Начало Годишнини Печално известната полякина Ева Клобуковска – с юбилей

Печално известната полякина Ева Клобуковска – с юбилей

от Alexander Vangelov
415 разглеждания

Случаят „Клобуковска” – повече от половин вен по-късно

Полската спринтьорка – с юбилей

Днес, 01 октомври, една от най-бързоногите спринтьорки в света в средата на 60-те години на миналия век – полякинята Ева Клобуковска – празнува 75-годишен юбилей. Наред с поздравленията по този повод, нека припомним нейния казус от есента на 1967 г. и няколко любопитни детайла още….

Родена в Краков на 1октомври 1946 г., Ева още на 17 години пробягва 100-е метра за 11.7 секунди. Година по-късно прогесът й е направо зашеметяващ – световен рекорд за девойки на 100 м – 11.3 сек. в Будапеща на 06 септември. След 7 дни в Лодз полският квартет в щафетата 4х100 м Мария Пятковска, Ирена Киршенщайн, Халина Гурецка и Ева Клобуковска поставя световен рекорд  – 44. 2 сек.! На първите Европейски игри за девойки във Варшава на 18 септември Клобуковска е шампионка на 100 м с 11.6. Това автоматично я поставя сред фаворитките за Олимпиадата в Токио в средата на октомври 1964 г.

В далечна Япония едва 18-годишната Ева воюва като опитен боец. След победи в серията си (11.45) и на четвъртфинала (11.53), във втория полуфинал Клобуковска отстъпва само на бъдещата шампионка Уайомия Тайъс (САЩ) и с 11.42 (електронно изерване с уредбата на Сейко) се класира на финал. Там й се пада неудобната първа пътека (пистата в Токио по онова време е кортова!). Макар да взема удачен старт. Клобуковска е изпреварена от Тайъс (11.49) и Идит Макгуайър (11.62) (и двете от САЩ) и с 11.64 грабва брозновия медал!

Идва ред на щафетата 4х100 м.Още на полуфинала полякините с 44.62 дават решителна заявка за победата…. На финала на „Дружина полска” й се пада четвърти коридор, а  американките са отвън в пети. Тимът на Полша демонстрира съвършено предаване на палката и Тереза Чепла, Ирена Киршенщайн, Халина Гурецка и Ева Клобуковска спират електронната уредба на 43.69 – световен рекорд! Квартетът на САЩ Уили Уайт, Уаомия Тайъс, Мерилин Уайт и Идит Макгуайър също „слиза” под стария рекорд – 43.92 сек.

Киршенщайн и Клобуковска в Прага

Инерцията на бомбастичните резултати за Клобуковска продължава и през следващата 1965 г. В 13 последователни състезания Ева записва 12 победи с резултати по-добри от 11.5 (единствената й загуба е от нейната съекипничка Ирена Киршенщайн (Шевинска) на 11 юни във Варшава. Чудото се случва на стадион „Страхов” в Прага на 9 юли 1965. По време на мемориала „Рошицки” Клобуковска и Киршенщайн финишират рамо до рамо и на двете са присъдени по 11.1 сек., с десета по-добро от световния рекорд на Уилма Рудолф и Тайъс…… На финала за купата на Европа в Касел (ФРГ) Клобуковска шества като победителка и на 100м (11.3),и на 200 м (23.0), и на щафетата 4х100 м (44.9)…..

На европейското в Будапеща през 1966 г. за пръв път се въвежда секс-контрол (взема се косъм от косата на атлетката и се изследва за наличие на X и Y хрозмозоми). Съветските атлетки –  сестрите Тамара (гюлле и диск) и Ирина (80 м пр. и петобой) Прес, както и световната рекордьорка на скок дължина в зала Татяна Шчелканова (6.73 м) въобще не се появяват на Нейпщадион в унгарската столица. Клобуковска е шампионка на 100 м и втора на 200 м (разменят си местата с Киршенщайн-Шевинска). Полската победа на щафетата 4х100 м не буди съмнение – отново златни медали за полските спринтьорки!…

Гурецка и Клобуковска в Токио

През май 1967 г. полският национален отбор посещава България за участие на турнира „Народна младеж”. По-възрастните любители на атлетиката у нас вероятно помнят скоростния бяг на Клобуковска и Киршенщайн на 100 м (и двете с по 11.3), както и убедителната победа на полската щафета Салачинска, Киршенщайн, Беднарек, Клобуковска (44.4) на новата битумна писта на стадион „Васил Левски”….. Ева шества цялото лято по пистите на Европа, без да претърпи поражение….. И тогава, в началото на 1967 г. идва като гръм от ясно небе категоричната забрана на ИААФ (сега Световна атлетика) Клобуковска да участва в състезания по лека атлетика. Това се случва буквално дни преди финала за Купата на Европа в Киев! При извънсъстезална проба в организма на Клобуковска е открито несъответстие в броя на X и Y хромозомите (с превес на количеството X хромозоми). Случаят се раздухва с особена ярост и ожесточение от западната преса. Всички постижения и класирания на Ева (и на щафетата 4х100 м, в която е участвала) мигновено са заличени от статистическите анали!……

Клобуковска естествено преживява тежко обвиненията в нарушение на „феърплея”. Тя обаче е със силен дух и воля. Още на следващата 1968-ма година Клобуковска забременява и ражда сина си Вицек. На любимата атлетика е казано „сбогом”, но Ева се захваща да завърши висшето си образование в Икономическия институт във Варшава….

Полските спортни организации и Полският олимпийски комитет изобщо не се отказват от борбата за възстановяване на името и рекордите на Ева Клобуковска. Десетилетия сред полската общественост не секва битката за изчистване на репутацията на атлетката. Едва наскоро всички дисквалификации и заличени рекорди на Клобуковска бяха възстановени и спортните й отличия й бяха върнати обратно. Поляците успяха да докажат, че наличието на по-голям брой Х хромозоми в клетките на Ева е по рождение и не води по никакъв начин до промяна на принадлежносттай изцялокъм женския пол!

Тук е мястото да припомним за някои от най-фрапантните случаи в историята на спорта с участието на „транссексуални” атлетки. Още през 1938 на европейското за жени във Виена „шампионката” на скок височина Дора Ратиен (Герм) преодолява магическите за тогава 1.70 м. Няколко седмици по-късно, след хирургическа намеса, Дора се превръща в ….. Хайнрих. На зимната Олимпиада в Инсбрук „сестрите” Кристин и Мариел Гойчл окупират златото и среброто на спускане и гигантски слалом. Задълбочено изследване по-късно показва, че и двете са с хермафродитни белези…. Европейската шампионка на гюлле от Щутгарт’1986 Хайди Кригер (ГДР) се почувства определено по-добре в тялото на …. Андреас!

Напоследък отново принадлежността на редица атлетки ИЗЦЯЛО към женския пол породи отново ожесточени полемики и противопоставяния. Съмненията за „женствеността” на спортистките идват преди всичко от Африка (Кастер Семеня, Франсин Нийонсаба) и от Азия (предимно атлетки от Индия!)….. Пресен пример за неравнопоставеност при участие в състезания е казусът с двете 18-годишни намибийски девойки Кристине Мбома (200 м 21.78 и 400 м 48.54 и сребърен олимпийски медал на 200 м) и Беатрисе Масилинги (100 м 11.20, 200 м 22.18 и 400 м 49.53)….. И на двете бе забранено да стартират на 400 м заради прекалено голямото наличие на мъжкия хормон тестостерон в организмите на момичетата! Всички атлетки,които са заподозрени, водят отчаяни съдебни дела чрез адвокатите си за възвръщането си за участие на състезания наравно с всички останали свои съпернички…… Докъде ще стигне дилемата „за”  или „против” участието на споменатите атлетки в „нормални” състезания, предстои да разберем, но може би не съвсем скоро?…..

Снимки: Интернет

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.