Начало Новини И световната шампионка на диск от Доха 2019 не се върна в родината си

И световната шампионка на диск от Доха 2019 не се върна в родината си

от Alexander Vangelov
217 разглеждания
Шок и потрес

Още една „бегълка” от Острова на свободата

Буквално дни след световното първенство в Юджийн „гръмна” новината, че световната шампионка на мятане диск от Доха 2019 Яйме Перес Тейес от Куба е отказала да се качи в самолета на отбора си от САЩ за Куба и е потърсила политическо убежище в Страната на неограничените възможности…..

Многократна медалистка от на-високите международни атлетически форуми, 31-годишната Яйме Перес е световна шампионка от Доха преди три години и бронзова медалистка на диск от Олимпиадата в Токио м.г.  Личният й рекорд е 69.39 м от състезанието в Сотевий льо Руан през 2019 г.

Списъкът на „забравилите” да се завърнат на „Острова на свободата” (специално в леката атлетика) кубински спортисти напоследък набъбва заплашително. Предпочитаните дестинации в Европа са преди всичко Испания, също така в Португалия, Италия и Франция….. Вероятно кубинските лекоатлети се радват на изключително внимание и грижи в подината си, пък и условията им за живот там са особено завидни?…..

Освен Перес, кубинците загубиха миналата година и изключителната звезда в скока на дължина Хуан Мигел Ечевария. Огромният талант (8.92 м с вятър (+3.3) и 8.68 м (+1.7)) и световен шампион в зала от 2018 г. обаче не е успял да се измъкне от здравата хватка на тайните служби в Куба. Затова той обяви, че се отказва от атлетиката – едва на 23 години.

Снимки: Wikipedia

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.