Начало Годишнини Олимпийският шампион Боб Сийгрен – с юбилей!

Олимпийският шампион Боб Сийгрен – с юбилей!

от Alexander Vangelov
277 разглеждания

Най-добрият през 60-е на овчарския скок – с юбилей!

Американецът Робърт „Боб” Сийгрен на 75!

Един от емблематичните състезатели на овчарски скок от 60-е и началото на 70-е години на миналия век – Боб Сийгрен – днес има юбилей. Нека по този повод си припомним славната кариера на олимпийския шампион и световен рекордьор преди повече от половин век…..

Роден на 17 октомври 1946 г. в Помона, Калифорния, Сийгрен преминава 5.00 м още на 19 години, през 1965 г. Тези негови пет метра са само на един инч под световния юношески рекорд на сънародника му Пол Уилсън (5.04 м)……..

Още ненавършил 20 години, Сийгрен поставя първия си световен рекорд в зала – 5.19 м в Албъкърки на 05 март 1966 г. (Робърт ще подобри собственото си върхово постижение цели осем пъти – 5.19, 5.20 (два пъти), 5.23, 5.26, 5.29 и два пъти по 5.32 – последното в Ингълууд от 08 февруари 1969 г.). През пролетта на 66-а (на 14 май във Фресно, Калифорния) Сийгрен се справя с 5.32 м (първият му световен рекорд на открито). Боб повтаря тези 5.32 на 02 юли във Фредерик, Мериленд. Обаче друг американец – Джон Пенъл прибавя един инч за 5.35 м в Пасадина няколко дни по-късно…….

Като отличен студент в UCLA Боб Сийгрен се налага все повече като най-добрия овчарски скачач в света. През следващата 1967-ма в Сан Диего Робърт преминава успешно 5.36 м, но този му рекорд бързо е подобрен от Пол Уилсън – 5.38 м……. Това не пречи на Сийрен да спечели Панамериканските игри в Уинипег, Канада.

Мексико 1968

Олимпийската 1968-ма започва по-кротко за Сийгрен. Чак на 12 септември (на квалификацията на американските атлети за Игрите в Мексико в Ечо Съмит, Калифорния) Робърт се развихря – 5.41 м (за първи път в света са преминати 5.40 м!). Логично е всички да очакват златния медал в Мексико. Да, Сийгрен го печели, но в титанична битка с Клаус Шипровски (ФРГ) и Вофлганг Нордвиг (ГДР). Сийгрен скача втори поред от тримата (първи е Нордвиг, трети – Шипровски) във финала и от втори опит превзема 5.40 м. Веднага след него и Шипровски се справя – също от втория път. Нордвиг не остава по-назад – 5.40 от трети опит! На 5.45 никой от тримата не сполучва. И Сийгрен печели златото заради един фаул по-малко от Шипровски (Боб има два фаула до 5.45, а Шипровски – три!).

В следолипийските 1969, 1970 и 1971 г. Сийгрен сякаш се позагубва от сцената. Други вършеят над рекордите – Джон Пенъл 5.44, Нордвиг 5.45 § 5.46 и гъркът Папаниколау 5.49 м.

Вече в олимпийската 1972-ра, още през април дребничкият (1.74) русоляв швед Кийл Исаксон (редовен студент в САЩ) повдига смело летвата – за една седмица последователно в Остин и Лос Анджелис 5.51 м и 5.54 м. Месец по-късно, на 23 май в Ел Пасо, Тексас, Сийрен и Исаксон се справят с 5.59 м, но този резултат не е представен за ратифициране към ИААФ. Исаксон се прибира в Европа на 12 юни в Хелзингборг преминава успешно 5.55 м (световен рекорд). Отговорът на Сийрен не се бави твърде дълго. На 02 юли в Юджийн, Орегон, по време на квалификацията на САЩ за Олимпиадата в Мюнхен Боб от втори опит прелита над 5.63 м – нов световен рекорд!

С Паулен в Мюнхен

И тук почват неволите на Сийрен и Исаксон. Буквално седмица преди самата Олимпиада те узнават, че не ще им бъде позволено да участват с новите прътове от фиброглас “Cata-Pole”. Обяснено им е, че тези нови прътове не са влезли още в широка употреба и ползването им от повечето атлети на международни състезания през последните 12 месеца не е било възможно. На самите Игри в Мюнхен шведът Исаксон отпада още в квалификацията, а Сийгрен стига до 5.40 м (преминати едва от третия опит) и не успява да се противопостави на Волфганг Нордвиг (ГДР). Нордвиг се справя с 5.45 м и 5.50 м със стария прът за олимпийското злато…… Паметен в историята остава моментът в сектора, когато след приключването на състезанието Боб Сийгрен „подарява” на шефа на техническата комисия към ИААФ Адриан Паулен металния прът, с който е бил принуден да скача. Именно Паулен е виновникът новите фиброгласови прътове да не бъдат допуснати за употреба на Олимпияшадион в Обервизенфелд….. А САЩ за първи път от 1896 г. (с изключение на неофициалните Игри през 1906 г.) губят олимпийската титла в овчарския скок!

Почти веднага след Мюнхен в САЩ се сформира професионална група от титулувани атлети под името „International Track Association” (ITA). Боб Сийгрен е един от първите поканени, заедно с колегата си в сектора Стив Смит. В групата на бизнесмена Франк О’Хара са „извънземните” Джеймс Хайнс (100 м), Боб Биймън (ск.дължина), Франк Шортър (Маратон), Ралф Ман (400 м преп.), Исаксон (Овч.скок), Томи Смит (200 м), Лий Евънс (400 м), Уудс (тл.гюлле), Ортър (диск) и доста още олимпийски шампиони и световни рекордьори….. Още през зимата на 1973 е създадена верига от състезания за професионалисти (атлети, които получават възнаграждения за участие и резултати в състезания)…… Сийгрен, Стив Смит и Кийл Исаксон се боричкат помежду си в сектора за овчарски скок и резултати от порядъка на 5.40, 5.50 и дори 5.55 м съвсем не са рядкост….

Боб Сийгрен окончателно спира с овчарския скок след сезон 1975. Преди това, още през 1973-а Робърт участва в първото по рода си състезание в САЩ “Superstars” и го печели. Четири години по-късно, през 1977-ма, Сийгрен печели и “World Superstars””…..

Сийгрен не си губи излишно времето и използва по най-добрия начин популярността си от стадиона. Той участва в една от главните роли в сериала “Soap”, а през 1980 г. се появява дори в „Ангелите на Чарли” и “Wonder Woman”… Напоследък го срещаме като изпълнителен директор на ICR (International City Racing), отговарящ за развитието, управлението и осъществяването на редица дейности около бяганията на шосе, състезанията за издръжливост и фитнес турнирите и др. Сийгрен е и активен поддръжник и промоутър на леката атлетика в CCC (California Community Colleges).

През 1986 г. името на Боб Сийгрен попада в USATF National Track and Field Hall of fame(Америкнската зала на славата на леката атлетика) в Уошнгтън Армъри, Ню Йорк….

Без съмнение Боб Сийгрен оставя името си като един от обаятелните и величествени състезатели на овчарски скок в аналите на световната атлетическа история. И като един от най-успелите атлети и спортисти, които използват по възможно най-добрия начин славата и популярността си след приключване на спортната кариера.

Снимки: Internet

 

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.