Начало Новини „Дъждовен“ старт на олимпийския сезон

„Дъждовен“ старт на олимпийския сезон

от Alexander Vangelov
870 разглеждания

VI турнир “Пловдив”

Дъждът не подмина стадиона и състезанието

След като дълго „умува” дали да не плисне над стадион „Пловдив”, дъждът все пак заваля двайсетина минути след началото на състезанието и до голяма степен провали усилията на младите спортисти към постигането на обнадеждаващи резултати в началото на сезона….

Точно 180 състезатели от 34 родни клуба се явиха да участват в шестия пореден турнир „Пловдив”. Осъществен тази година със съдействието на община Пловдив и с решаващата помощ на г-н Иван Пашов, собственик на „Пашов билдинг”, както и на рекордьора ни на овчарски скок Атанас Търев, турнирът бе организиран образцово от КЛА „Ботев” Пловдив в лицето на Светла Цонова и Стойко Цонов…… Ето какво се случи в хладния и дъждовен следобед:

Мъже 100 м. Без Петър Пеев, почти всичките ни най-добри спринтьори се явиха на старт. Във втората серия Антонио Иванов (Левски 2016) някак си не можа да се оттласне от блокчето след изстрела и, подхлъзвайки се, падна и ожули лошо коляното и бедрото си. В третата серия Денис Димитров (Атлет Монтана) нямаше проблем с конкурентите си (11.03), но десетина метра преди финала почувства дръпване в бедрото и намали…За жалост Димитров не участва на финала. И в последната четвърта серия Слави Мутафов (Атлетик) бега мощно и убедително (10.99). На финала Мутафов бе още по-превъзходен и завоюва победата с 10.80, следван от сливналията Светослав Иванов (11.05) и юношата на „Галакси” Ивайло Щипков (с личен рекорд 11.13).

200 м В пет серии бяха разпределени спринтьорите, като във втората Любослав Петров (22.88) и в третата Александър Вълчев (22.61) бяха безспорни властелини. В четвъртата Станимир Минчев си нарави лично (21.75), а в петата и последна серия Антонио Иванов „излезе” най-добре от завоя и, въпреки усилията на Слави Мутафов (Атлетик)да се изравни с него, финишира пръв за 21.33, следван от Мутафов (21.54)и балканския шампион за юноши русенлията Венелин Георгиев (21.98)…..

5000 м. Още от самото начало ветеранът Йоло Николов (Атлет Мездра) дръпна напред, а за него се залепи Иван Попов (Берое). Зад тях до някое време се държеше Мирослав Спасов (Атлет Мездра), но после Николов и Попов се откъснаха напред….. Малко повече от една обиколка преди финала Попов атакува и Николов не успя да парира атаката на по-младия си протовник. Иван Попов финишира за 14:38.90, след него Йоло Николов за 14:51.1 мин. Трудолюбивият Мирослав Спасов (Атл МЕздра) пък си направи лично за третото място – 15:18.3. В борбата за четвъртото място Александър Василев не се даде на последната права на Сава Тодоров и завърши за 15:52.9, а Савата остана пети с 15:55.5 мин.

Овчарски скок. Дъждът се усили точно по времето на тази дисциплина и секторът стана опасен за подрастващите атлети. Трима преодоляха 4.00 м, а шампионът за юноши Николай Иванов (Дунав Рс) остана трети с 4.00 м. Пловдивчанинът Евгени Енев нещо не сполучи с разбега си и остана втори само с 4.40 м. Победител стана европейският шампион по пожаро-приложен спорт Пламен Писков, който не винаги намира време да тренира (заради служебните си задължения), но днес се справи от втори опит с 4.60 м….

Скок дължина. На два пъти Даниел Добрев (Ботев Пловдив) скочи по 7.46 м и след четвъртия кръг преустанови участието си. На Даниел и пътечката за засилване му беше къса, та се наложи да се поставят зебранови подложки в противополжния трап, за да се удължи пространството за засилване. Втори остана сливналията Орлин Орлинов (6.80), който няма много време за тренировки, предвид работата и учението си…Трети се класира талантливият сливналия Калоян Айранов с личен рекорд (6.39). Айранов все още не е навършил 16 години, така че скоро ще очакваме от него и още по-оптимистични резултати…..

Троен скок. Георги Цонов (Ботев Пловдив) деминстрира много бързо и много пъргаво засилване, но заради хлъзгавата и наводнена писта не рискува и даже пропусна последния си скок, завършвайки като първенец с 15.90 м….. Втори с личен рекорд остана 18-годишният Димитър Ташев (Сливен) – 15.50 м, с още четири скока над 15-ия метър (15.41, 15.18, 15.25 и 15.39). Ташев след състезанието ни обеща доста по-дълъг метраж още на шампионата на старша възраст в края на май…..Трети остана съотборникът на Димитър – Мартин Точев (15.19)…. И ветеранът Момчил Караилиев се появи в сектора, но опита два скока и реши да не рискува на хлъзгавия сектор…..

ЖЕНИ. 100 м В трите серии фаворитките взеха своето, но никоя от първенките в тях не „слезе” под 12-е секунди. На финала двете възпитанички на Констатин Миланов Карин Околие (11.91) и Виктория Георгиева (12.01) надделяха над хърделистката Елена Митева (Костенец (12.15). Четвърта остана 16-годишната възпитаница на Йордан Янев Венеса Ханджийска (Джордан) – 12.45 сек…

400 м. „Златната” и „сребърната” от зимните състезания – Кристина Борукова (Тракия 96) и Ванеса Янкова (КЛАСА) се срещнаха тук в директен дуел. Този път Ванеса рискува и пое висока скорост още от началото. До края на втория завой (малко след 300-е метра) Янкова все още бе с прединина, но Борукова „натисна” на правата и изпревари конкурентката си – 55.49. Янкова остана втора, но с личен рекорд още в първия си старт на открито (56.27)…. Варненката Елена Георгиева пък постепенно, но твърдо се отърсва от преживените сътресения през по-миналата година и днес приключи трета с 58.65.

Овчарски скок. Пловдивчанката Мария Капушева (Тр 96) с 3.20 м надви по опити на по-младата – 18-годишната русенка Йова Петрова (Дунав) – също 3.20 м. Още две момичета се справиха с по 2.40 м – Ванеса Димитрова (Тр 96) и втората русенка Лора Генова!

Скок дължина. Фаворитката Габриела Петрова е решила по-рано през деня да не участва и в сектора останаха почти само девойки и момичета. Чудесно скача в дъжда едва 16-годишната възпитаница на Ива Пранджева Пламена Чакърова. Още във втория си скок тя записа лично постижение – 5.98 (0.5), а и останалите й опити бяха със завидна стабилност. Втора остана самоковката Вивиан Кръстева (5.65), а трета – само с 2 см по-малко – възпитаничката на Ивайло Русенов Йоана Георгиева (Лок Пд) – (5.63 м)……

Хвърляне копие. С нетърпение очаквахме рекордьорката на Люксембург Ноеми Плаймлинг (57.46), но тя така и не се появи в сектора. В отсъствието на контузената Михаела Петкова хасковлийката Лили Стойчева нямаше проблеми за победата – 44.04 м. Втора с 41.10 завърши Венелина Петкова (Тр 96), а трета бе екзотичната Ема Милчева (Хамер Трявна) – 35.48….

Като че ли с повече очаквания и надежди се настроихме за първия старт на атлетите ни на открито. Но, както сподели треньорът от ЦСКА Димо Ников, състезателите като че ли все още не могат да навлязат в нужния състезателен ритъм , не могат да „усетят” бягането и скока и логично изначалните резултати не ни се понравиха твърде много……

Снимки: Георги Матов иДрагомир Драганов

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.