Начало Истории Адриана Вилагош – първата кадетка със 70 метра на копие

Адриана Вилагош – първата кадетка със 70 метра на копие

от Alexander Vangelov
362 разглеждания

17-годишната Адриана Вилагош превзе девическото копие в света

От детския вортекс до 70-ия метър с копието в сектора

Летният сезон 2021 (дотук) се оказа особено успешен за едва 17-годишната сръбска атлетка Адриана Вилагош. Тя стана световна шампионка в хвърлянето на копие при „каките” (девойки под 20 години) и за първи път „превзе” извънредно авторитетните и примамливи 70 метра, макар и с по-лекото 500-грамово копие………

Благодарение на статията на журналиста Мирко Стоякович от в-к „Политика” научихме интересни подробности за началото на спортния път на извънредно талантливата и обещаваща атлетка от градчето Мали Иджош, област Войводина (близо до границата с Унгария)…… Към любопитните факти прибавяме и моментите на триумф от изминаващата 2021 състезателна година……

Родена на 3 януари 2004 г., както често се случва, Адриана случайно е записана да участва на едно ученическо състезание по лека атлетика в Сента. Дават й детския уред вортекс (пластмасов уред, подобен на копие, с дължина около 35 см и тежина 300 грама). Вилагош е едва 11-годишна (през 2015), но треньорите няма как да не забележат забележителния „камшичен” удар на десницата й, вроденото й чувство към уреда….. От унгарската атлетическа федерация бързо-бързо се ориентират и следват светкавично предложения за преминаване в Маджарско и продължаване на образованието в Южна Унгария в местната национална школа по хвърляния. Но родителите на Адриана съсем не бързат да вземат окончателното решение (от фамилията й ясно се разбира, че произхожда от унгарско потекло). В крайна сметка Вилагош си остава в Сърбия и това е печелившото и удачно решение – най-вече за сръбската атлетика….

Отначало тренировките на Вилагош се провеждат в …. двора на къщата на родителите й. Той обаче е с дължина от….само около 30 метра. Вортексът (после и 400-грамовото копие) започват често да прелитат в …… двора на съседите! От сръбската атлетическа федерация бързо се усещат на какъв невероятен талант са попаднали. Зад футболния терен на местното стадионче веднага е изградена тартанова пътека  и Адриана вече съвсем спокойно може да тренира и да се подготвя по всички правила на методиката……..

В началото треньор на Адриана е …… собствената й майка, която дълго се рови в интернет и показва на щерка си техниката на световния рекордьор Ян Железни. Е, това няма как да продължи дълго и със съвети към здравата и снажна девойка се заема не кой да е, а прочутият треньор Драгиша Джорджич (наставник на рекордьорката Татяна Йелача-Миркович (64.21), на Мария Вученович (62.25) и Вердан Самац (81.35))….. Той показва грешките на момичето в техниката, мъдрите му указания няма как да не оставят своя отпечатък върху развитието на детето-чудо…..

Още на 13 (!) години Адриана прехвърля… 60-те метра с 400-грамовото дървено копие – 60.05 м (такъв уред в България за жалост все още не ползваме!) През същата 2017-а Вилагош пробва и 500-грамовия уред (с който се състезават девойките под 18 години или кадетките, както ги наричат). И не само пробва, но запраща копието на 55.76 м. И то в шести клас! Такова чудо сръбската атлетика май не е е имала дотогава?….. През 2018 Вилагош прибавя метри в състезанията (!) – 64.42 м с дървеното копие и 59.69 м с 500-грамовото.

Още на 15 години (през 2019-а) Адриана е балканска шампионка за кадетки в Истанбул и копието й лети все отвъд 60-е  метра – 65.84 м с 400-грамовия уред и 64.73 м с 500-грамовия….

На 7 март 2020 г. (едва 16-годишна) в Сремска Митровица Вилагош регистрира и първия си световен рекорд – 68.76 м (с 500-грамово копие). Рестрикциите, породени от  пандемичните мерки, съвсем не могат да откажат девойката. На 27 юни в Белград Адриана почти „докосва” рекорда си – 68.62. А след почти два месеца, на 22 август, за пръв път на официално състезание Вилагош пробва и „женския” уред (копие с тежина 600 г) – 57.41 м……

В олимпийската 2021-ва година рекордите продължават да „валят” като летен дъжд – два пъти по 60.46 м, 60.94 м и 61.46 м (все с женското копие). На Европейската купа по хвърляния в Сплит през май Адриана побеждава „каките” (при девойките под 23 години) и грабва първата си значима победа (60.22 м). Обаче на европейското за девойки под 20 години в Талин, след като в квалификацията дава най-доброто от всички – 60.62 м, на финала отстъпва на гъркинята Елина Ценго – 60.44 м срещу 61.18 м……. Преди това, в края на юни, Ценго е победила Вилагош и на Балканиадата за жени в Смедерево – 61.42 срещу 60.94 м…….

Загубите в Смедерево и в Естония съвсем не обезсърчават Адриана. Напротив, Вилагош продължава все така устремено и прилежно да изпълнява задачите си в тренировките. Показателите в подготовката предваещават нещо наистина голямо! Логично и звездният миг не закъснява. На Балканиадата за девойки под 18 години (кадетки) на обновения стадион в градчето Кральево, след като във втория си опит Вилагош запраща уреда на 67.90 м, в петия твори история – 70.10 м (с 500-грамовото копие). Тя подобрява собствения си световен рекорд за кадетки с повече от метър. За първи път девойка на 17 години мята копието (макар и по-леко от стандартното 600 г) отвъд магическия рубеж „70”!!!

На световното първенство за девойки под 20 години в Найроби Вилагош влиза в сектора спокойна и уверена. Денят е 19-и август. Над стадион „Казарани” точно преди началото на дисциплината надвисват тъмни облаци. Адриана е 13-а и последна в стартовия списък. Трябва да „уцели” този си първи опит, трябва да изпревари дъжда. Е, успява, и то по най-удачния начин! Копието й лети дълго  и се забива зад чертата на 60-ия метър – 61.46 м! Ще съумеят ли съперничките да реагират? Не, няма! Почти веднага след опита на Адриана над стадиона ливва неприятен монотонен дъжд. Всички дисциплини на стадиона са прекратени. Копиехвърлячките се прибират на сухо и изчакват нетърпеливо подновяването на надпреварата. Какво ли си мисли в този момент Адриана? Какво ли си мисли и голямата й конкурентка Елина Ценго (световна рекродьорка за девойки под 20 години с 63.96 м)? Дъждът постепенно се оттегля заедно с надвисналите облаци. Състезателките отново са изведени. Обаче повечето от тях така и не успяват да подобрят метражите си….. В петия кръг само кубинката Байар-Рохас с 55.48 затвърждава бронзовата си позиция… Пътеката е хлъзгава и опасна, но трябва да се рискува. Последнен шести опит за гъркинята Ценго, последен шанс да изпревари Вилагош. Елина е припряна и  нервна. Мощен тласък, но копието дори не достига 60-ия метър – 59.60 м. Адриана ликува – победата е нейна! „Тръгнах за Кения с известен мотив за максимална реализация. Не, не съм мислила специално за златния медал. Но ми се получи точно, когато трябваше. Копието ми излетя оптимално във въздуха, пък и усещането беше невероятно. Не смятам да спирам дотук – все пак още цели две години ще бъда сред девойките. Догодина пак ще има световно за девойки – в Кали, Колумбия. Догодина, пък и по-нататък – по пътя към първата ми Олимпиада в Париж 2024 г!”

Как и колко дълго ще продължи спортния път на невероятния талант Адриана Вилагош, предстои да разберем. Може би първата й цел след световната титла ще бъде сръбският рекорд за жени (64.21 м)? Но по  принцип пред талантливата и целеустремена девойка граници не би трябвало да има…. Само да се опази здрава и да преследва целите си със същото настървение и жажда!

Снимки: Интернет

Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.

***

УТОЧНЕНИЕ ЗА ПРАВА

Публикациите от тази страница, както и от профила ми, не могат да бъдат препечатвани от медии и електронни сайтове без изричното разрешение на автора.

В противен случай ще им бъде търсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.