Начало Годишнини Юношеският световен шампион Илиян Илиев – вече на 50!

Юношеският световен шампион Илиян Илиев – вече на 50!

от Alexander Vangelov
481 разглеждания

Вторият ни световен шампион при юношите – вече на 50!

Ямболията Илиян Илиев – с половинвековен юбилей

Днес един от най-големите ни таланти в мятането на диск при юношите – Илиян Илиев, навършва 50 години. Нека това е повод да припомним съвсем накратко за кратката му, но твърде емоционална кариера в атлетиката…..

Роден на 28 август 1971 г., за него за пръв път се чува през далечната 1987 г. Още на зимния шампионат по хвърляния в Казанлък (при темература на въздуха около 6 градуса!) на 16 години Илиян Илиев печели първата си шампионска титла – при юношите младша възраст – в любимата си дисциплина мятане диск (52.04 м). На републиканското първенство за младша възраст в София на 26 юли Илиев отново преминава значително 50-ия метър (с диск 1.5 кг) – 52.02 м, побеждавайки „сребърния” Данаил Керин (Тракия Пд) с …. почти 6 метра!

През 1988 г. Илиян изпитва известни трудности при усвояването на „новия” уред (дискът за мъже тежи 2 кг). Той отново е шампион – сега вече при старшата възраст (макар и с 2 години по-малък от съперниците си). Пращат го на юношеския турнир „Дружба” в Нередхаза (Унгария). Именно на най-отговорното си състезание Илиев си прави личен рекорд (50.28  м) и завършва пети в крайното класиране…..

Във втората си година при юношите старша възраст Илиян продължава да стабилизира резултатите си над 50-ия метър. На Балканиадата при младите в Стара Загора Илиев е втори с 54.02 м (след румънеца Йон Опря). С много силен резултат (56.02) момъкът е отново  шампион на България в Пловдив….. После се пътува се за Северна Корея, където в столицата Пхенян Илиян се класира втори (50.44), и то след едно изключително тежко и продължително пътуване. За жалост на европейското за юноши във Вараждин (Хърватия) Илиев буквално се срива на квалификацията (43.72 м и два фаула). Шампион е Андреас Зеелих (ГДР) с 59.10 м. Но за второто място Илиян без съмнение теоретично би могъл да се преобори (сребърният медал е за балканския шампион Йон Опря – 54.72 м)…..

Иде изключително отговорната и важна 1990-а. България е домакин на третото световно първенство в Пловдив. Илиян има не по-малко отговорна задача да се представи подобаващо и достойно на този най-голям форум при младите. Месеците се нижат един след друг и Илиев стартира в не по-малко от девет състезания по пътя към световното. С шлифоването на техниката му се заема не кой да е, а прочутият пловдивски специалист Димитър Бахчеванов! На шампионата за старша възраст в Пловдив Илиян изпълнява модела на световния шампионат – квалификация (54.74) и финал (54.04)…. След два дни Илиев стартира и на шампионата за младша възраст (извън класирането). В един от опитите му дискът тупва на …56.68м – личен рекорд и шести резултат в Европа за годината…… А Балканиадата в края на юли в Любляна е пропусната в името на голямата цел…..

Ето че удря и часът на Третото световно първенство за юноши в Пловдив. Малцина слагат в сметките Илиян Илиев като  потенциален фаворит в мятането на диск. Съветските богатири Барсегян (60.12) и Елански (58.98), кубинецът Франк Бисет (58.10), Ян Енгелман (ГДР) (57.74) –всички те като че изглеждат достатъчно на брой, за да си разпределят медалите! Квалификационният норматив (51.00) изглежда лесно постижим и Илиян е най-добър в пресявката– 54.62…

Иде денят на финала – 9 август (15 часа)….. Трибуните са полупразни в този ранен момент от програмата….. В първия опит Елански (СССР) с 56.04 и кубинецът Бисет (55.30) дават „тон” на останалите, а Илиян с 52.34 „опипва” почвата на зеления килим на стадион „Девети септември” (сега „Пловдив”)….. Вече във втория кръг Илиев от четвърти изведнъж се „изстрелва” на първото място – 56.26 м. Енгелман (ГДР) с 56.02 е трети, а водачът в ранглистата Барсегян с 53.78 все още е колеблив и нестабилен…. Трети кръг. Антон Елански се „събужда“ и с 56.56 м за няколко минути поема лидерството. Но само за няколко – ответът на Илиев е красноречив – 57.64 (личен рекорд). Бисет нервничи и … втори пореден фаул, И Барсегян не може да се съвземе (52.48). След първите три кръга Илиян е начело (57.64), следван от Елански (56.56), Енгелман (56.02), Бисет (55.30) и Барсегян (53.78)….

Четвърти кръг – в сектора са останали осемте най-силни. Едрият и масивен кубинец Бисет най-сетне се съвзема – 57.10 и второ място. Енгелман също добавя – 56.82 м и измества Елански от третата позиция. Водачът в ранглистата пък  – арменецът Барсегян с 54.90 м въобще не променя съдбата си. Нашият Илиян обаче е въодушевен и запраща диска точно на границата на 60-ия метър, но леко пристъпва металната гривна на кръга – фаул! Вече в петия кръг Илиев за втори път в състезанието подобрява личния си рекорд – 58.28 м (трето в българската история за юноши след Васил Бакларов 60.60 м и Росен Велинов 59.22 – и двете от 1986 г.)…… Никой от съперниците му не съумява да реагира адекватно. А пък в шестия си опит Илиев още веднъж надминава стария си личен резултат – 57.84 м. И така, ямболията Илиян Илиев е световен шампион! Той грабва българския трибагреник и, разперил знамето широко над главата си, възторжено се понася по тревата пред  главната трибуна. Но за жалост трибуните са отчайващо празни и няма кой да го приветства. Пък и осведомителите в този момент са заети с беговите дисциплини и не съумяват да отреагират адекватно и най-вече своевременно да съобщят за големия успех на младия българин……. И така, България четири години след световната титла на Васил Бакларов (Атина 1986 г. – с 60.60 м) отново има шампион на планетата в мятането на диск за юноши……. Два дни по-късно и Ива Пранджева в скока на дължина грабва втория златен медал за Родината…….

По-нататък някак си Илиян Илиев не получава впоследствие подобаващото му се признание. Той трябва да се раздели с треньора си Цветан Паунов (който от самото начало му е като втори баща и влага цялата си енергия и умение да го изгради като класен атлет) и с Бахчеванов. Идването му в редиците на АШВСМ „Чавдар” за отбиване на редовната му редовна служба се оказва пагубно за развитието на спортната му форма. Резултатите му спадат с повече от 4 метра (54.36) и от щаба на школата даже решават да го ….. откомандироват!?

През есента на 1991 г. Илиян се уволнява от казармата и започва наново да тренира – пак при Паунов. След някое време Илиев сменя отново треноьра – вече ще бъде балканският шампион на десетобой Дичо Тодоров. Още през май 1992 г. Илиев почти достига личното си постижения – 57.50 м. Следват обаче години на лутане и съмнения – 1993 -53.16, 1994 – 53.94, 1995 – 56.90, 1996 – 55.10, 1997 – 54.98 ….. На 26 години, в разцвета на силите си, световният шампион е принуден да се раздели със спорта….

Отдавна Илиян Илиев не е забелязван по време на състезания по лека атлетика. Живеещ забравен и изоставен от спортните среди, той прекарва времето си на село и се занимава с дейности, твърде различни от спортните занимания…..

Снимка: Янко Гъров, в-к „Старт”

Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.

***

УТОЧНЕНИЕ ЗА ПРАВА

Публикациите от тази страница, както и от профила ми, не могат да бъдат препечатвани от медии и електронни сайтове без изричното разрешение на автора.

В противен случай ще им бъде търсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

 

 

0 Коментар
1

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.