Начало Истории Юлимар Рохас скача със …. забранени шпайкове?

Юлимар Рохас скача със …. забранени шпайкове?

от Alexander Vangelov
287 разглеждания

Конфузна ситуация преди форума в Юджийн

Юлимар Рохас – без дубъл на световното?????

Новината бързо „плъзна” по медиите – световната рекордьорка на троен скок Юлимар Рохас няма да може да спечели два медала (а защо не и две победи?) на предстоящото световно първенство в Юджийн. Каква е причината?

Рохас е покрила стандарта за състезанието на скок дължина (6.82), скачайки 6.93 (+0.4) в Гуадалахара на 08 юни 2022 г. и участвайки с шпайкове …. Nike spiked shoes triple jump elit 2. Доста след завършване на надпреварата се оказва, че с такъв модел шпайкове (за троен скок, и то само на фирмата NIKE) било забранено да се скача – както скок дължина, така и…. овчарски скок и даже в спринта!!???. Всички в екипа на Рохас са в шок и неведение – никой не е предупредил атлетката от Венецуела, че не може да ползва любимите си и изключително удобни спортни обувки на NIKE….

Случаят е конфузен и излиза наяве едва преди седмица, но …. след крайния срой за покриване на стадартите – 28 юни. Това разкрива в twitter испанският журналист, аниматор и статистик Роберто Диез. Интересно – кога най-накрая ще стане ясно: „С тези шпайкове можеш да скачаш, с онези  – не!”

Всъщност Рохас има чудесен резултат в скока на дължина и от миналата година – 6.88 (+1.4) от турнира в Ла Нусия, където прелетя и на 7.27 (+2.7). Но това състезание се е провело на… 13 юни 2021 г., т.е. няколко дни преди началото на периода за покриване на стандартите….

Юлимар опита скока на дължина и в зала тази зима. На престижния турнир в Лиевен през февруари тя се приземи на…. 6.81 м, само сантиметър „под” стандарта.

С нетърпение очакваме решението на Техническия комитет на Световната атлетика по казуса. Че до началото на световното в Орегон „не остана”…. на 15 юли се започва! Но явно (и определено) изумителната Рохас би могла да се намеси осезаемо (при евентуално разрешение за участие!) в нечии сметки за ….. разпределението на медалите в хоризонталния скок в Юджийн. Уцели ли верния разбег и точното стъпване на дъската, тогава повечето от сериозните й конкурентки няма да се почувстват никак комфортно в сектора!

Снимки: Internet

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.