Начало Истории Преди половин век в Щутгарт Фалк (ФРГ) „слезе“ под двете минути на 800 м

Преди половин век в Щутгарт Фалк (ФРГ) „слезе“ под двете минути на 800 м

от Alexander Vangelov
403 разглеждания

ЮБИЛЕЙ

Половин век от първото официално „слизане” под двете минути на 800 м при жените

На 11 юли т.г. се навършиха точно 50 години от първото „слизане” от жена под двете минути в бягането на 800 м за жени. Нека припомним накратко за това паметно събитие в историята на леката атлетика.

11 юли 1971 г., неделя. Мястото на събитието е „Некарщадион” в Щутгарт. Първенството на Федерална република Германия (ФРГ). В последния ден от състезанието на тартановата писта и по секторите на огромния стадион валят от отлични по-отлични резултати. Вече твърдо се използва електронна уредба за измерване на резултатите в бяганията – “JUNGHANS” (тя ще бъде ползвана и година по-късно на Олимпиадата в Мюнхен и няма да „засече” нито веднъж!)…..

Финалът на 800 м е насрочен за 15:30 часа. Сред участничките е и дългоногата блондинка Хилдегард Фалк от Волфсбург. Тя вече е рекордьорка на ФРГ с 2:02.8 от предната година. Победата й е почти сигурна, но резултатът?… В полуфинала Хилде вече е победила убедително с 2:03.2. И все пак кой ли е очаквал световен рекорд? Фалк тръгва много бързо (200 м 27.8, после 400 м 58.4). Зрителите по трибуната се чудят – ще издържи ли атлетката на наложеното от самата себе си адско темпо? 600 м за 1:28.5. Докъде ще сигнат силите на Хилдегард? Последен вираж, финална права…. Фалк стиска зъби и финишира бурно под овациите на запалянковците. Всички вперват очи в електронното табло – 1:58.30!!! Световен рекорд! Старият връх (на Вера Николич (Юг) отпреди три години (2:00.0) е надминат със секунда и половина! Впоследствие резултатът е коригиран на 1:58.45 (заради „закъснение” от 0.15 при включването на уредбата)! Втора далеч назад финишира Гизела Еленбергер (2:02.5). Западна Германия ликува – една „гросмайсторска граница” в бягането на 800 м най-сетне е паднала!

За жалост само след месец, на европейското в Хелзинки, Фалк се спъва във финала на 800 м и не завършва. Но злото бързо е поправено – на олимпийските игри в  Мюнхен Хилдегард Фалк е шампионка с олимпийски рекорд (1:58.55)!

Някои познавачи със сигурност ще поспорят – цели осем години по-рано (през 1963 г.) на игрите GANEFO в Джакарта севернокорейката Сим Ким Дан е пробягала 800-е метра за 1:59.1 (на следващата година дори още по-бързо – 1:59.0 и 1:58.0!!). Но по онова време КНДР (Корейската народнодемократична репу

Син Ким Дан в Москва

блика) не е член на ИААФ и постиженията на Син Ким Дан не са утвърдени. Освен в Джакарта, специалистите зърват Син Ким Дан извън Родината й още само на  мемориала „Знаменски” в Москва през 1965 г. На всички правят впечатление почти мъжките черти на лицето й и мускулестата структура на тялото й. Което веднага поражда съмнения в принадлежността на Син Ким Дам изцяло към „нежния” пол? Съмнения, които обаче така и никога не биват доказани…..

Само две години след световния рекорд на Фалк в Щутгарт, на Балканиадата в Атина българката Светла Златева подобрява постижението точно с една секунда – 1:57.48 мин. Точно през 70-е и 80-е години на миналия век е „златният” период за България в бягането на 800 м за жени. До момента точно 11 българки са „слизали” под двете минути на 800 м. Имената на Николина Щерева, Светла Златева, Лиляна Томова, Тотка Петрова, Василена Амзина и останалите дълго време всяваха боязън, уважение и почит сред конкурентките им……..

Снимки: Интернет

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.