Начало Новини Квартетът на Великобритания – без сребърния си медал?

Квартетът на Великобритания – без сребърния си медал?

от Alexander Vangelov
506 разглеждания

Съперник на Денис Димитров – с положителна допинг проба в Токио?

Британецът Чиджинду Уджа – спипан след сребърния медал с щафетата 4х100 м

„Си Джей“ Уджа (приклекнал на коляно)

Новината гръмна буквално преди часове – пробата на британския спринтьор Чиджинду Уджа (първи пост от щафетата на 4х100 м на Великобритания – сребърен медалист от Олимпиадата в Токио) се е оказала положителна!?!? Прецизната техника за анализ в лабораторията на Игрите в японската столица е открила наличие в урината на атлета на забранените синтетични препарати „Остарин” и S-23… Уджа бега на първи пост в квартета на Обединеното кралство заедно със Зарнел Хюз, Ричард Килти и Нетенийл Митчъл-Блейк. Четворката финишира на втората позиция във финала, отстъпвайки златото на състава на Италия само с една стотна – 37.51 срещу 37.50 сек.

Кой всъщност е Чиджинду Уджа? Още на 18 години (роден на 05 март 1994 г.) Уджа „влезе” на финала на 100 м на СП за юноши в Барселона (шести с 10.39), а месец и половина по-късно (на 25 август 1992 г.) в Бедфорд записа сравнително авторитените за юноша 10.26 сек. На европейското първенство за юноши под 20 години в Риети през 2013 г. „Си Джей” (както всички го наричат) надхитри буквално в последните 10 метра главния фаворит Денис Димитров (с 10.16 през сезона) и финишира като шампион с 10.40 сек., изпреварвайки българина само с 6 стотни!

Още през следващата 2014 година Уджа за първи път „слиза” под 10-е секунди на 100 м – 9.96 сек. на турнира „Фани Бланкерс Коен Геймс“ в Хенгело. На две поредни европейски първенства – в Амстердам’2016 и Берлин’2018 – Чиджинду Уджа е европейски шампион с щафетата на Великобритания на 4х100 м. Първият път той бе поставен на последния четвърти пост, втория път – на първия пост!

На световното първенство в Лондон през 2017 година квартетът на Обединеното кралство триумфира като световен шампион с континентален рекорд – 37.47 сек. Уджа тогава бега на първи пост по виража, предавайки на Адам Джемили, а после Дани Талбът и Нетенийл Митчъл довършиха започнатото…..

Как ще се оправдава и какви ще бъдат обясненията на Си Джей Уджа за положителната проба, вероятно ще разберем не толкова далеч напред във времето….. И най-вече – дали британският отбор ще загуби сребърния си олимпийски медал?

Снимки:  news.sky.com, skysports

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.