Начало Новини Второ място за Митко Ценов в Десау-Рослау

Второ място за Митко Ценов в Десау-Рослау

от Alexander Vangelov
Публикувано: Последно актуализирано на 687 разглеждания

Второ място на Митко Ценов на турнира в Десау-Рослау

Рекордьорът ни отстъпи само на германеца Карл Бебендорф

На международния турнир в германсkия град Десау-Рослау в бягането на 2000 м стипълчейз стартира и рекордьорът ни и европейски шампион за младежи Митко Ценов. Поканата за турнира е дошла за Митко и неговия треньор в последния момент и те не са имали възможност да се настроят директно за самото състезание…..

Дисциплината на Ценов остана последна в програмата късно тази вечер. Времето в Долна Саксония тази вечер бе хладно и ветровито, но подходящо за старт на средни и дълги бягания. Ето какво сподели Ценов веднага след финала: „Чувствах се много свеж и в супер кондиция! Краката ми бяха леки и не се подведох по бързото темпо на пейсмейкъра (б.р. кениецът Уилбърфорс Конес). Усещах момчетата след мен, че също са свежи. Очаквах германецът (б.р. Карл Бебендорф) да атакува и той го направи на около 450 метра преди финала. Не бях готов да му реагирам – все още не съм се разбягал. Пък и, както казах, това състезание не влизаше в тренировъчните не планове. Можех да тръгна да атакувам, но Бебендорф като че беше по-свеж тази вечер. Доволни сме с треньора ми за моментното ни състояние, а стартът бе като един кратък момент от заключителния ни базов етап на подготовката. Доволен съм много, ще търсим с треньора максимално развитие на формата за 5 юни на турнира в Секешфехервар!”

Иначе кениецът Конес дълго води колоната (800 м 2:14.68, 1000 м 2:44.64) и след отметката на 1400-ия метър Ценов го задмина и поведе. Но Бебендорф бързо изпревари Ценов и в последните 300 м почти спринтира (вторите 1000 м за 2:41.02 мин.). Обаче младият немец имаше за какво да съжалява – до рекорда на Германия (5:25.55 на Марк Остендарп отпреди 23 години!) не му достигнаха някакви си….. 9 стотни – сега 5:25.64! Ценов финишира втори за 5:27.93 – второ време в кариерата му след собствения му български рекорд – 5:25.12 отпреди точно 6 години и…един ден (20 май 2015 година в София).

Освен бягането на 2000 м стипълчейз, вълнение на кокетното стадионче донесе и победата на Йоханес Фетер на хвърляне копие – 93.20 м. Той започна с 87.67, послед прехвъли 90-ия метър – 91.86 и в третия си опит заби копието на 93.20 м. Четвъртият му опит бе 88.09 м, след което Йоханес напусна състезанието. Веднага след като събу шпайковете, Фетер бе любезен да сподели пред репортера на стадиона намеренията си за олимпийския сезон. Новият крал на копието изрази твърда увереност и оптимизъм за златния олимпийски медал и за световния рекорд на чеха Ян Железни (98.48 м).

В скока на дължина при жените победи световната шампионка в Доха Малайка Михамбо (6.68 м), а на 100 м новият рекордьор на Шриланка Мудиянселанге Юпун Адейкоон финишира за 10.09 сек (+2.2). Пак при жените, но на 100 м преп. с личен рекорд триумфира младата полякиня Пия Скжишовска – 12.93 сек.

Снимки: Митко Ценов

0 Коментар
1

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.