Начало Новини От сърдечен удар почина Лий Евънс

От сърдечен удар почина Лий Евънс

от Alexander Vangelov
340 разглеждания

IN MEMORIAM

Почина един от на-великите спринтьори на 400 м

Лий Евънс (1947 – 2021)

На74 години вчера в Лагос (Нигерия) е починал олимпийският шампион и световен рекордьор на 400 м Лий Евънс. С кончината му световната атлетика загуби една от най-ембелматичните фигури в дългия спринт…..

Роден на 25.02.1947 г. в Мадера, Калифорния, още на 19 години Евънс печели първата си титла (от общо пет) на 400 м на шампионата на САЩ в Ню Йорк – 45.2. Две години по-късно, на квалификациите на САЩ за Олимпиадата в Мексико в Ечо Сумит Евънс побеждава съперниците си с 44.06 сек. Този световен рекорд не е признат, защото Лий бяга със специални шпайкове на „Пума”, на чийто подметки има по 32 шипа (така наречените шпайкове-четки).

На Олимпиадата в Мексико тримата американци – Лий Евънс 43.86, Лари Джеймс 43.97 и Роналд Фрийман 44.40 окупират почетната стълбичка с фантастични резултати. В последния ден на атлетическите състезания щафетата на САЩ (Винсънт Матюз 45.0, Роналд Фрийман 43.2, Лари Джеймс 43.8 и Лий Евънс 44.1) спира електронната уредба на 2:56.16 мин., рекорд който ще стои на върха цели 24 години! Известнен е мълчаливият протест, който спринтьорите Томи Смит и Джон Карлос (първи и втори на 200 м) демонстрират по време на награждаването им. Примерът им е последван и от квартета на 4х400 м. Четиримата атлети на САЩ излизат на подиума за награждаване с черни барети на главите си в знак на категорично отрицание на отношението на властите в Страната на неограничените възможности към чернокожите…..

Четири години по-късно, през 1972-а,  Лий Евънс опитва отново да се класира за Олимпиадата в Мюнхен. На квалификацията в Юджийн той завършва четвърти с 45.1 и си извоюва място в щафетата 4х400 м за Игрите в баварската столица. В Мюнхен Евънс пристига с големи надежди, но пребивава в олимпийското село без да стартира изобщо. По време на награждаването на индивидуалните 400 м съекипниците на Лий – шампионът Матюз и подгласникът му Колет – демонстрират открито пренебрежението към националния химн на САЩ. МОК моментално ги дисквалифицира и така квартетът на САЩ няма как да бъде попълнен с резерви за толкова кратко време. И „янките“ губят сигурен златен медал…….

След няколко години сред професионалистите от „атлетическия цирк” на О’Хара, Лий Евънс се захваща с треньорска дейност. Яростен защитник и активист в борбата за зачитането на човешките права, Евънс през годините заема няколко тренировъчни и съветнически позиции в различни университети на САЩ, включително и в Уошингтън Юниверсити през 2002 г. Лий дълго време е старши треньор на националните отбори на Нигерия. По-възрастните любители на атлетиката в България вероятно са го запомнили от присъствието му на стадион „Девети спетември” на световното първенство за юноши и девойки в Пловдив през 1990 г.

Съвсем естествено заради заслугите му към световния спорт, името на Лий Евънс присъства в олимпийската Зала на славата в Ню Йорк. А резултатите му и днес, повече от половин век по-късно, будят у познавачите удивление и възхищение.

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.