Начало Новини Пламена Миткова – най-добра в света при девойките в скока на дължина

Пламена Миткова – най-добра в света при девойките в скока на дължина

от Alexander Vangelov
416 разглеждания

На турнира по скокове „Пловдив”

Пламена Миткова – най-добра в света при девойките за 2022 г.

С едно отлично постижение приключи станалият вече традиционен турнир „Пловдив”. Тази година организаторите от СКЛА „Ботев” Пловдив (в лицето на Стойко Цонов и Светла Симеонова) и фирма „Роза импекс” решиха дисциплините да бъдат само скокови…..

Чудесно започна сезона двойната балканска шампионка за кадетки от м.г. Пламена Миткова (Локомотив Пловдив). Още в първия си опит в скока на дължина Миткова се приземи на 6.58 м (вятър +0.7) – най-добро постижение в света за годината за девойки под 20 години, рекорд на турнира и, не на последно място, личен рекорд. Пламена още не е навършила 18 години (ще ги навърши на 18 септември т.г.), но двамата с треньора й Ивайло Русенов са се нацелили определено в медалите на предстоящото през август в Кали, Колумбия световно първенство за девойки под 20 години. Тепърва през сезона Миткова ще опитва и любимия на треньора си троен скок (нека припомним – Ивайло Русенов бе сребърен медалист на троен скок от СП за юноши в Анеси 1998 г. и победител на КЕ Първа лига със 17.12 м). И там Пламена има големи възможности, даже – защо да не прогнозираме без риск – да прехвърли дори 14-ия метър на тройния скок!!!!

Постижението на Миткова я нарежда на чевърто място във вечната българска ранглиста за девойки, след Магдалена Христова 6.94 м, София Божанова 6.71 и Силвия Христова 6.64 м!

Зарадва с появата си и още една отявлена и талантлива атлетка – Александра Начева. След толкова дълго ходене по мъките, след няколко операции на коляното, Алекс отново е в сектора. Точно когато атлетките излизаха към сектора обаче, попътният вятър духаше към южната страна на стадиона, към сектор „Б”. Уви, за лош късмет, точно когато започна същинското състезание, „своеволният” вятър смени посоката си на 180 градуса и задуха в лицата на скачачките. Начева изпълни най-добрия си скок от 13.09 м с насрещен (!) вятър от (-3.7). По-важното е Александра да се е възстановила напълно и час по-скоро да остави далеч зад гърба всички неволи и премеждия! Класиралата се втора Димана Йорданова (Лудогорец Рз) (тр. Красен Цонев) стартира днес в недобро моментно състояние на здравето си и отложи за по-късно атаката на 13-ия метър. А, сигурни сме, този рубеж ще бъде превзет от Димана съвсем скоро!

В тройния скок при мъжете шампионът ни в зала тази зима Димитър Ташев (сребърен медалист от ЕП за юноши м.г.) постигна лека победа с 15.46 м, оставяйки далеч под себе си еврошампиона за юноши от 2019 г. в Йевле украинец Артьом Пономаренко (14.93 м). Тук обаче зарадва много повече разградчанинът 16-годишният Лъчезар Вълчев (тр. Красен Цонев). В продъжение на по-малко от 24 часа той победи (вчера, в събота) на турнира „Младост” в Русе (15.05 м), след това пътува с треньора си и останалите от „Лудогорец” Разград с автомобил от Русе до Пловдив. На стадион „Пловдив” Вълчев в шестия си скок постигна нов личен рекорд (15.25 м) (+0.3 м/в сек.) и за момента е на трето място в световната ранглиста за кадети (под 18 г.) и на първо в Европа (след ямаеца Джайлон Йхиберт 16.66 и новозеландеца Етан Оливие 16.12 м). „Все още съм в тренировъчен обем и трябва да понасям тежките тренировки, за да успея по-нататък. Тепърва ще навлизам във форма и целта е ясна – европейското за кадети в Йерусалим това лято. Искам да постигна повече и на скока на дължина, но ми трябва и малко повечко търпение! Имам пълно доверие на треньора ми г-н Цонев и си пожелавам само да се запазя здрав за през лятото!” – сподели Лъчезар.

На овчарския скок Евгени Енев (Академик, тр. Ангел Лафчиев) започна сезона на открито с 4.80 м и в третия си  опит на 5.00 м бе съвсем близо до успеха. Уви летвата се люшна и не „пожела” да остане на стойките!……. В групата ма момчетата под 16 години зарадва участието на 14-годишния Йордан Киров (Тракия 96 Пд). Киров още през зимата грабна титлата в своята възрастова група в зала, сега се справи отлично и с 4.20 м – от първи опит!

Снимки: Николай Делибозов

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.