Начало Годишнини Съдията Цветан Тръпков – с кръгла годишнина!

Съдията Цветан Тръпков – с кръгла годишнина!

от Alexander Vangelov
647 разглеждания

Доайенът на съдиите по лека атлетика – с кръгла годишнина!

Цветан Тръпков – на 90!

Днес доайенът на атлетическите съдии у нас – Цветан Тръпков – навършва цели 90 години! За жалост няма как да проверим дали той е най-възрастният ДЕЙСТВАЩ съдия по лека атлетика в Европа, но нека със следващите редове да уважим един от най-ревностните и всеотдайни деятели в цялата история на спортното съдийство в България.

Роден на 27 март 1931 г., първата любов на Цветан Тръпков е…. хокеят на лед! Той обаче  започва като съдия по лека атлетика в далечната…. 1954 година! „Имаше месечни курсове за съдии по атлетика с откъсване от производството! С Борис Стамболийски (Бате Боби, както всички го знаем, статистик и осведомител) бяхме едни от първите, които се включиха в тези курсове!” – това си спомня днес Тръпков…

Безкомпромисен и всеотдаен, Тръпков бързо се налага и утвърждава в съдийството по лека атлетика. Две Универсиади (1961 § 1977), едно европейско в зала (1971), няколко Купи на Европа (1973, 1975, 1979, 1983, 2004, 2011, 2015), Европейско отборно първенство (2015), Балканиадите (1958, 1963, 1969, 1974, 1980, 1985, 1992, 2007, 2011, 2014, 2019…), световно по планинско бягане 2010, европейско по крос (2014), МВР-иадите, състезанията на СКДА – това са само малка част от хилядите (!) състезания, на които Тръпков е бил винаги в главно съдийско ръководство. А за националните шампионати – няма как да ги изброим, толкова много са в „сметката” на Тръпков. И все пак най-голямата чест, отговорност и признание за Цветан Тръпков е Световното първенство за юноши в Пловдив 1990 г. На него Тръпков е ГЛАВЕН СЕКРЕТАР на този отговорен шампионат! Преди повече от 30 години на стадион „9 септември” станахме свидетели на изумителни постижения от най-висока класа и на няколко световни рекорда при младите…..

Учудваща и завидна е свежестта и съсредоточеността, с която Тръпков ръководи комисията по времеизмерване на всяко едно състезание в столицата (а и не само!). Всички, които го познават, се удивляват от акуратността и изумителната точност при определяне на реда на коридорите при пристигане на състезателите. Цветан ръководи смело и строго колегите си и във всеки момент е готов да „балансира” и да потуши всеки, макар и минимален, опит за възникване на конфликт!

Дълги години Цветан Тръпков беше старши съдия на времеизмерването и в състезанията по шорттрек в Зимния дворец. Той беше в съдийското ръководство на две от трите световни първенства в София –  през 1999 и 2010 година!

Дълги години служител в системата на МВР, Тръпков е женен с две дъщери и внуци. Освен леката атлетика, голямата му страст е ловът на дивеч. И там Цветан влага – дори днес – цялата си енергия и умение при преследването и отстрелването на дивеча! Той е ръководител на ловна дружинка и в сезона за ловуване подчинените му могат да се похвалят със сполучливо отстрляни диви животни!

От ръководството на БФЛА не са забравили юбиляра и Тръпков е уважен по достойнство със специален възпоменателен плакет и благодарствено писми!

Да пожелаем на Цветан Тръпков крепко здраве и още дълги години да служи вярно на Царицата – лека атлетика!

Снимки: архив на СК

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.