Начало Истории Ултрамаратонецът Христо Цветков – с успех в британската столица

Ултрамаратонецът Христо Цветков – с успех в британската столица

от Alexander Vangelov
453 разглеждания

По дългия път на ултрамаратоните

Ново успешно представяне на неуморимия Христо Цветков в Лондон

Само преди дни един от най-успешните ни напоследък ултрамаратонци – Христо Цветков – участва в изтощително и сякаш безкрайно състезание в Лондон – този път на писта. В съревнование с най-титулуваните си съперници от цял свят Христо се представи достойно и реализира поставените от самия него цели. Цветков бе изключително отзивчив да сподели и разкаже за представянето си в британската столица. Ето и вълнуващият му разказ (без редакторска намеса!):

 „На 18 септември участвах на почасовия ултрамаратон на писта в Лондон. Целта ми беше да пробягам възможно най-бързо 100 мили, а по пътя към тази дистанция да запиша и силен резултат на 12 часа (тези две дисциплини са близки като продъжлителност и често рекордите, включително и световните, са поставени комбинирано, от едно бягане). С това продължавам усилията по задачата, която си поставих преди време – да пробягам по веднъж всички официални ултра дистанции, с което да запиша не само силен личен рекорд, но и да вдигна нивото на националните ни рекорди и да помогна за популяризирането на този вид спорт у нас.

В Лондон, на 12 часа записах 151,25 км, а на 100 мили – 12:48:20 часа. Понеже състезанието официално е в дисциплината 24 часа, трябваше всички желаещи да заявят предварително, ако искат официален сплит (междинен резултат) на някоя от по-късите дистанции. Аз заявих 12 часа и 100 мили, но имаше хора с цели за 6 часа, 100 км и 200 км. Хубавото на този вид състезание (на писта) е, че могат да се сертифицират всякакви междинни резултати, стига да са достатъчно значими, за да бъдат измерени. Като наближи въпросният момент, на желаещите се назначава съдия, който в точната секунда, или на точния метър (в зависимост от дистанцията) поставя маркер и документира резултата без да трябва състезателя да спира.

Както на всички други състезания, моя главна подкрепа и човек, който мисли вместо мен, когато се изморя и започна да се разконцентирам, беше годеницата ми – Мариана. С нея вече имаме над 10 подобни участия и сме отработили всеки детайл по пейсването, хидратирането, храненето и всичко друго, което може да ми потрябва. Благодарение на нейната помощ успях да не спирам за ходене или почивка никъде по трасето, което прави това състезание най-дългото ми нон-стоп бягане до сега.

Следващата ми цел е 24 часов пробег – поредния от списъка с официални дисциплини. Ако всичко мине по план, ще участвам на едно от най-популярните и състезателни събития в света – Desert Solstice 24 hours track invitational в Аризона, САЩ. Там отново ще се опитам да бягам на нивото от Витоша и 100-те мили, което значи резултат между 265 и 270 км. Преди това обаче ми трябват 10-ина дена за психическа почивка, понеже вчерашният старт беше най-изцеждащият в живота ми и определено ще мине време, преди пак да ми се мисли за състезания.

Благодаря от сърце на Христо Цветков за споделеното от него и за подробностите около поредния му подвиг (без преувеличение!). Надяваме се, след като се възстанови напълно и отминат отговорните му състезания в тази есен, до края на годината да ни разкаже интересни подробности и детайли около житие-битието на най-добрите ултрамаратонци на България! И се надявам всички, които прочетат горния разказ, да станат съпричастни и уважителни към бъдещите прояви и успехи на този истински отдаден на леката атлетика и свръхдългите пробези българин! Сполай ти, Христо!

Снимки: Христо Цветков

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.