Начало Новини Почина Стефан Станчев – един от пионерите на копието и многобоя у нас

Почина Стефан Станчев – един от пионерите на копието и многобоя у нас

от Alexander Vangelov
273 разглеждания

IN MEMORIAM

Почина доц. Стефан Станчев (1925 – 2022)

Вчера, 01 септември 2022 г., на 97 години е починал един от най-изтъкнатите ни специалисти в дисциплината хвърляне на копие и дългогодишен преподавател във ВИФ „Г.Димитров” – доц.Стефан Станчев.

Доцент Станчев е завършил висшето си образование в Унгария. Като състезател основната му дисциплина е била хвърляне на копие, където е покрил нормата за „майстор на спорта”.

Станчев е председател на СК „ВИФ” от 1959 г. до 1960 г. През 1961 г. е старши треньор на националните ни отбори по хвърляния и десетобой, включително и за Универсиадата в София през август-септември 1961 г.

През дългата си треньорска дейност е подготвил 9 майстори на спорта, както и голям брой шампиони и рекордьори на България на копие и в десетобоя. Негови възпитаници са Иван Павлов (първият балкански шампион за България на хвърляне копие и треньор на световната рекордьорка Антоанета Тодорова), проф. Милчо Миленски (национален и балкански шампион и рекордьор на хвърляне копие), Петър Русев (дългогодишен състезател и треньор на националните гарнитури на хвърляне копие), Йордан Мляков (неколкократен шампион на България на десетобой), брат му Георги Мляков (рекордьор на България на 110 м преп.), и, не на последно място, на шампиона и рекордьора на България на хвърляне копие проф. Стефан Стойков – (86.24 м със стария модел и 75.40 с новия). Ръководител е на Катедра „Лека атлетика” към ВИФ „Георги Димитров” (сега НСА) от 1979 г. до 1987 г.

Доц. Стефан Станчев е учредител на популярния у нас турнир по лека атлетика „Нови звезди” (който отначало бе именуван „Мемориал „Йорданка Николова”). Това се случва в далечната 1977 г. на стадиона на НСА в Студентски град.

Научните разработки на доц. Стефан Станчев през годините са в областта на оптимизиране на обучението и тренировката в хвърлянията в леката атлетика.

Погребението на доц. Стефан Станчев ще се състои на 07 септември от 14:00 часа в новото крило на Централните софийски гробища.

Поклон пред светлата памет на доц. Стефан Станчев.

 

0 Коментар
1

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.