Начало Новини Отиде си Валентин Кираджийски (1959 – 2021) (Обновена)

Отиде си Валентин Кираджийски (1959 – 2021) (Обновена)

от Alexander Vangelov
Публикувано: Последно актуализирано на 1063 разглеждания

IN MEMORIAM

Отиде си Валентин Кираджийски (1959 – 2021) (обновена)

На 62 години вчера (28 август) е починал познатият на всички и обичан бивш лекоатлет Валентин Кираджийски. Винаги усмихнат и приветлив, с оптимизъм и увереност, Вальо печелеше лесно приятелите си и неприятелите му се броеха на пръстите на едната му ръка….

Роден на 17 март 1959 г., в трети клас (през 1969 г.) Валентин случайно се озовава на стадиона и леката атлетика почти незабавно става негова съдба. А срещата му с всепризнатия специалист доц. Димчо Бъчваров наистина е решаваща. Още на 16 години (през 1975 г.) Кираджийски печели три златни медала на състезанията за купите на в-к „Народна младеж” за юноши младша възраст – 100 м, 110 м преп. (с рекорд от  14.92 сек.) и с щафетата на 4х100 м на „Левски Спартак”. Следва шампионската титла на 110 м преп. на стадион „Васил Левски” (пак за юноши младша възраст), но на щафетата 4х100 м атлетите на „Левски Спартак” изпускат палката….

За кратко Валентин влиза в ЦСУ „Олимпийски надежди” и започва подготовка с треньора Румен Попов. Но само за кратко. Кираджийски не се чувства уютно на Дианабад и неколкократно моли ръководството на „Левски Спартак” да се върне при любимия си треньор Димчо Бъчваров….

Цялата 1976-а е загубена в контузии, а през 1977-а златният медал  на щафетата 4х100 м от Балканиадата в Букурещ едва ли е кой знае каква утеха за младежа…… В последната си година като юноша (1978 г.) Кираджийски е втори на 100 м на шампионата ни за старша възраст (след Валентин Атанасов), после е с бронз на Балканиадата в Анкара и завършва сезона с лични постижения на 100 м (10.67) и на 200 м (21.85)…

В годината на Петата републиканска Спартакиада (1979 г.) Валентин се лута между 100-е метра и скока на дължина (7.22 м), после опитва и….десетобоя. Постепенно леката атлетика остава на заден план…

Кираджийски се оттегля тихо и незабелязано от спорта,оженва се и създава син и дъщеря. Дъщеря му Полина Кираджийска  за известно време бе обещаваща млада спринтьорка под ръководството на Константин Миланов….. Вальо бе привлечен на работа в БФЛА като домакин. После бе служител във фирмата на рекордьора ни Пламен Кръстев „Биогейм” (впрочем тяхното приятелство оцеля през годините и Кираджийски бе кум на сватбата на Кръстев със Светлана).

Вальо Кираджийски беше и хубавец и това привлече българските кинорежисьори – във филмите „Равновесие” и „Маневри на третия етаж” той се появи за кратко, но всички от атлетиката го познаха!….

Атлетическата ни общественост със сигурност ще скърби за обаятелния спортист и човек, който дълго ще липсва на многобройните си приятели……. Светла му памет!

Опелото на тленните останки на Валентин Кираджийски ще се извърши в четвъртък, 02 септември, от 12:00 часа в църквата на Малашевските гробища, откъм Битака,

***

УТОЧНЕНИЕ ЗА ПРАВА

Публикациите от тази страница, както и от профила ми, не могат да бъдат препечатвани от медии и електронни сайтове без изричното разрешение на автора.

В противен случай ще им бъде търсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.