класира за финала, е французинът Жулиен Капек – 16.91 м!

И при жените имаме предсатвителка в тройния скок – Мария Димитрова. За нея целта в квалификацията е доста висока – 14.45 м. Пък и Димитрова дори и на втората си Олимпиада се вълнува доста повече от нужното. Тя рискува в първите си два опита и записва фаулове. В третия Мария прави сполучлив скок, но…14.16 м. Всичките 12 финалистки „покриват” норматива . „Зад борда” остават румънката Соломон 14.42, италианката Ла Мантия 14.39, испанката Кастрехана 14.37 м….

На овчарски скок най-добрите българи Спас Бухалов и Илиан Ефремов са сред квалфикантите. Нормативът си е висок (5.70 м). В първата група Спас Бухалов с 5.30 от втори опит и 5.50 от третия път остава 14-ти. А във втората пресявка Илиан Ефремов прави три фаула на 5.30 и се самоелиминира. Общо 16 (!) състезатели се справят с квалификационната норма от 5.70 м!

При жените на овчарски скок Таня Стефанова (Колева) започва от 4.00 м, после прескача и 4.15 (от втория път) и на 4.30 прави три грешки. А с 4.40 (под норматива от 4.45) попадат във финала състезателки, които са губили от Таня през сезона!….

Венелина Венева в Атина участва на третата си Олимпиада. Нормативът на квалификацията в скока на височина е 1.95 м! Венева почва предпазливо – 1.80 и 1.85 от раз, после 1.89 и 1.92 последователно все от трети опит. За финала с 1.92 м, преодолени от първи опит, се класират Инга Бабакова (Укр), румънката Оана Пантелеймон и испанката Марта Мендия. С преодолени 1.92 от втори или трети опит отпадат рускинята Татяна Новоселцева, мексиканката Ромари Рифка и Венева…

Галин Костадинов в тласкането на гюлле е далече от личния си резултат през годината (20.02). Със 17.75, 17.51 и 17.47 м той няма кой знае какъв шанс (последният – словенецът Миран Водовник – „влиза” 12-и с 20.04 м)… И Анелия Йорданова-Куманова изпада в неудобно положение да регистрира опити с два метра и половина по-малко от личното си постижение – пак в тласкането на гюлле – 15.49, 15.91 и 15.50 м….

Христина Георгиева почва зле в хвърлянето на копие – 49.69, после оправя мерника – 54.65 и 55.13… А нормативът си е висок – цели 61.00 м. Кубинката Норайда Бисет с 60.97 е последната, която се вмъква сред 12-те за финал….

Цветанка Христова е покрила олимпийския норматив на мятане диск в София. Тук в Атина след един посредствен първи опит в квалификацията – 43.25 м, Христова прави два рисковани опита около 56 метра, но и двата пъти дискът пада извън сектора…

Невена Минева на 20 км спортно ходене стартира сполучливо и до десетия километър се движи някъде около двайстата позиция. После габровката получава криза и е принудена да спре, оставяйки ни в неведение относно истинските си възможности….

Светла Димитрова-Пищикова на 100 м с преп. е записана в последната пета серия. Пада й се четвърта пътека. Уви, при представянето на участничките нейният коридор е празен. Лекарят (след обстоен преглед) е препоръчал на Светла да не стартира на своята пета поред (и последна Олимпиада!

 

Снимки: Личен архив

 

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.