Начало Годишнини Левскарката Десислава Димитрова – с юбилей

Левскарката Десислава Димитрова – с юбилей

от Alexander Vangelov
474 разглеждания

Юбилей

Спринтьорката Десислава Димитрова – на 50!

Днес една от емблематичните ни спринтьорки в края на 20-и век – Десислава Димитрова – навършва 50 години. Нека да си спомним накратко за най-големите й успехи на пистата.

Родена на 19 юни 1972 г. в София, още като съвсем невръстно момиче тя попада първо при треньорката в „Левски-Спартак” Ваня Колева, a после преминава при младия и амбициозен Константин Миланов. На стадион „Раковски” Миланов навреме открива природните дадености на „ракетната” спринтьорка…..

През 1989 г. на тогавашният социалистически турнир за девойки „Дружба” в Пхенян, КНДР, българският квартет на щафетата 4х100 м в състав Десислава Димитрова, Галина Ганчева, Румяна Велчева и Валентина Радичкова побеждава силните отбори на ГДР, СССР, Полша, Куба и Унгария и завоюва златните медали!

Година по-късно, на третото световно първенство за юноши и девойки в Пловдив нашите момичета отново се проявяват успешно в щафетата 4х100 м. Макар и в неудобния осми коридор, четворката ни Галина Дикова, Петя Пендарева, Десислава Димитрова и Илияна Иванова финишира шеста с 45.64 сек.

Няколко пъти поред Десислава участва в сборния отбор на „Левски” в състезанията за Купата на европейските шампионки. Два пъти (1992 в Сан Донато Миланезе и 1993 в Лимасол) левскарките печелят Купата на европейските шампионки и Димитрова е между тях.

Голям успех за българския женски спринт е класирането на две атлетки на финала на 60 м на европейското в зала „Берси” в Париж през март 1994 г. Тогава Петя Пендарева е четвърта със 7.18 сек., а Десислава Димитрова – шеста с личен рекорд 7.25 сек.

През лятото на същата 1994 г. Димитрова участва и на европейското на открито в Хелзинки. В полуфинала на 100 м (след като успешно е преминала сериите и четвъртфинала), Деси финишира едновременно с „домакинята” Сана Хернесниеми (Финл). И на двете е присъдено времето от 11.56 сек., но Хернесниеми е поставена пред българката. Енергичната намеса на водача на делегацията ни Пламен Кръстев (тогава и президент на БФЛА) среща мълчание и нежелание за каквото и било обяснение от страна на съдийския апарат. Така и никога по-късно не става ясно, каква всъщност е била разликата между Хернесниеми и Димитрова. Пък и кой би допуснал три българки едновременно (Анелия Нунева, Петя Пендарева и Деси Димитрова) да участват на финал на европейско първенство -…. Десислава преглъща обидата и се готви за щафетата 4х100 м. Във финала на българките се пада шеста пътека, на Германия пета, на Русия четвърта. Нашите си предават палката перфектно – Деси Димитрова на Анелия Нунева, Нунева на Светла Димитрова и Светла на Петя Пендарева. На последния пост за Русия е вездесъщата Ирина Привалова. Тя успява да изпревари Пендарева, но не може да настигне германката Лихтенхаген. Само 10 стотни разделят медалистките – Германия 42.90, Русия 42.96, България 43.00 сек….

През зимата на 1995 година Десислава Димитрова се чувства в превъзходна форма. На няколко турнира по залите в Европа тя дава страхотни секунди в любимите 60 м. Само седмица преди световното в зала в Барселона Димитрова заминава на турнира в Зинделфинген (ФРГ). Именно там се случва нещастието. След като побеждава с лекота на полуфинала (7.31), на финала тя повежда от старта даже на Мерлин Оти (Ям), Мелани Пашке (Гер) и шампионката на САЩ Карлет Гидри. Обаче някъде около 45-ия метър Деси усеща рязка болка в крака. Димитрова все пак финишира четвърта за 7.27 сек., но след часове болката в крака й става нетърпима и се налага кракът и да бъде обездвижен. Цялото лято на 1995 г. преминава в лечение……

През олимпийската 1996 г. Десислава се опитва да се завърне в голямата атлетика – 100 м 11.49 и 23.52 (личен рекорд) през май на турнира в Хайделберг (Герм). На Олимпиадата в Атланта квартетът ни на 4х100 м Десислава Димитрова, Петя Пендарева, Златка Георгиева и Моника Гачевска финишира трети в третата полуфинална серия с 44.19 сек. И дотук…..

Още няколко години Деси помага на любимия клуб „Левски” в участията за Купата на европейските шампионки. После се омъжва за Милен Гаганелов (синът на известния ни футболист от ЦСКА Борис Гаганелов). Семейство Гаганелови заминава за САЩ, там им се раждат син и дъщеря…. Димитрова повече от 20 години вече живее за постоянно в Страната на неограничените възможности. Винаги обаче, когато се прибира в Родината, Деси бърза да се види с треньора си Миланов, с когото делиха радости и неволи повече от 15 години!

Личните рекорди на Деси Димитрова: 100 м 11.25, 200 м 23.52, 60 м в зала 7.25. Печелила е три шампионски титли на България: 1994 – 100 м и щафета 4х100 м и през 1998 г. на 100 м. В зала има три поредни шампионски титли на 60 м – 1993, 1994 и 1995 година.

Снимка: www.bgathletic.com

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.