Начало Истории Спринтьорът от „Славия“ Георги Христов – начело на листата ни за 2021 г.

Спринтьорът от „Славия“ Георги Христов – начело на листата ни за 2021 г.

от Alexander Vangelov
1272 разглеждания

Опит за портрет на една от най-перспективните ни надежди в спринта

Спринтьорът Георги Христов – със седми резултат на 100 м за юноши в българската история

През изминаващата състезателна 2021-а година отлично впечатление у всички остави 19-годишният спринтьор от „Славия” Георги Христов. Макар и да се контузи в средата на лятото, Георги подобри осезателно личните си резултати, както на открито, така и в зала и участва на два големи форума – световното и европейското първенства за юноши. Наскоро Христов бе любезен да отговори изчерпателно на въпросите ми:

Кога и къде си роден?

Роден съм в София на 9-ти юли 2002 г.

С какъв спорт се занимаваше като по-малък? Защо се отказа?

Като по-малък се занимавах с футбол. Тренирах около 5 години и минах през няколко клуба, но на един мач получих контузия, която ме извади от строя за около 2 месеца. След това с един приятел решихме да потренираме малко лека атлетика, за да влезем отново във форма и така се запалих и си останах в леката атлетика.

При Силвия Киневска в 20-о училище ли започна с леката атлетика? Кога точно те забеляза? Кога беше първото ти участие на градско ученическо състезание? Победи ли и на какво?

В 20-то училище започнах да участвам на училищните първенства. Тогава все още тренирах само футбол, но бях най-бързият в училище и попаднах в школския отбор. Първото ми градско състезание беше може би в 6-ти клас, като тогава не успях да спечеля, но следващата година спечелих на 100 м и на щафетата 4х100 м. Учителката ми по физкултура Силвия Киневска постепенно успя да ме убеди да се захвана сериозно с тренировки по лека атлетика!

На национално ученическо в Сливен – участвахте ли от 20-то ОУ и ти специално как се класира? Кога беше това?

С отбора на 20-то не успяхме да се класираме за състезанието в Сливен. На градското на стадиона на НСА в София през април 2018 г. за няколко точки пропуснахме да грабнем победата и да заминем за Сливен.

Първите ти изяви за Славия? Кога беше първото ти влизане във финал на 100 м и на 60 м в зала?

Първите ми изяви за Славия бяха през 2018 г. Тогава останах много близо до финалите и на 100 м и на 60 м, но не успях да се класирам. Следващата година за първи път влязох на финал на национално първенство до 18 г. на 60 м в зала Асикс арена в София и спечелих сребърен медал, като резултатът беше около 7.20. На следващия ден станах трети на 200 м. За съжаление, същия сезон се разболях точно преди държавните на открито и не успях да се представя добре.

Първата ти шампионска титла?…. През 2020 г. ли беше?

Първата ми национална титла беше през 2020 г. на 100 м за юноши под 20 г. На финала успях да направя добър старт, което ми спечели бягането, но за жалост на финала времената бяха измерени ръчно (10.6). (На 17 октомври 2020 г. Христов записа на 100 м още по-добър резултат – 10.4 сек., б.р.)

На детските атлетически игри в Бърно… участва ли и на какво?

Не съм участвал на игрите в Бърно.

Балканиадата в Истанбул 2020 г. Финал на 100 м. Разкажи за котката и за всичко, което те е впечатлило? Силният вятър и…….

Балканиадата в Истанбул беше първото ми международно състезание, но заради пандемията тя се проведе много късно – чак през септември. Няколко седмици преди нея получих контузия в глезена, което наруши подготовката ми. Все пак, въпреки това участвах и постигнах 10.81 в сериите при нормален вятър. На финала духаше много силен попътен вятър. Направих много лоша реакция и след това не успях да ускоря добре, а за капак някъде след 80-тия метър котка мина пред мен, заради която спрях.

Раздялата със Силвия Киневска и преминаването при Росен Данев…… Каква беше причината да направиш тази промяна?

Малко след Балканското п-во реших, че имам нужда от промяна и преминах да се готвя за следващия сезон при Росен Данев. (Росен Данев – шампион на България на 400 м за мъже и младежи с личен рекорд на 400 м 47.22 сек., Б.р.). Тук е мястото да благодаря лично на президента на КЛА „Славия” Калоян Вълчев, който всячески се стреми да удовлетворява нуждите и потребностите ми и ми осигурява оптималните условия за подготовка. Пък и с г-н Данев намерихме много бързо общ език итандемът ни работи безотказно!

Балканиадата в София в зала – февруари 2021 г.? Впечатлетнията ти от съперниците? Личен резултат?……

Зимният сезон беше добър за мен и той завърши с балканското първенство в София. Надявах се да успея да спечеля златния медал на 60 м, като минах без проблем през сериите. Но на финала направих лош старт, а румънецът до мен (Бенямин Дуйку, б.р. ) се изстреля от блокчето и направи много силно бягане. Все пак завърших втори с 6.89 сек.

Първенството за мъже във Велико Търново? Как се чувстваше сред по-големите? Имаше ли сили са победиш дори Денис Димитров?

Седмица след като спечелих титлата при юношите на 100 м, участвах на първенството за мъже в Търново. Чувствах се добре сред по-големите, нямах притеснения, знаех, че съм добре подготвен. На финала не успях да напрявя бягнето по начинът, по който ми се искаше. Закъснях на старта и веднага се изправих, което наруши ускорението ми. Не знам дали можех да стана първи, но със сигурност можех да направя по-добро бягане. Все пак станах втори с личен резултат и норматив за Европейското в Талин – 10.63.

Балканиадата през 2021 г. в Истанбул? На същия стадион? Личен резултат 10.52. Можеше ли да станеш първи, къде  те изпревари украинецът?

Балканиадата в Истанбул се проведе седмица по-късно (след Велико Търново, б.р.) на същия стадион като предната. Постигнах личен резултат 10.52, покрих норматива за световното и излязох на първо място в българската ранглиста за сезона, но останах втори. Смятам, че имах сили да стана първи. Направих доста силен старт и до 90-я метър бях начело, но на финалните метри ме изпревари момчето от Украйна (Олександр Сосновенко, Б.р.). Може би, ако бях финиширал по-добре, щях да спечеля.

Европейското в Талин? Разкажи по-подробно за контузията. За серията – върнаха ви три пъти на старта…това ли те разколеба, или болката в крака?

Седмица след Балканиадата ми повериха първия пост на щафетата 4х100 м на европейското отборно в Стара Загора. А самото европейско за юноши в Талин беше голямо разочарование за мен. Бях добре подготвен и отидох доста амбициран, но около 45 мин. преди старта получих стрес фрактура на стъпалото при едно от ускоренията и това наруши загрявката ми. Не успях да направя ускорения и да се разбягам добре. На старта ни върнаха три пъти, но това не беше проблем, а по-скоро болката и фактът, че не се бях разбягал добре.

Световното в Найроби?…… Между европейското и световното, разкажи за подготовката… На самото световно – подробности?

Подготовката между европейското и световното беше доста нарушена, заради контузията. Тренирах само във фитнеса и направих само 2 бегови тренировки точно преди да заминем. Това пролича и в самото бягане – успях да стартирам добре, но след това си пролича липсата на бягане и финиширах за 10,72.

Извън атлетиката. Учеше в 73-та гимназия с преподаване на немски език. Борил Варадинов (шампион за младежи на 400 м пр.), преподавателят по физическо…. Стимулираше ли те, помагаше ли ти?

Учех в 73-училище. Да, г-н Варадинов ми помагаше – опитваше се да ми издейства стипендии и ми даваше съвети – той също е бивш лекоатлет. Спечелих доста медали за училището на ученическите първенства.

Пълен отличник ли беше в 73-то?

Никога не съм бил пълен отличник, но се представях на доста добро ниво в училище и успявах да съчетавам ученето с тренировките.

Кандидатстването в Австрия? Какво точно избра като специалност? Името на учебното заведение, където те приеха да учиш? В кой град е?

В Австрия ще уча в икономическия университет във Виена, като специалността е „Бизнес, икономика и социални науки”. В 73-то СОУ усвоих немския почти до съвършенство и сега това ще ми помага твърде много!

Имаш голямо желание да продължиш и в Австрия да тренираш. Вярваш ли, че чрез българина Борис Бянов (треньор там) ще успееш да намериш подходящ треньор в Австрия? Или може би ще продължиш да тренираш сам по планове на Росен Данев? Ще успяваш ли да съчетаваш сполучливо учението с тренировките?

Ще продължа да тренирам сериозно във Виена. Ще бъда под наблюдението на Борис Бянов, който много ми помогна след пристигането ми в австрийската столица. Ще продължа да тренирам по програмата на Росен Данев и смятам, че, с помощта на Борис Бянов, мога да постигна доста добри неща. Не мисля, че ще имам проблем със съчетаването на лекции и тренировки.

Извън спорта и училището – хоби, странични занимания?

Като цяло от тренировки и учене не ми остава кой знае колко свободно време, но обичам да излизам и да се забавлявам с приятели. Все още съм голям фен на футбола и винаги, когато мога, играя с приятели и често гледам мачове по телевизията.

Познаваш ли българските спринтьори от близкото и по-далечно минало? Какво си чувал за тях? От световните звезди – кой най-много ти допада и с какво?

Да, познавам българските спринтьори от близкото и по-далечно минало, гледал съм доста техни бягания. От световните звезди най-много ми допада новият олимпийски шампион на 100м. – Марсел Джейкъбс. Харесва ми начинът му на бягане и поведението му на пистата.

Един 19-годишен младеж живее със своите близки и по-далечни цели и намерения. Живее и с очаквания и надежди да реализира таланта и потенциала си. Да му пожелаем много здраве и да бъде все така целеустремен при преследването на мвчтите и въжделения.

Ето и вечната ранглиста на България на 100 м за юноши:

10.16
1.5
ДЕНИС КРАСИМИРОВ ДИМИТРОВ
10 02 1994
1
ПРАВЕЦ
15 06 2013
10.33
1.5
ПETЪР НИКОЛОВ ПETРOВ
17 02 1955
1
СОФИЯ
19 07 1974
10.36
0.3
KРAСИMИР БOЖИНOВСKИ
01 07 1967
1
СОФИЯ
05 07 1986
10.37
2.0
ДEСИСЛAВ ГУНEВ
21 01 1986
1п1
СОФИЯ
28 05 2005
10.41
1.1
НИKOЛАЙ ЯКИМОВ AНTOНOВ
17 08 1968
1
СОФИЯ
21 06 1986
10.49
-0.1
ПЛAMEН СTOЯНOВ
16 06 1972
1
ПЛOВДИВ
01 06 1991
10.52
0.8
ГЕОРГИ ЧАВДАРОВ ХРИСТОВ
09 07 2002
2
ИСТАНБУЛ
12 06 2021
10.53
0.3
БOРИС KAЦAMУНСKИ
17 07 1969
1
СОФИЯ
03 07 1987
10.54
1.7
ЙОРДАН ВАНДОВ
10 04 1964
1
БУДAПEЩА
09 07 1983
10.54
1.4
ПЛAMEН СЛAВЧEВ
09 08 1976
1
СОФИЯ
17 06 1995
10.54
1.9
СИЛЯН ГЕОРГИЕВ
03 04 1989
2
БУРСА
19 07 2008
10.54
0.3
АНТОНИО СВЕТОСЛАВОВ ИВАНОВ
27 05 1999
1
СОФИЯ
16 06 2018

Снимки: списание „Атлетика”

 

 

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.