Начало Годишнини Световната рекордьорка Чистякова – на 60!

Световната рекордьорка Чистякова – на 60!

от Alexander Vangelov
252 разглеждания

Световната рекорьорка на скок дължина – на 60!

Галина Чистякова – с кръгла годишнина

Днес, 26 юли 2022 г. действащата (все още след 34 години!) световна рекордьорка на скок дължина Галина Чистякова навършва 60 години. Нека по този повод си припомним за забележителното й присъствие и дълголетие в сектора…

Родена на 26 юли 1962 г. в украинския град Измайл, Галина Валентиновна Чистякова расте като будно и неспокойно дете. Още на 11 години тя е забелязана (и привикана) в тогавашната ДЮСШ) и даже участва на първото си състезание. През май 1973 г. Чистякова записва първия си официален резултат – 3.75 м. На 15 тя вече е скочила 5.80 м, а година по-късно – през 1978 г. отбелязва и първия си скок над шестте метра – – 6.05 м.

Забележителен прогрес Галя осъществява през 1979 г. На 16 юли 1979 г. в Днепропетровск тя е победителка с 6.43 м  на първенството за девойки на СССР. Следва и победата й на турнира „Дружба” в Прага (6.22). Чистякова заминава като фаворитка за европейското за девойки в Бидгошч в средата на август. Там я застига огромно разочарование. Вместо медал, тя остава едва 11-а  с невзрачните 6.05 м….

На 18-години Чистякова започва да мечтае за Олимпиадата в Москва (1980). През цялото това време (от 1973 до 1982 г.) треньорка на младата атлетка е Тамара Мардашова. Вместо плануваните поне 6.60 м, Галя не напредва нито на йота – отново 6.43 м…. Е, известна утеха й носи победата на девическото първенство на СССР в Рига (6.36 м)….

Известен напредък за Чистякова се наблюдава през следолимпийската 1981-а – 6.54 м. Именно на 19 Галина се запознава с тройния скачач Александър Бескровний (личен рекорд 17.53 м). Пламналата любов бързо води до годеж и сватба! През февруари 1982 г. Галя печели бронз от първенството на СССР в зала – вече при жените – 6.47 м. И…. изчезва за няколко месеца от пистата. През декември 1981 на Чистякова и Бескровний им се ражда дъщеря – Ирина…..

Галина е нетърпелива да се върне в сектора час по-скоро. Тя вече е с нов треньор – Вячеслав Соколов. Амбициите й са все така високи и звучащи невероятно (поне за останалите около нея). Завършането на стадиона е доста трудно – само 6.32 м през 1983 г. „Много често тренирах заедно със съпруга си Александър. Момчетата от групата често се шегуваха с мен – колко мога да скоча на троен?… Най-сетне не издържах и един ден Соколов реши да ме пробва. Всички останаха с пръст в уста – измерихме скока ми и се оказа 12.80 м!”

В олимпийската 1984 г. Чистякова започва повече от обещаващо. На шампионата на Москва на закрития манеж през февруари в Крилатское Галя грабва златото с 6.62 м. Следва бронз на зимния шампионат на СССР в Москва – 6.59 м….. Още на 10 май в Москва Чистякова остава само на 1 см от мечтаните седем метра – 6.99 м. С Бескровний и малката Ирина те са се преместили в Москва и Чистякова е студентка в педагогическия институт „Ленин”. На 14 юли на полуфинала за Купата на Москва в Лужники Чистякова се приземява на 7.21 м – рекорд на СССР! След по-малко от месец – на 06 август – пак в Москва – Галина добавя 8 см към всесъюзния си рекорд – 7.29 м.

След 10 дни, на алтернативния турнир „Дружба” на „Страхов” в Прага Чистякова се класира трета със 7.11 м – на сантиметри след германките Хайке Дауте (7.15) и Хелга Радке (7.11). Именно на стадион „Страхов” в студеното влажно време и под дъжда Галина в четвъртия си опит се контузва и прекратява състезанието (и сезона) преждевременно….

В следолимпийската 1985-а Галина Чистякова е поканена да участва на студентския турнир ФИСУ в софийската зала „Фестивална”. На 9 февруари 1985 г. атлетката пътува сама в самолета и никой на аерогара „София” не я посреща (поне от кумова срама). Но въпреки това Чистякова се чувства отлично и е настроена за скок над седмия метър. Обаче никой в залата не я напътства при загрявката (Чистякова сама се оправя в София и в залата!). Старши съдия на скока на дължина е адв. Светослав Димитров (по-късно министър на земеделието в правителството на Филип Димитров). След всеки опит Чистякова се опитва да попита къде точно стъпва при отскока си. Обаче служителите и съдиите немеят – никой наоколо не знае (или поне не иска да знае!) руски? Очевидци все още помнят, че при победния си опит (6.95 м) Чистякова е отскочила поне на 25 см зад пластилина на дъската….. Или реалният й скок е бил поне на 7.10 м!…..

Само след седмица (на 16 февруари) е първенството на СССР под покрив в Кишинев (Молдова). Още в първия опит Галя се приземява на 7.25 м – нов световен рекорд в зала! „Сънувах точно тези цифри. Сънят ми бе „цветен” и сякаш пророчески – много добре запомних какво бе изписано на таблото!” Но в онзи съботен ден Чистякова съвсем не остава сама в сектора в Кишинев – сериозна заплаха й отправя конкурентката й Елена Коконова – 7.17 м…..

На европейското в зала в Атина (март 1985 г.) Чистякова печели първия си „международен” златен медал – европейска шампионка със 7.02 м. Чехкинята Ева Муркова й води само до втория кръг с 6.99 м, а Галина за първи път побеждава прославената Хайке Дрехслер (6.97).

През лятото на стадион „Ленин” в Лужники, Москва на финала за Купата на Европа Чистякова пред родна публика отново побеждава Дрехслер – 7.28 м срещу 7.23 м за германката…

Галина вече е сменила Украйна с Русия и през 1986 г. отново подобрява собствения си рекорд на СССР – 7.34 м. На европейското в Щутгарт на „Некарщадион” под дъжда и насрещния вятър Чистякова отстъпва само на Дрехслер със сребърния си медал (7.09 м)….

В годината на световните първенства (в зала в Индианаполис и на открито в Рим) Чистякова държи нивото с няколко състезания над седемте метра. Най-добрият й резултат е 7.27 м, но Галя остава без медал – както в Индианаполис (четвърта), така и в Рим (пета с 6.99 м)…

Във втората си олимпийска година (1988 г.) тандемът Бескровний-Чистякова е удвоил тренировъчните обороти – Галина показва изумителен наредък на тестовете: Скок от място 3.22, троен скок от място 9.18 м, петорен скок от място 15.49 м. Конкуренцията в СССР е яростна и непримирима и мястото в „сборная” за Олимпиадата в Сеул през септември трябва да се отстоява на всяко състезание. Мемориалът „Братя Знаменски” е насрочен за 11 юни 1988 г. на стадион „Киров” в Ленинград (Санкт Петербург). Тук Чистякова се оказва в ролята на догонваща – лидерството отначало поема Елена Белевская (7.36 м). Скоро обаче Галя записва 7.38 м, а в четвъртия си скок изравнява световния рекорд на Хайке Дрехслер и Джеки Джойнър-Кърси (САЩ) – 7.45 м. Петият й опит е фаул… Бескровний се приближава до пейката в сектора и прошепва на съпругата си няколко слова. Никой не чува какво й е казал Александър. В последния си шести скок Чистякова събира всичко в едно – устрем, воля, скорост и целеустременост. Часът е точно 18:35 местно време. Вятърът е благоприятно попътен (+1.31 м/сек.). Галина се засилва енергично и… след малко на таблото светват цифрите 7.52 м. Нов световен рекорд! Този връх си стои на върха в аналите вече 34 години, без никой да го застрашава сериозно… засега!

Обаче след три месеца и половина спортната форма на Чистякова някак спада и в Сеул тя остава едва трета на олимпийския финал в скока на дължина (7.11 м), след Джеки Джойнър-Кърси (7.40) и Хайке Дрехслер (7.22)…..

По това време в средите на световната атлетика все повече и настоятелно се прокрадва намерението тройният скок за жени да стане официална дисциплина. А пък Галина Чистякова го обича много. Пък и й се удава великолепно. Още на 28 и 29 януари 1989 г. в „Юбилейний Зал” в Липецк (в Подмосковието) Чистякова първо подобрява рекорда на СССР на скок дължина (7.30 м), после на тройния регистрира изумителните (за тогава) 14.45 м….. В отсъствието (поради майчинство) на Дрехслер (ГДР) Галина с лекота е европейска (в Хага) и световна (в Будапеща) шампионка в зала!

В лятото на 1989 Чистякова претърпява само една загуба (на „Велткласе” в Цюрих) в скока на дължина. Тя триумфира на Европейската (В Гейтсхед) и на Световната купа (в Барселона). В добавка нейн става рекордът и на открито на троен скок – 14.52 м на турнира в Стокхолм.

Инерцията на успехите и титлите продължава и през зимата на 1990 г. – двойна европейска шампионка в зала (в Глазгоу) – на скок дължина и троен скок. През лятото (през юни) последва и победа на турнира „Правда Телевизия Слофнафт” в Братислава със 7.35 м…Последва и тежка и неприятна травма в коляното и операция, която я отдалечава за дълго от стадиона.

В  1995 г. Чистякова записва 14.76 м (в Люцерн) на тройния скок (и даже 14.84 с вятър (+4.1) в Инсбрук), но руснаците все не й разрешават да се състезава за новата си Родина – Словакия.

Неразбирателство и кавги с Всесъюзната атлетическа федерация принуждават семейството на Галина Чистякова да се премести окончателно в Словакия и от 01 януари 1996 г. всички те (Александър, Галина и Ирина) стават словашки граждани…. Чистякова (вече на 34!) покрива нормативите за участие на Олимпиадата в Атланта. В столицата на щата Джорджия Галина за съвсем малко не успява да се класира за финала (14.14 м на квалификацията на троен скок). Но и словашкият й рекорд на троен скок от юли 1996 г. в Лондон съсем не е за подценяване – 14.41 м.

Галина Чистякова се състезава дори до 1998 г. (на 36 години!), после семейната чест защитава дъщеря й Ирина Бескровная, която обаче остава доста далече от рекордите на майка си в тройния скок – „само” 14.26 м!

Със завидното си спортно дълголетие (цели 25 години!) и с постоянството на резултатите и изявите й на международната спортна сцена Галина Чистякова си остава завинаги една от най-белижителните представителки на хоризонталните скокове от прочутата съветска школа.

Снимки: Wikipedia

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.