Начало Истории Кубинецът Рейниер Мена – десети в историята на 200 м!

Кубинецът Рейниер Мена – десети в историята на 200 м!

от Alexander Vangelov
151 разглеждания

С най-добър резултат на 200 м в света – но без виза за световното в Юджийн

Двама невъзвращенци от Куба ще гледат планетарния шампионат по телевизията

Вчера на авторитетния турнир в алпийското швейцарско градче Ла Шо дьо Фонд (на няколко километра източно от френската граница и на север от Женевското езеро) двама атлети на Куба изумиха специалистите с великолепните си постижения. 26-годишният Рейниер Мена спря уредбата в бягането на 200 м на 19.63 сек. (+1.2) – най-добро в света за годината, рекорд на Куба  и десето в историята (заедно с Ксавиер Картър (САЩ))!!!! Неговият съгражданин Роджър Ирибарне „глътна” 110 м препятствено бягане за 13.26 сек. (+1.7) – осмо във вечната ранглиста на Куба!

И двамата обаче ще гледат състезанията в Юджийн (от световния шампионат) по телевизията. От края на миналата година Мена и Ирибарне не са се прибирали в родината си. За тях по-привлекателни са се оказали атлантическият бряг на Лисабон и членството в португалския клуб „Бенфика”. Това за жалост обаче автоматично ги оставя „зад борда”. Според кубинските закони младежите оттук нататък губят каквото и право да се прибират в Куба за срок от…..осем години. Ако не бъдат „откупени” от някой европейски клуб, двамата вече са загубили и правото да се състезават под кубински флаг на официални международни състезания!

Напоследък зачестиха драстично случаите на кубински атлети (за спортисти от други спортове нямаме достатъчно информация!), които търсят препитание и утеха в Европа. Но подобни случаи съвсем не са новост. Ето например могъщият дискохвърляч Лоис Майкел Мартинес (от клуб „Кастельон” в Испания с лично постижение 67.98 м) е трябвало да чака цели 10 (!) години преди кубинските власти да го „пуснат” и да получи испанско гражданство….  Някои обаче са доста по-щастливи от Мартинес. Педро Пабло Пичардо получи португалско гражданство и …. стана олимпийски шампион в тройния скок. Двадесет и една годишният Джордан Алехандро Диас пък (световен шампион на троен скок за кадети и юноши) бе „откупен” от Испания на 1-ви февруари 2022 година и веднага стана …. испански рекордьор със 17.87 м. Е, Диас също ще пропусне световното в Юджийн, но поне му е сигурно, че, заедно с треньора му Иван Педросо, живот и здраве, ще видят Айфеловата кула и Джордан ще се състезава на Олимпиадата в Париж 2024 г.

Но да се върнем към състезанието в Ла Шо дьо Фонд. Половин час преди да избяга тези умопомрачителни 19.63 сек. на 200 м, Рейниер Мена е стартирал и на 100 м. Там той също си е направил лично (9.99 сек. при вятър +1.6), отстъпвайки само на Юпун Абейкоон (Шриланка) 9.96 сек. И в двете бягания веднага след Мена е завършил французинът Микаел-Меба Зезе – 100 м 9.99 и 200 м 19.97 сек.

П.П. Информацията за „положението” с кубинците бе предоставена на сайта с любезното съдействие на националната ни състезателка на скок дължина Милена Миткова.

Снимки: Internet

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.