Начало Истории Добричлията Тодор Петров – с амбиции в тласкането на гюлле

Добричлията Тодор Петров – с амбиции в тласкането на гюлле

от Alexander Vangelov
495 разглеждания

Ново дарование в тласкането на гюлле с определени амбиции

Добричлията Тодор Петров се цели в медал на европейското за кадети

На завършилото в неделя първенство за юноши и девойки под 18 години едно от най-впечатляващите постижения бе на шампиона на тласкане на гюлле Тодор Петров (СКЛА Добрич). Впечатляващата му серия 18.80; 18.08; 18.80; 18.23; 18.65; 18.80 (три пъти по 18.80 м!) не остави дори мъничка надежда на конкурентите му и го направи един от най-убедителните победители в зала „Асикс Арена”……

Както доста често се случва, Тодор попада в атлетиката случайно. Родителите му са спортували (майка му е била хандбалистка, баща му – борец), но съдбата го среща рано-рано с треньор по лека атлетика. Опитното око на Галин Костадинов не може да не забележи снажното и природно здраво 11-годишно момче. Роден в Добрич на 11 август 2004 г., още на 12 години Петров печели първия си медал от състезание – едва на 12 години. През 2016 г. на мемориала „Огнян Илиев” във Варна Тошко е сребърен медалист на…. хвърляне на чук. Година по-късно, през 2019-а идва и първата шампионска титла – вече на тласкане на гюлле при момчетата под 16 години. За този златен медал Тодор трябва да се напрегне максимално – 14.67 м, с почти половин метър пред с година по-големия разградчанин Владислав Димитров (14.23).

Оттогава Петров няма загуба в сектора за гюлле – както при юношите младша, така и при батковците от старшата възраст. Миналата година с 19.06 м (5 кг гюлле) Тодор зае 13-ото място в световната ранглиста за кадети под 18 години. В тази ранглиста деветима пред него бяха с година по-големи…… „Годината бе трудна и несигурна за нас. Може би не ми достигнаха и повечко стартове. Все пак, като цяло достигнахме плануваното!” – споделя Тодор.

Тази зима, въпреки ранната дата, Петров започна силно годината – 18.80 м (пето място във вечната ранглиста на България след Росен Карамфилов 21.25 м, Георги Иванов 19.91 и габровците Нено Башев (18.90) и Никифор Нешев (18.88)). А треньорът Галин Костадинов беше не съвсем доволен: „Тодор в момента бе готов поне за 19.50 м. Но големият брой участници (30 атлети) и неудобният сектор (юношите бяха скупчени на едно тясно пространство близо до завоя на пистата, досущ като в кошара!) изнерви всички. Моят възпитаник е подготвен изключително добре, макар че заради карантината подготовката ни закъсня осезателно през есента!”.

За лятото целта на тандема Костадинов-Петров е участие на Европейското за кадети под 18 години в Риети,  Италия. Там конкуренти ще им бъдат германецът Лукас Шобер (19.49 тази зима), унгарецът Габор Щрени (18.68), беларусинът Иван Кручанок (18.60). Е, ще изскочат и много други имена, но Тодор е готов за всяко едно предизвикателство в сектора. „С треньора ми се целим към медал, а защо не и за златен! За Италия ще ми е нужен резултат задължително към 20-ия метър. Не ме е страх от съперниците, знам добре как да отвръщам на всеки удар!”

Още в края на февруари  Тодор ще участва на зимния шампионат по хвърляния в Русе. Там възнамеряват с Костадинов да опитат и мятането на диск. Пък и за по-нататък, през пролетта и лятото, едното няма да пречи на другото……

Тодор не може да се нахвали от треньора си: „Костадинов ми е като втори баща. Добър и позитивен към мен, Галин е изключителен професионалист и отзивчив към нуждите ми. Да, знам че има резултат над 20-е метра (20.02 м) и че е участвал на Олимпиадата в Атина през 2004 г. Бил е и трети на Купата на Европа през същата година. Чувал съм и за други успешни българи в тласкането на гюлле – Тодор Артарски, Вълчо Стоев, Михаил Кьошев, Николай Гемижев, световният шампион за кадети и юноши Георги Иванов, Георги Тодоров, Венцислав Христов, Росен Карамфилов. Много са славните ни атлети на гюллето, традициите ме задължават да продължа техните медали и рекорди!”.

Иначе Тодор е ученик в езикова паралелка в СУ „П.Р.Славейков”. Свободно време много не му остава – треньорът е взискателен и настоятелен и двуразовите тренировки са ежедневие.

Един снажен младеж от Златна Добруджа се е нацелил определено към отсрещния край на сектора за тласкане на гюлле. И колкото по-далеч тупне стоманеният уред, толкова по-добре!

Снимки: Личен архив

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.