Начало Истории Малко история от световните първенства преди финала на скок дължина

Малко история от световните първенства преди финала на скок дължина

от Alexander Vangelov
303 разглеждания

Следите остават

Българското участие на скок дължина за девойки под 20 г. на световните първенства досега

Късно тази вечер (23:00) в Кали Пламена Миткова ще открие „българската сметка” в предпоследния ден на 19-ото СП за юноши и девойки. Нека набързо се върнем назад в годините и си спомним кои предшестват Пламена в световните форуми на скока на дължина при младите досега…

1986 г., Атина. Русенката Мариана Христова заминава за гръцката столица с отличните 6.37 м. Но на шампионата за девойки старша тя е получила разтежение на бедрото. Травмата изобщо не е излекувана и на квалификацията Мариана скача предпазливо и….. само 5.86 м….. Недостатъчно за финала!

1990 г., Пловдив. „Домакинята” Ива Пранджева влиза в стартовите списъци с 6.51 м през сезона, което и предполага най-високо класиране. Но на квалификациите на стадион „9-ти септември” нещата не потръгват добре за Пранджева. Тя се спасява на пресявката с едва 6.12 м. Другата ни представителка – плевенчанката Камелия Димитрова – с 5.74 м остава зад борда. И на финала състезанието не почва добре за Ива. Все пак в петия си скок Пранджева записва ценните 6.45, но е все още извън зоната на медалите. В последния си възможен шести скок българката влага всичко и с 6.53 м е световна шампионка. За оспорваното съперничество говори и фактът, че първите седем се вместват в …. 8 см (6.53 – 6.45)….

1994 год., Лисабон. За португалската столица заминават две момичета – Магдалена Христова (6.29) и варненката Жаснима Николова (6.38). Магдалена (макар и с две години по-малка от конкурентките си) с един великолепен скок от 6.39 м (С вятър +2.2) се класира четвърта, с еднакъв резултат с този на бронзовата медалистка Ингвилд Ларсен (Норв). Жасмина Николова пък на квалификацията остава далеч от рекорда си – само 5.90 м…

1996 год., Сидни. Магдалена Христова през сезона вече е скочила 6.94 м (трето в историята за девойки тогава). За зла участ, на републиканския шампионат за девойки старша в София, тя пада жестоко в пясъка и разтяга кръстни връзки на коляното. Нашите лекари правят и невъзможното и Маги все пак заминава за Сидни. Там тя има лошия късмет да се класира за втори пореден път четвърта (6.35 м). Шампионката Гуан Ийгнан (Кит) с 6.53 м не би била никаква конкуренция за Христова, ако нашето момиче бе напълно здраво….

2004 год., Гросето. Плевенчанката Дарина Йотова заминава за Италия с личен резултат от 6.29 м – метраж, който би и донесъл бронзовия медал (Вероника Шуткова (Блрс) е трета с 6.22 м. Обаче Даринка е неузнаваема – 5.93 м само…

2008 год., Пекин. Милена Миткова има амбиция и стремеж да се класира за финала. Но квалификацията се оказва трудно нещо за софиянката и тя отпада в пресявката с 5.81 м.

Малко часове остават до 23:00 (началото на финала на скок дължина за девойки), когато пловдивчанката Пламена Миткова ще има реални шансове не само да попадне в шестицата, но защо не и да се пребори и за медал….

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.