Начало Годишнини Копиехвърлячката от ГДР Рут Фукс – с юбилей!

Копиехвърлячката от ГДР Рут Фукс – с юбилей!

от Alexander Vangelov
308 разглеждания

Рут Фукс – с юбилей!

Една от най-великите в хвърлянето на копие навършва 75 години

Днес една от бележитите и славни състезателки в женското хвърляне на копие – Рут Фукс – навършва 75 години. Редно е накратко да уважим богатата й и интересна спортна кариера, белязала епоха в хвърлянето на копие при слабия пол…..

Родена на 14 декември 1946 г. в градчето Егелн, област Захсен в Източна Германия, Рут Гам започва със спорта в спортното училище Гюстров и първата й любов е ….. хандбалът. След завършване на средното си образование Рут посещава полувисшето медицинско училище в Карл-Маркс-Щад (днес Кемниц) и през 1966 г. вече е дипломирана рехабилитаторка. Горе-долу по това време снажната девойка е забелязана от всепризнатия специалист по хвърлянията Карл Хелман (създал вече еврошампионката на копие от Будапеща’66 Марион Лютге). През есента на 1967 г. Гам вече е запратила копието на 56.08 м, с което попада сред 20-е най-добри в света за всички времена. Тя става и член на прочутия спортен клуб „Мотор Йена”. Година по-късно (1968) на срещата ГДР-България в Плауен личният й рекорд вече достига 57.72 м, но за Олимпиадата в Мексико НОК на ГДР не изпраща представителка в хвърлянето на копие. В следолимпийската 1969 г. резултатите на омъжената вече Рут Гам-Фукс спадат осезаемо – само 55.66 м. Затова пък още през 1970 г. Фукс за пръв път преминава 60-те метра – 60.60 м, и то на  най-важното състезание за сезона – финалът за Купата на Европа в Будапеща. Този резултат й носи първта й значима победа!

На европейското първенство в Хелзинки през август 1971 г. в четвъртия си опит Рут запраща уреда на 59.16 м и почти достига временната водачка Амели Колоска (ФРГ) (59.40м). Но само 5 минути по-късно полякинята Даниела Тарковска-Яворска с 61.00 м поставя точка в спора за златния медал и Фукс остава с бронз……

Още през пролетта на 1972 г. тандемът Хелман-Фукс „вдига” високо мерника. На 27 май на стадион „Васил Левски” в София Фукс праща копието на 61.14 м. А само две седмици по-късно – на 11 юни само в рамките на половин час световният рекорд на копие е коригиран два пъти. На срещата Румъния-ФРГ-Полша на стадион „23 август” в Букурещ точно в 17:45 часа местно време Ева Гризецка (Пол) записва още в първия опит 62.70 м. Е, тогава още не се ползва интернет и поляците ликуват – уви, доста прибързано. В 18:20 часа на „Луфтшифхаген щадион” (по време на срещата ГДР-Бъ;гария) в Потсдам Рут Фукс след 60.14 м в първото си хвърляне, при второто си излизане на пътеката така изхвърля копието, че то сякаш „забравя” да се приземи в тревата. Съдиите мерят внимателно и след малко на таблото се появяват магически цифри – 65.06 м! Българската атлетка Лютвиян Моллова остава втора с повече от 10 метра по-малко – 54.62 м….. По-нататък през сезона треньорът Хелман предпочита Рут да не се появява много често на състезания, а да тренира колкото може по-интензивно.

Идва ред на Олимпиадата в Мюнхен. Квалификацията на копие за жени е още в първия ден (31 август) от атлетическата програма. Фукс леко покрива норматива – 60.88 м, а на следващия ден – първи септември –  14 състезателки излизат в сектора за финалното състезание при съвсем неприятно време. Темепратурата е под 15 градуса, а силният вятър сменя често и рязко посоката си. Фукс започва много лошо – 57.44 м (тук води американката Кати Шмид – 59.96 м). Е, при втория си опит Рут поема инициативата – 60.20, а в четвъртия добавя за 61.16 м. Вятърът продължава да си играе с уредите по време на полетите им във въздуха и атлетките са безпомощни в отчаянието си – почти никоя не успява да се доближи до постижението си отпреди Игрите. Най-после в петия кръг Фукс „уцелва” въздушното течение и копието се забива близо до дъгата на 65 метра – 63.88 метра – нов олимпийски рекорд! Приятен сюрприз за тима на ГДР носи с последния си опит и едва 18-годишната Жалкин Тодтен – 62.54 м (световен рекорд за девойки). Така триумфът на ГДР в хвърлянето на копие е двоен – златен и сребърен медал!

В подготовката си с Фукс Карл Хелман използва разнообразни методи и упражнения в тренировъчния процес. Рут е не само силна, но и много пъргава и отскоклива – 100 м 11.9 сек, 100 м преп. 13.7 (!), скок дължина 5.93 м, тласкане на гюлле 15.46 м…… Следолимпийската 1973 г. съвсем не е време за отдих за нея – на финала за Купата на Европа в Единбург в началото на септември шотландската столица посреща най-добрите европейци с есенни темпратури и неприятен дъжд. Фукс е максимално съсредоточена и използва първия си опит по най-добрия начин – 66.10 м – повече от метър по-добро от собствения си световен връх отпреди година. Лютвиян Моллова е втора с почти  шест метра по-малко – 60.30 м……

Хелман непрекъснато се стреми да усъвършенства техниката на възпитаничката си – през юни 1974 г. тя е достигнала изключителна стабилност. Само в разстояние на 10 дни Рут бележи три изключително силни резултата – в Берлин 64.38 (12юни),после в Лондон 65.58 (19 юни) и отново в Берлин (21 юни) на срещата ГДР-България 65.08 м. Логично следва и първата й европейска титла на шампионата на Стадио Олимпико в Рим – още във втория си опит тя изхвърля копието на 67.22 м.Традицията да прибавя поне пометър към световния си рекорд и този път е спазена!

В предолимпийската 1975 г. Фукс изпълнява своя дълг към отбора на ГДР на финала за Купата на Европа в Ница през август – убедително първа с 64.80 м….. Десет дни по-късно на срещата Канада-ГДР в Съдбъри Рут пак е повече от убедителна – 66.46 м…

За втората си Олимпиада – тази в Монреал през 1976 г. Фукс трябва да доказва класа и мощ срещу по-младите си конкурентки в ГДР –Тодтен (63.84), Зебровски (65.48) и Хомола (63.64). Току преди заминаването за Канада, на последния тест в Берлин на 10 юли, Рут Фукс обезсърчава всичките си конкурентки – 69.12 м в петия си опит на стадион „Фридрих Лудвиг Ян”. Този световен рекорд не може да не донесе спокойствие и увереност! На Олимпийския стадион в Монреал Рут изобщо не е притеснена от олимпийския рекорд (в квалификацията) на Марион Бекер (ФРГ) – 65.14 м. Хвърляйки седма поред във финала, Фукс поставя нещата в логичната им последователност още с първото си хвърляне – 65.94 м. Втората й олимпийска титла (с олимпийски рекорд) не учудва никого. Авторитетът й пораства значимо и логично ръководителите на НОК на ГДР решават именно Фукс да носи националния флаг на делегацията по време на тържественото закриване на Игрите…..

Загубите на Рут Фукс в сектора за копие през този период се броят на пръстите на едната й ръка. Една от тях е в Дъблин на 17 юли 1977 г. по време на полуфинала за Купата на Европа. Едва 23-годишната чернокожа британка Теса Сандерсън сюрпризира всички с национален рекорд – 67.20 м (там Фукс остава втора с 64.46 м). Злото бързо е забравено – Фукс побеждава на финала за Купата на Европа в Хелзинки с 68.92 м (само на 20 см от рекорда й). Следва и първо място на първата Световна Купа на „Райнщадион” в Дюселдорф (62.38 м). Обаче Рут не е оставена спокойна в следващите дни – на турнира „Квеле” във Фюрт (ФРГ) американката Кати Шмид (с два бронзови олимпийски медала – от 1972 и 1976 г.) изненадващо запраща уреда на 69.32 м – американка не е подобрявала световния рекорд на копие от 1942 г.

Фукс продължава методично да респектира своите конкурентки със забележителни серии по време на състезанията, в които участва. На третото си поредно европейско първенство – в Прага в началото на септември 1978 г. – Фукс захваща лидерството още във втория кръг – 67.56 м, а в петия подобрява собствения си европейски рекорд с 4 см – 69.16 м. До световния обаче остават само някакви си 16 см……. В предолимпийската 1979 г. на традиционния Олимпийски ден на „Хайнц Щайер Щадион” в Дрезден Фукс си възвръща световния рекорд – 69.52 м. Но на финала за Купата за Купата на Европа на „Стадио Комунале” в Торино германката губи от румънката Ева Радули-Зорго (65.46 срещу 66.28)….. Е, Рут не се дава лесно – три години след триумфа си на Олимпиадата тя отново е победителка в Монреал – този път на втората си Световна купа – 66.10 м….

През 1980 г. Рут Фукс е почти на 34 години, но продължава да тренира със същия хъс и настървение. Към края на тренировъчния лагер на атлетите от ГДР в тогавашна Югославия – на 29 април в хърватската столица Сплит – атлетката така се засилва по пътеката на стадион „Полюд”, че копието й за малко да надмине мечтаните 70 метра. Не й достигат само 4 см – 69.96 м. По ирония на съдбата обаче късметът първа да запише опит над 70-ия метър се пада на друга атлетка – рускинята Татяна Бирюлина (70.08 м в Подолск на 12 юли 1980 г.)….  За капак, дни преди да замине за третата си Олимпиада, Фукс получава травма в лакътя. На стадион „Лужники” („Ленин”)  в съветската столица Рут е неузнаваема – едва с третия си опит на финала с 61.48 м тя се закрепва в осмицата, а в петия с 63.94 м остава едва осма на третата си и последна Олимпиада……. И това е краят.

След края на кариерата си в атлетиката Рут Фукс се захваща с политиката. Дълго време тя избирана и преизбирана за депутат от квотите на Социал-демократическата партия в Бундестага – вече на обединена Германия! Близо десетилетие Фукс е старши научен сътрудник във „Фридрих Шилер Универзитет” в Йена. За разлика от повечето си колежки от националните гарнитури на бившата ГДР, Рут Фукс вече десетилетия е активна в позициите си за демократично общество и с опита от дългия си път в леката атлетика тя не е забравена…….

По време на 13 годишното си международно присъствие на световните стадиони Рут Фукс е записала трудно достижимата серия от цели 105 (!) състезания с резултати над 60 метра. В историята на хвърлянето на копие досега няма друга атлетка с цели шест световни рекорда! Рут Фукс е определена за най-добра копиехвърлячка на десетилетието 1970-1979 г. от ИААФ……

Снимки: Internet

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.