Начало Годишнини Големият атлетически треньор Христо Гергов – с кръгла годишнина!

Големият атлетически треньор Христо Гергов – с кръгла годишнина!

от Alexander Vangelov
405 разглеждания

Кръгла годишнина на един голям български треньор

Христо Гергов на 80!

Днес един от емблематичните и най-успешни треньори на българската лека атлетика Христо Гергов навършва 80 години. Тази кръгла годишнина е повод да си припомним за успехите ми като състезател и най-вече като треньор!

Роден на 23 януари 1943 г., Гергов се насочва отрано към бяганията на 400 м и 400 м преп. Шесткратен несменяем шампион на България на 400 м с преп. (1966 – 1971), той е и национален рекордьор в същата дисциплина с 51.8 сек. от Балканиадата в Атина през септември 1968 г.

Съвсем млад Христо Гергов започва треньорската си кариера в ЦСКА. Изключително трудно  е да бъдат изборени състезателите, които са тренирани от него през годините:

Янко Братанов – два пъти финалист на ОИ (1976 и 1980) на 400 м преп. и европейски шампион в зала на 400 м (1976). Валентин Атанасов – сребърен и бронзов медалист на ЕП в зала на 60 м (6.59 сек.) и личен рекорд на 10.15 на 100 м; Гинка Загорчева (след като стана трета на СП в Хелзинки 1983 г. Загорчева тренира при него), Пламен Кръстев с два сребърни медала на 60 м преп. от ЕП в зала и многократен рекордьор на България на 110 м преп.; Нарцис Попов (шампион и рекордьор на 400 м), Васко Недялков също рекордьор на 110 м преп.(до 1977 г.), Надежда Асенова – рекордьорка на 400 м с преп., Божидар Константинов (рекордьор на 400 м за юноши все още), Димитър Рангелов (400 м), Йордан Йорданов (Дандрата), Ивайло Караньотов и кои ли още не….. При Гергов е тренирал и настоящият президент на Европейската атлетика и на БФЛА Добромир Карамаринов!

През  1985 г. Гергов заминава на работа в Югославия. Започва първо в Белград – в „Цървена звезда” и „Партизан”. Скоро става треньор на националния им отбор в спринта. И там е наставник на редица прочути състезатели – Слободан Попович – седми на СП в Рим 1987 на 800 м, Слободан Бранкович – европейски шампион в зала на 400 м за 1992 или1994 г. После заради  югоембаргото няколко години югославяните не участваха в официални международни състезания…….

След това – през 2000 г. Гергов заминава за Словения  – в Нова Горица и накрая завършва след повече от четири години треньорската си кариера в Осиек, Хърватска.

Христо Гергов отбелязва може би най-голямия успех на български  треньор в чужбина – четвъртото място на СП в Токио на мъжката щафета на Югославия 4х400 м с резултат под 3 минути (2:59.95). Една малка страна тогава като западната ни съседка успява (най-вече под ръководството на Гергов) да комплектува четирима равностойни състезатели (Йовкович, Джурович, Мачев, Бранкович) и дръзва да мери сили със САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Карибските държави, Полша, Германия и др.

Освен с леката атлетика, Христо Гергов дълго време е бил кондиционен треньор на много футболни клубове в Югославия (после в Сърбия, Словения и Хърватия). Бил е треньор по физическа подготовка в Нова Горица, после в Белград и Осиек. След като се завръща в България, Гергов продължава кондиционната си работа и с редица родни футболни клубове от „А” ПФЛ.

Христо Гергов е женен за националната състезателка в спринта Добринка Кондова и техният син Иво Гергов също беше състезател на 400 м с преп.

Б.А. По-горе поднесената информация е поднесена с изключително любезното съдействие на един от най-ярките и титулувани възпитаници на Христо Гергов – рекордьорът ни на хърдели Пламен Кръстев.

Снимки: ИСС „Старт”

 

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.