Начало Новини Отиде си плевенският треньор Петко Геров (1936 – 2021)

Отиде си плевенският треньор Петко Геров (1936 – 2021)

от Alexander Vangelov
1303 разглеждания

IN MEMORIAM

Петко Геров (1936 – 2021)

Вчера на 85 години след мозъчен инсулт е починал изтъкнатият плевенски треньор Петко Геров.

Роден  на 25.10.1936 г. в село Крушовене, Петко Геров завършва средното си образование в село Гиген, в СОУ”Асен Златаров”, а висшето си в във ВИФ ”Г.Димитров”. Работи десет  години като учител в Гигенската гимназия. Впоследствие повече от двадесет години работи като треньор в Спортно училище „Георги Бенковски ”Плевен и ДФС ”Спартак”.

Треньорската му дейност започва още като учител в село Гиген. Там тренира училищния отбор по футбол ,който заема първо място на Републиканския ученически шампионат. В този отбор са участвали и Илич Митранов и Васко Минков,които по-късно продължават спортната си кариера като мъже в плевенските футболни отбори.

В спортното училище и дружество „Спартак”  Геров постигна завидни спортни резултати като преподавател и треньор. Мнозина негови състезатели са  в призовата тройка, както на национално, така и на международно ниво. Най-изявените състезатели на Петко Геров през годините са:

– Емил Ангелов Цветанов – рекордьор на България на хвърляне на копие за юноши старша възраст 1982 г. (със стария модел 82.14 м) и със седем рекорда за мъже. Той бе рекордьор на България за мъже от 1986 г. до 2007 г. (от 75.76 до 80.12 с новия модел копие), когато  Кольо Нешев коригира върховото му постижение. Имаше 16 титли, от които две са за юноши старша възраст, национален състезател  и медалист от Балкански първенства ,първи на Купа Европа през 1987 г.в Гьотеборг, Швеция и  участник в европейски и световни шампионати.

– Мончо Маринов  – баща на олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова. Рекордьор на 800 м за мъже (1:47.7).

– Красимир Костов – рекордьор на тласкане на гюле за юноши и многократен републикански  шампион и медалист за юноши на тласкане на гюле (18.60) и мятане на диск (56.48) . Медалист на диск и гюле  от турнир „Дружба” 1982 г. в Лодз, Полша.

  • Богдан Николов – рекордьор на хв. на копие за юноши.
  • Сергей Симеонов – национален и балкански шампион на тласкане гюле и мятане диск за юноши.
  • Галя Танчева Николова – национална състезателка за девойки и жени на хвърляне на копие . Многократна медалистка от републикански и балкански първенства . Четвърто място на ЕП за девойки в Швехат, Австрия (57.68) и четвърто място на Купа Европа Суперлига (62.22) и трето отборно в Прага’1987. Трето място на турнир „Дружба”в Лодз Полша 1982 г.
  • Близнаците Генчо и Пенчо Чонкови  – медалисти на мятане диск и тласкане на гюлле  от републикански шампионати и национални състезатели в юношеска възраст
  • Огнян Димитров Батев –многократен медалист от национални шампионати на хвърляне на копие в юношеска възраст
  • Велизар Игнатов – многократен медалист от националните  шампионати на хвърляне на копие в юношеска възраст
  • Цветанка Мукова – многобой –  национална шампионка на петобой (1980 г.) и седмобой (1981 г.) при девойките
  • Луиза Бузова – петобой – шампионка от първенствата за младша възраст
  • Галя Пелева – шампионка на 100 м препятствено.бягане.за девойки

Още много други млади състезатели, подготвяни от неуморимия и всеотдаен Петко Геров, са ставали медалисти от национални шампионати. Неговата състезателка Симонета Рашева (след като приключва с хвърлянията) е участничка и на Зимните олимпийски игри в Калгари 1988 на спускане на шейни.

Геров беше семеен, с двама прекрасни синове Веселин и Пламен. Веселин  Геров беше един от добрите футболисти в България. Играл е в „Спартак” Плевен, в „Етър” В.Търново, „Ботев” Пловдив и в „Локомотив” София, продължи кариерата си в Германия , където и досега живее и работи. Пламен Геров беше състезател на хвърляне на копие.

Опелото над тленните останки на Петко Геров ще бъде в сряда, 29 декември 2021 г. от 11:30 часа в Обредния дом на Горноплевенските гробища.

Поклон пред паметта на Петко Геров.

 

 

0 Коментар
1

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.