Начало Истории Българският спорт – с национално значение!

Българският спорт – с национално значение!

от Alexander Vangelov
539 разглеждания

Отзвук от Пресклуб „България”

Д-р Христо Стоянов: „Да върнем престижа на българския спорт”

В четвъртък в пресклуб „България на националния стадон „Васил Левски” представители на партия „Български възход” си дадоха среща със столични спортни журналисти по проблемите на българския спорт и неговото управление. Срещу предсатвителите на медиите очи в очи застанаха проф. Даниела Дашева, зам.председател на Комисията за младежта и спорта към 48-то НС, д-р инж. Христо Стоянов – председател на ОСК „Академик” и кандидатът за народен представител Георги Самандов.

В изказването на  д-р инж. Христо Стоянов, дългогодишен треньор в леката атлетика и настоящ председател  на ОСК „Академик” пролича болката от сегашното състояние на българския спорт като цяло и също така присъстващите чуха немалко ценни съвети за направляването на спорта в следващия парламент.

„В България понастоящем са регистрирани 3978 спортни клубове от 107 спортни федерации, финансирани от държавата. Съществуват и 25 спортни училища – 9 държавни и 16 общински. Не по-малко от 6165 треньори се грижат за физическото израстване и повишаването на високото спортно майсторство сред възпитаниците си!

При тази немалка бройка спортни специалисти управлението на спорта в столицата и страната съвсем не се намира на необходимото ниво! Ето, в ОСК „Академик” понастоящем членуват 7 клуба по различните видове спорт, а Асоциацията за студентски спорт (АУС) е регистирирана като федарация….. Студентският спорт някак е тотално разбит и няма целенасочен подход към неговото развитие…

За работата на евентуално избраното бъдещо Министерство на младежта и спорта (ММС) и Комисията за младежта и спорта (КМС) в следващото НС д-р Стоянов изрази мнение и пожелание да се обособи общ подход при финансирането на треньорите и клубовете в страната. Да бъде възстановена и осъврменена ЕРСК (единната републиканска спортна квалификация), която да има за цел да премахне уравниловката при оценките на отделните видове спорт. Критерият за оценка на работата на треньорите трябва да бъде ясен и категоричен. Трудът на треньорите трябва да бъде подкрепян и оценен по достойнство, като те бъдат категоризирани и им бъде гласувано по-голямо от средното възнаграждение като заплати в страната. И тези от тях, които са показали (и продължават да показват!) високи спортни резултати, да бъдат възнаградени с подобаващо внимание и грижи! В тази връзка визията за бългаския спорт и високото спортно майстгорство е необходимо да претърпи коренна промяна в отношението на властващите към спорта и неговото значение за здравето на нацията!

Относно студентския спорт, д-р инж. Христо Стоянов изрази становище, че трябва да бъде въстановена оценката по „спорт” от първи до пети курс във всяко едно ВУЗ. Също така Стоянов даде препоръка да бъде основан Клуб за високо спортно майсторство към АУС „Академик”, който да обединява различните видове успешни спортове във ВУЗ-овете.”

Д-р инж. Христо Стоянов завърши с призив и апел към следващия парламент и новия Министерски съвет: „Нека спортът да бъде национален приоритет, да бъде достъпен за всички. Националната стратегия за развитието на спорта в началните и средни училища и ВУЗ-овете трябва да придобие нов облик и да бъдат създадени оптимални условия за спортуване сред всички млади граждани на републиката! И в главна цел на ръководителите на ММС да се превърне националното значение на спорта!”

Снимки: Пресклуб „България”

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.