Начало Годишнини Трийсет и девет години от шампионската титла на Камен Димитров (Кемпеса)

Трийсет и девет години от шампионската титла на Камен Димитров (Кемпеса)

от Alexander Vangelov
Публикувано: Последно актуализирано на 465 разглеждания

Да си припомним…..

Днес, 20 август, макар да не е кръгла годишнина, се навършват 39 години от знаменателната юношеска европейска титла в мятането на диск на един от най-талантливите ни хвърлячи в тази дисциплина – Камен Димитров (Кемпеса)…. Нека с няколко изречения си припомним за онова толкова успешно за българската атлетика европейско първенство в Утрехт (Нидерландия)…..

Камен Димитров е роден на 18 януари 1962 г. и попада още като юноша в полезрението на един от най-големите специалисти в хвърлянията у нас – Димитър Бахчеванов. През 1980 г. Камен за първи път участва на голямо първенство – Балканиадата за юноши в Солун, където с личен рекорд (50.54 м) завоюва сребърния медал…..

През 1981 г. Камен повишава драстично резултатите си с метри. На балканските игри в Плевен в края на юли той печели златния медал на диска с личен рекорд – 54.86 м. Следва шампионската титла на България за старша възраст в София – 54.24 м. И все пак – за европейското в Утрехт (Нидерландия) Димитров съвсем не е фаворит. Напред в ранглистата на Стария континент са Кристел (ГДР) 57.90, Стрихалски (Пол) 55.78, Пуковник (Пол) 55.36, Рийзе (ФРГ) 55.23, Де Брьойн (Нид) 55.22 м. Едва на шеста позиция е нашият пловдивчанин!…..

Холандският град Утрехт посреща навъсен и негостоприемен младежите и девойките за шестото Европейско първенство за юноши и девойки под 20 години (20-23 август 1981 г.). На Камен Димитров се пада да открие българската „сметка” още в първия състезателен ден. Квалификацията е сутринта на 20 август (четвъртък). Камен бързо се справя с норматива от 53.00 м – 53.88 м. Следобяда на същия ден е и финалът в мятането на диск. Нашето момче не почва много убедително – само 51.08 м в първия си опит. За сметка на това фаворитите бързат да покажат мускули – Де Брьойн (Нид) 54.34, Рийзе (ФРГ) 52.98, Гришин (СССР) 52.94, гръкът Георгакопулос 52.52…. Но Камен е спокоен и съсредоточен. Той само иска да „уцели” точната посока на вятъра (а температурата на стадиона „пада” до 14 градуса!). Е, още във втория си опит Камен си прави лично – 55.12 м и с това излиза начело! Но за съвсем крато – в третия си опит „домакинът” Ерик де Брьойн (Нид) изпреварва нашия с 42 см – 55.54 м. Камен като че е леко разколебан – 54.52 м с четвъртото си завъртане в кръга….. А в петия кръг де Брьойн леко увеличава аванса си – 55.88 м. Камен изведнъж като се стряска вътре в себе си и сякаш буквално „се събужда”. Няма какво да се чака последния опит – трябва да се рискува! И петият му опит се получава като по учебник, широко и мощно засилване в кръга и дискът полита надалеч, пуснат светкавично от десницата му! Уредът тупва в тревата доста зад бялата лента на 55-ия метър. След малко на таблото светват цифрите 56.62 м. Димитров вдига победно ръце! Но момент – състезанието още не е свършило! Последният шести опит тече като че цяла вечност за българската група! Идва ред на водача в ранглистата Томас Кристел (ГДР). Последни отчаяни усилия и…. 56.12 м – точно половин метър по-малко от Камен…. Нашите ликуват – Димитров ни носи първия златен медал! А Камен бърза да сподели щастието с останалите от отбора ни, като че леко изненадан от самия себе си……

България триумфира на това първенство с още две титли – Антоанета Тодорова на копието е неумолима като съдбата – 64.12 м (на 4 метра от втората Кемпе (ГДР), а Красимир Демирев на 400 м преп. на последната права прсто помита конкурентите – 50.45 сек. – юношески рекорд, който си стои на върха вече 45 години! С два медала (сребърен на диск с 55.60 м и бронзов медал на гюлле 16.50 м) си тръгва от Утрехт Светла Миткова. Така треньорът Петър Рахманлиев е най-успешният български треньор на това първенство с пълен комплект медали! А в седмобоя упоритата и борбена Татяна Стойчева (треньор Георги Димитров) успява да „устиска” за бронза и надвива над чернокожата британка Сара Роу само с 21 точки (5764 т. за Таня.)

За жалост европейската титла на Камен Димитров (Кемпеса, както всички го наричат, на името на големия аржентински футболист Марио Кемпес!) не е трамплин за следващи успехи. На няколко пъти Димитров е на”косъм” от квалификационните нормативи, определени от БФЛА за участия на световни и европейски първенства.

През 1984 г. Камен “изстрелва” диска на 64.56 м и печели Балканската титла за мъже в Атина през септември – 62.88 м!

Броени дни преди европейското в Щутгарт 1986 Камен буквално е заставен да покрива нормативите (за кой ли път….). Е, прави го (с личен рекорд от 65.40 м), ала това изцежда силите му. На квалификацията на Некарщадион след 56.58 и 59.88, в третия му опит дискът му се приземява на около 61.50 м, но съдията му вдига червения флаг за фаул, без да му даде каквото и да е обяснение. Камен протестира, но реакция няма! Последният, който продължава към финала, е чехът Валент с 60.58 м….

Няколко години по-късно Камен Димитров бе на служба при рекордьора ни на овчарски скок Атанас Търев. В последната седмица той много тежко преживя загубата на своята близка приятелка и колежка в тренировските Иванка Ванчева…..

Снимка: в-к „Старт”

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.