Начало Годишнини Националната героиня на Франция Колет Бесон – днес щеше да навърши 75

Националната героиня на Франция Колет Бесон – днес щеше да навърши 75

от Alexander Vangelov
408 разглеждания

75 години от рождението на Колет Бесон

Французойката, която изненада всички в Мексико

Днес се навършват 75 години от рождението на Колет Бесон – една от най-изненадващите шампионки на Олимпиадата в Мексико през 1968 г. Коя беше Колет Бесон, с какво все още се помни?

Родена на 07 април 1946 г. в градчето Сен-Жорж-дьо-Дидон на брега на Атлантическия океан, до паметната 1968 г. Колет е никому неизвестната млада учителка по физическо възпитание в местния лицей. През 1967 г. тя е записана в листите с невзрачните 55.2 сек……

През олимпийската 1968-а постиженията на Бесон рязко се покачват и варират между 53.8 и 54.2. Решителна за самочувствието и увереността на Колет е срещата в Лондон на 24 август. На стадиона “Уайт Сити” (по-късно преименуван на „Кристал Палас”) Бесон финишира втора с 53.8, само на 2 десети след фаворитката Лилиан Боърд (53.6), но със сантиметри пред германска шампионка Хелга Хенинг (също 53.8). Решаваща за представянето й с Мексико е последната част от подготовката на Колет, която протича в току-що построената тренировъчна база „Фон Ромьо” в Пиренените. Там условията на високопланинския климат и разредения въздух наподобяват тези в мексиканската столица. Бесон показва изключителен напредък в тренировъчните тестове, но от щаба на французите всичко се пази в конспиративна тайна…..

В Мексико Бесон се чувства повече от прекрасно. Още в първата серия тя с лекота финишира първа с личен рекорд (53.1), побеждавайки шампионката на САЩ Джарвис Скот (53.5) и Хенинг (53.5). На следващия ден в първия полуфинал Колет завършва свободно и с лекота втора (53.6), само след Хенинг (53.3). От втория полуфинал постиженията са къде-къде по-стряскащи – Боърд 52.5, холандката ван дер Хьовен 52.6, рускинята Печонкина 52.8. На 16 октомври на Естадио Олимпико осем спринтьорки са изведени на старта на 400 м за последното финално бягане на 400 м. Френските журналисти са доволни дори от класирането на Колет за финала. Някои от тях тайно се надяват на нещичко повече от 5-6 място….. Бесон стартира в пети коридор, докато фаворитката Лилиан Боърд (Вбр) е в първи. Американката Скот в четвърта пътека тръгва много бързо и на 200-е метра (23.8) вече е заднимала Бесон (в пета пътека). Джарвис Скот излиза първа и на последната права, но от първи коридор Боърд атакува мощно и взема аванс от около 2 метра……. Някъде около 50 метра преди финалната линия Бесон рязко превключва на по-висока скорост и атаката й е неотразима. В последните 10 метра Колет задминава дори и Боърд. От френската група ликуват – Бесон финишира като олимпийска шампионка за 52.03 (изравнен олимпийски рекорд и рекорд на Франция), докато Боърд завършва втора в безкрайно разочарование за 52.12 секунди…… Незабравим остава моментът на почетната стълбичка, когато Колет не сдържа сълзите си под звуците на „Марсилезата“… Франция ликува, Бесон е посрещната в Родината си като национална героиня, лично приветсвана от президента Шарл дьо Гол…… Почести, признание, слава – какво повече?

Златният олимпийски медал си остава върхът в спортната кариера на Колет Бесон. Пет месеца след триумфа в Мексико Колет е европейска шампионка на 400 м в зала в Белград със световен рекорд под покрив – 54.0 сек. През лятото на срещата Европа-САЩ в Щутгарт Колет остава едва трета (52.7) на 400 м, след сънардничката си Никол Дюкло (52.0)  и 18-годишната тийнейджърка Кети Хямънд (САЩ) (52.3). На европейското първенство в Атина през септември във финала на 400 м Колет отново „пори” въздуха напред. Двайсетина метра преди финала тя все още е начело в пета пътека. Но съекипничката й Никол Дюкло от седми коридор финишира устремно и й измъква в златото буквално в последните два метра – 51.72 за Дюкло, 51.74 за Бесон (и двете под стария световен рекорд). На щафетата 4х400 м на последния четвърти пост Бесон поема палката от Елиан Жак с един метър преднина пред британката Боърд. Колет „дръпва” дръзко напред, увеличавайки преднината си на около десет (!) метра на завоя пред Боърд. Но на правата Бесон е изчерпана докрай и Боърд съкращава безмилостно разликата. Двете връхлитат едновременно на финалната линия. Фотофинишната снимка показва преднина от….три стотни за Боърд. Великобритания е европейски шампион със световен рекорд (3:30.82), пред Франция (3:30.85), също под световния рекорд на ФРГ от  сериите….

През 1970 Бесон опитва и 800-е метра (2:05.8), след като вече се е окичила с бронз на 400 м на европейското в зала във Виена 1970 (53.6)…. В зала „Фестивална” през март 1971 година Бесон остава едва четвърта във финала на 800 м – 2:07.5. През лятото Колет „сваля” резултата си на двете обиколки до 2:03.3, но на европейското в Хелзинки през август е разочароващо седма във финала на 400 м – 53.68. За капак във финала на щафетата 4х400 м съотборничките й изпускат палката и тимът на Франция не завършва състезанието……

На втората си Олимпиада (Мюнхен 1972) Бесон пристига само с 52.6 и с несигурния си ореол си на шампионката от предишните Игри. В серията си на „Олимпия Щадион” Колет е трета с 53.41, но във втория четвъртфинал остава пета с 53.39 и отпада. В последния ден от атлетическата програма в щафетата 4х400 м Бесон е на втори пост за Франция (52.6). Въпреки усилията на колежките й след нея (Бернадет Мартен 51.8 и особено Никол Дюкло 50.6), французойките остават четвърти с 3:27.52 мин. Първите пет отбора завършват финала с резултати под стария световен рекорд 3:28.8 на ГДР само месец преди това в Париж!

В следващите години Колет Бесон не съумява да намери по-успешна изява по пистите и през март 1977 г. (след 2:06.9 на европейското в зала в Сан Себастиан) решава да сложи край на спортната си кариера…..

След като се омъжва за голямата си любов Жан-Пиер Мюлер, Колет дава живот на дъщерите си Сандрин и Стефани. Дълго време тя заемаше различни отговорни постове във Френския олимпийски комитет и никога не бе забравена от спортните ръководители в Родината си….

Колет Бесон си отиде от този свят през 2005 г. след повече от две години неравна битка с рака на гърлото си.

Без съмнение, със спортното си излъчване и с чара си, с дълголетието на пистата, Колет Бесон остава една от най-обаятелните лекоатлетки на Франция за всички времена!

Снимки: Интернет

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.