Начало Годишнини Познатият у нас Волфганг Нордвиг – на 80!

Познатият у нас Волфганг Нордвиг – на 80!

от Alexander Vangelov
180 разглеждания

Кръгла годишнина за един от славната гвардия на ГДР

Овчарският скачач Волфганг Нордвиг – на 80 г.

Днес, 27 август, един от най-ярките представители на овчарския скок от Източния блок от 60-те години на 20-и век – Волфганг Нордвиг от бившата ГДР – навършва 80 г.

Роден на 27 август 1943 г. в Карл-Маркс-Щад (днес Кемниц), Вофлганг преминава през задъжителните за спортуващите в Германската Демократична Република (ГДР) детско-юношески Спартакиади и през 1960 г. вече е преминал границата на седемте метра в скока на дължина – 7.04 м…. Година по-късно вече е хванал металния прът за овчарски скок и първият му записан резултат е …. 4.20 м.

През есента на 1963 г. Волфганг Нордвиг за първи път е призван да защитава честта на националната фанелка, участвайки на двустранната среща България-ГДР на стадион „Юрий Гагарин” във Варна. По традиция той получава „бойното си кръщение” лично от съюзния треньор Биркемайер –  на главата му се изливат кофи вода…. Година по-късно Волфганг за първи път преминава и петте метра – 5.01 м в Берлин на 24 септември 1964 г., побеждавайки идола си Манфред Пройсиг…

През 1965 г. Нордвиг постига първата си значима победа – първо място (5.00) на финала за Купата на Европа в Щутгарт, а през следващата 1966 г. вече е и европейски шампион в Будапеща (5.10 м) в люта битка с гърка Христос Папаниколау (5.05 м)….

През 1967 г. в Киев Нордвиг за втори път е победител на финала на Купата на Европа в Киев, а в олимпийската 1968 г. повдига рекорда на ГДР до 5.32 м. На стадион „Ацтека” в мексиканската столица финалът на овчарски скок се проточва повече от…. шест часа. В едно изключително силно състезание единадесет преминават 5.15 м, а от тях девет сполучват и на 5.20 м. Шестима превземат и 5.30 м, а за медалите се надпреварват трима. Световният рекордьор Боб Сийгрен и Клаус Шипровски превземат 5.40 от втори опит, а Нордвиг – от трети. И тримата не сполучват на 5.45 м (което би било световен рекорд тогава), като най-близо до успеха е именно Нордвиг. В третия си опит той продолява летвата и, отхвърляйки пръта назад, с китката закача фатално летвата…. Бронзът е някак разочарование за Волфганг, макар и с олимпийски рекорд!

В следолимпийската 1969-та в Белград Волфганг печели втората си европейска титла в зала (първата е година по-рано в Мадрид) и е победител на срещата Европа-САЩ в края на юли в Щутгарт. На второто си европейско първенство – в Атина през септември – Волфганг изтръгва победата с 5.30 м над дребничкия и изключително упорит Кийл Исаксон (Шв), който от трети опит се справя с 5.20 м….

Първия си световен рекорд Нордвиг поставя в Берлин (стадион „Лудвиг Ян”) на 17 юни 1970 г. По време на „Олимпийския ден” в третия си опит най-сетне Волфганг успява на 5.45 м (всъщност височината е 5.458 м!), подобрявайки с 1 см рекорда на Джон Пенъл (САЩ). В началото на септември на Универсиадата в Торино („Стадио комунале”) Папаниколау и Нордвиг се справят от раз с 5.42 м и после от третия път Волфганд прелита и 5.46 м. Папаниколау не му остава длъжен и през октомври в Атина на стадион „Караискакис” добавя 3 см към световния връх – 5.49 м!

През март 1971 г. зрителите в зала „Фестивална” в София приветстват Нордвиг за третата му зимна европейска титла и за световния му рекорд под покрив (5.40 м). През лятото третата му поредна европейска титла на открито (в Хелзинки) е изстрадана с 5.35 м срещу упорити съперници – Киел Исаксон и италианецът Ренато Диониси (с по 5.30 м)…

 

Олимпийската 1972-ра започва удачно с четвъртия му златен медал от еврошампионат в зала – в Гренобъл (5.40), този път в упорно съперничество с Ханс Лагерквист (Шв) – също с 5.40 м…Сезонът на открито започва бурно отвъд Океана. Още през април за една седмица русолявият швед Кийл Исаксон подобрява на два пъти световния рекорд – 5.51 и 5.54 м. После в Ел Пасо на 23 май олимпийският шампион Сийгрен и Исаксон се справят с по 5.59 м. На квалификациите на САЩ в Юджийн в началото на юли Боб Сийгрен преминава и 5.63 м и е фаворит номер едно за титлата на Олимпиадата в Мюнхен. Нордвиг на два пъти преминава по 5.40 м на състезания в Европа, като единия път (в Хелзингборг) губи от Исаксон…

И тогава се разразява скандалът. Сийгрен, Исаксон, Лагерквист и останалите американци масово ползват през сезона новите прътове “Cata Pole”, които дават известно преимущество за по-високи резултати. Но от Техническата комисия на ИААФ на няколко пъти променят решението дали да разрешат ползването им на самата Олимпиада. Накрая, буквално дни преди финала на овчарски скок в Мюнхен става ясно, че новите пръти няма да бъдат разрешени….. Състезанието си се провежда само с разрешените стари прътове. Сийгрен нервничи през цялото време, а Исаксон е отпаднал още на квалификацията. Следобедът на 2-ри септември в Мюнхен е необичайно хладен и ветровит. Нордвиг е обичайно хладнокръвен и съсредоточен и на 5.40 м сполучва от втория път. Боб Сийрен се справя от третия си скок (вторият американец Ян Джонсън вече е завоювал бронза с 5.35 м). На 5.45 м Нордвиг преминава чисто от първи опит, а Сийрен на три пъти бута летвата. Побеснял от яд, Сийрен грабва пръта си и демонстративно го връчва на тогавашния шеф на Техническата комисия на ИААФ холандецът Адриан Паулен. С това той недвусмислено иска да каже, че от ИААФ са виновни за неуспеха му. Нордвиг е невъзмутим. Въпреки силния режещ вятър, в третия си опит той сполучва и на 5.50 м – нов олимпийски рекорд!

Олимпиадата в Мюнхен е последното състезание за Волфганг Нордвиг. Той завършва две висши образования – физика и икономика. Доста време работи като директор направление „Изследване и развитие” към VEB Carl Zeiss Jena. После сменя амплоато си и е генерален мениджър в пътническа компания в Берлин.

Волфганг Нордвиг има и двама братя – Райнхард и Ханс-Юрген, които са били състезатели в бяганията на средни разстояния…

По време на атлетическата си кариера Нордвиг е осем пъти несменяем шампион на ГДР на открито (1965-1972) и седем пъти в зала (1964-1966 и 1969-1972). В периода 1966-1972 той е поставил осем рекорда на ГДР на открито (от 5.23 до 5.50 м).

Снимки: Imago Images, Wikipedia

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.