Начало Истории И преди 38 години е имало обиколка на Витоша

И преди 38 години е имало обиколка на Витоша

от Alexander Vangelov
779 разглеждания

Обиколката на Витоша не е от вчера!

Преди 38 години е поставено началото!

Миналия уикенд поредното състезание, наречено „Обиколка на Витоша”, излъчи своите шампиони, призьори и герои. Запитани откога датира това мероприятие, младите (и не толкова) отразяващи обиколката журналисти учудено вдигаха рамене в неведение. Това бе и поводът редовният сътрудник на сайта и рекордьор на 3000 м за юноши (отпреди повече от половин век) Илчо Секулов да поразрови архивите и да открие интересна информация от вестник „Ехо” оттогава. Без да сме сигурни дали можем да ползваме инфото от статията на Любомир Томов във вестник „Ехо” от 01 юли 1983, все пак ще си позволим да припомним интересни факти и подробности от първото състезание „Обиколка на Витоша” отпреди цели 38 години!

Туристическо дружество „Витоша” е главен организатор на състезанието, извършвайки дълга и сериозна подготвителна работа (маркиране на трасето, предварително пробно преминаване по маршрута) и подсигурявайки голям (и квалифициран!) съдийски състав, коли на ПКСС, няколко подкрепителни пункта)…..

На старта застават 224 участници от три поколения (от тях завършват 163-ма!). Най-малкият е 15-годишният Елизабет Свиленов, най-възрастният е 76-годишния Васил Кролев (Кралев). Стартират и 34 (!) жени! Включват се и двама представители на посолството на ГДР в София – Херман Шмидт и Бернд Рихтер. Групата на Съвета по туризъм при Монетния двор начело с директора Бонев и първата жена – майстор на спорта по ориентиране Цанка Захароева – също е нетърпелива на старта. Сред бегачите се открояват и майсторът на спорта Тодор Димитров, директорът на ТЕТА „Киров”, народният представител и герой на социалистическия труд Иван Алексиев. Алексиев е повел и „строил” на старта 10-има свои ученици, които нямат търпение да „дръпнат” по трасето! След половината от дистанцията (първите 50 км), макар събитието да няма ясно изразен състезателен характер (тогава), напред вече са се откъснали най-подготвените. Известният ултрамаратонец от Смолян Руско Кадиев (тогава студент в София) и Иван Митов бягат рамо до рамо и взаимно се окуражават. Остават по-малко от 2 км. Изведнъж някъде отзад по трасето сред боровете изниква 32-годишният пазарджиклия Стефан Орлов. Орлов демонстрира невероятна свежест и след 99-е пробягани километри даже намира сили да спринтира, изпреварвайки титулувания Руско Кадиев. „Водих дълго, но накрая силите не ми стигнаха да реагирам на атаката на Орлов. Оказа се той по-свеж и заслужено победи, беше по-добър точно когато трябваше!” споделя задъхан след финиша Кадиев.

При жените побеждава чаровната Надежда Секулова от град Рила, бегачка на средни и дълги разстояния, впоследствие преподавател и треньор на подрастващите девойки-атлетки в Дупница. До някое време компания по трасето й прави по-големият й брат Илчо Секулов, национален състезател на средни и дълги бягания. На всеки състезател, който достига до финала, се отбелязва времето, записва се като завършил и след това името и времето му се изписват на специална грамота, като доказателство за завършената обиколка…..

Такива са били обстоятелствата и фактите около първото организирано пробягване на планината Витоша преди точно 38 години, в края на юни 1983 г.

Снимки: в-к „Ехо” (01.07.1983 г.)

0 Коментар
3

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.