Начало Истории Спринтьорът Силян Пешев – с амбиции за 400-е метра

Спринтьорът Силян Пешев – с амбиции за 400-е метра

от Alexander Vangelov
588 разглеждания

Млада надежда в спринта няма граници в мечтите си

Силян Пешев – мемския ижду спортните науки, не пистата

От миналата година от Германия пристигат все по-често радващи вести за представянето на един 20-годишен атлет-спринтьор – Силян Пешев. Помолихме го да сподели за краткия си (засега) път в атлетиката и житието-битието му в далечна Германия…

Началото

Роден на 27 септември 2002 г., Силян Пешев, както често се случва, попада съвсен случайно в леката атлетика. „Покрай моята съученичка в 91-ва немска езикова гимназия Антония Антова с моя другар Константин Дилчев решихме да отидем на стадион „Васил Левски” и да се „запишем” в клуба „Спортико” при Екатерина Тошева. В началото тренировките нещо не ми се понравиха. С мен обаче започна да се занимава Стоян Димитров, после и шампионката на многобой Ива Александрова. Първото ми състезание? Да, добре си спомням – зала „Асикс Арена”, веригата на Приорити спорт “GOKIDS”. Нямах шпайкове и трябваше да избягам 60-е метра с тенис-обувки… Провалих се, но нали казват, че всяко начало е трудно….”.

През зимата на 2019 година Силян започва по-сериозно да обръща внимание на атлетиката. „В началото с мен се занимаваше Екатерина Тошева. На НШ за юноши под 18 години в серията на 60 м дадох 7.46 и за някакви си стотни не успях да вляза на финала. Много тежко го преживях!” За капак на всичко през лятото на 2019 започват да го болят надкостниците. Оказва се, че се е получило някакво възпаление на връзките на колената…. „Тогава, макар и само 17-годишен, се научих как да излизам от ситуациите с евентуалните контузии. В смисъл, разбрах, че всяка една травма не се получава случайно и че трябва много търпеливо да се възстановявам след каквато и да е контузия!” Силян почти три месеца принудително спира тренировките. „Само ден преди първенството за юноши под 18 години се усетих напълно възстановен от травмата. Трябваше да бягам първи пост на щафетата 4х100 м. Нещо не ми се получи нагласяването на стартовото ми блокче. Стартирах  много лошо и още по завоя усетих остро „дръпване” на преден бедрен мускул. Трябваше отново да проявя търпение и на следващите стартове участвах, но не напълно възстановен!”

Силян вече е приет в 91-ва немска гимназия и се налага да наблегне повече и на английския език. Тренировките му в „Спортико” са само три пъти седмично, защото трябва да посещава и курса по английски. „По време на карантината заради КОВИД пандемията се налагаше често да учим “online”. Това изгради у всички нас (от класа ми) колективен дух и нагласата да работим заедно в екип!”

Някъде през 2020 година Пешев решава да опита в нов клуб „Атлетик” и с нов треньор – Валя Демирева. „Треньорката ми Ива Александрова ме разбра отлично и ме подкрепи в решението ми. С нея и до ден-днешен продължаваме да поддържаме цивилизовани отношения, без сръдни и неприязън!”

Първа шампионска титла

През есента на 2020г. Силян Пешев заминава на лагер на Слънчев бряг с групата на Валя Демирева от „Атлетик”.  Чувства се прекрасно в компанията на останалите момчета и скоро резултатите не закъсняват. „През февриари 2021 г. на шампионата на юношите под 20 години в зала попаднах в най-силната серия. С бургазлията Тодор Тодоров се знаехме отдавна. Той водеше преди последния завой, но точно при навлизането във виража ми „направи” място отляво. Аз реших да атакувам, но Тодоров рязко зави наляво и ме „затвори”. Обърках ритъма си, но нито за миг не изгубих самообладание. На 10-ина метра преди финала го атакувах остро и го задминах буквално на финалната линия! Бях първи и шампион с 49.98. От усилието на финиша залитнах напред и след финала се озовах на пистата. Падайки, съм се подпрял на китките си, но в онзи момент не усетих нищо. Чак по-късно, когато тръгнах да си обувам маратонките, изведнъж усетих рязка болка в китката – не можех да си движа ръката. Потърсих лекарска помощ – лед, спрейове… Оказа се, че китката е навехната! А и вечерта болката стана нетърпима. Как съм заспал, не помня, но на другата сутрин трябваше да бягам и 200 м…. Е, справих се някак, макар пък и да ми се падна „страшният” четвърти коридор!”

На Балканиадата за юноши в зала „Асикс Арена” Пешев е включен в състава на щафетата 4х400 м, заедно с Илкер Раимов, Еркан Низам и Тодор Тодоров. Грабнахме бронзовите медали с 3:22.10 мин. Не ни стигнаха две (!) десети да подобрим рекорда за юноши отпреди …. 38 години!”. Силян е включен и в “мъжката” щафета на 4х400 м за зимната Балканиада в Истанбул. В зала „Атакьой” квартетът ни Силян Пешев, Велин Коваленко, Алекс Василев и Йордан Гюров се окичва с бронзовите медали – 3:18.28 мин. „Крайно време е да го бием този „брадясал” рекорд в зала (3:15.0). Вече 48 години стои непокътнат – дните му трябва да са преброени!” – заканва се Силян!

През лятото на 2021 г. конкуренцията в групата на юношите под 20 години става все по-ожесточена. На шампионата при старшата възраст в силната серия на 400 м ми се падна пета пътека. Тодоров бе зад мен, в четвърта, Любослав Петров – в шеста пред мен. Тодоров ми взе преднина на втория завой и излезе пред мен на правата. Стиснах зъби и тръгнах да го гоня.  Не ми стигнаха… три стотни да го настигна (49.25 на Тодоров, 49.28 за Пешев).

След дипломирането си в 91-ва гимназия (с много висока диплома) Силян се замисля: „А сега накъде?” В този момент му се открива възможност да кандидатства в университета в Мюнстер, Германия.  „Изобщо не се поколебах и веднага подадох документи. Специалността, в която ме приеха, е иновативна и сравнително непозната – Sport Wissenschaft (спотни науки). Сред кандидатите имаше голям наплив, но от целия свят бяхме приети само 30 (!) човека! Интересното е, че в Мюнстер изучаваме всички предмети на…. английски!?”

Преди да замине, Силян отива да се сбогува с треньорката си. Валя Демирева го съветва да си намери треньор там на място, което ще бъде най-доброто разрешение за Пешев. „Благодарен съм на Валя за всичко, което направи за мен, за това, че ме подготви да стана шампион и ме научи на много нови неща в атлетиката!”

В Мюнстер

С треньора Ян Фогт (вдясно)

В Мюнстер Силян попада при младия и амбициозен треньор Ян Фогт (Jan Vogt). Веднага е картотекиран в местния клуб “LG Brillux”. Стана толкова случайно. Написах в google Münster Leichtathletik и ми излезе името на клуба и на Фогт. Писах му мейл и той веднага ми отговори. Пристигнах от София със самолета в петък, на 01 октомври 2021 г., в събота вече бях на тренировка в Мюнстер.”

Фогт работи по своя методика и Пешев споделя тренировските си с Bastian Sundermann (48.09 на 400 м) и Gabriel Wusu (100 м 10.88 и 200 м 21.92). „В началото бях доста притеснен (да не сбъркам някоя дума) заради немския език. Колегите в групата обаче бързо ме приеха и скоро притеснението ми изчезна от само себе си.”

Условията за учение и тренировки за Силян в Мюнстер са отлични. „Всичко ми е съвсем близо едно до друго. Сградата на университета, общежитието, стадиона – всичките се намират само на няколко минути пеша един от друг. Започнах тренировки пет пъти седмично, но само по веднъж. (Б.а. За да се издържа Пешев работи и като манипулатор в КОВИД център). Много съм доволен от условията. Имаме си в клуба лекар и физиотерапевт. Спонсорът ни е поел всички разноски по лечението и възстановяването. При всяка лека болежка и неразположение можем да потърсим лекаря или физиотерапевта, което е огромен плюс за нас. Освен това фирмата Brillux (на чието име е кръстен и клубът ни) поема и разходите по пътуването и учатието ни в състезания в цяла Германия! Съоръженията, където тренирам, също предлагат оптимални условия – два стадиона (единият с тартан, другият с шамот) и великолепна зала с 200-метрова кръгова писта!”

Първи състезания в Германия

Още в края на 2021 година (декември) Пешев стартира за пръв път под покрив. „Не се получи много добре бягането ми. Пък и трябваше да пътувам за София за участие на шампионата в “Асикс Арена”. Тук на виража в бягането на 400 м отново усетих болка в бедрото – разтегнат заден бедрен мускул….. Виражите в зала „Фестивална” са остри и стръмни, но който успее технически да се пригоди към бягането по тях, има голямо предимство!”

Е, Силян успява бързо да се оправи от травмата в бедрото и за летния сезон вече е на „бойна нога”. „Методиката на треньора ми Jan Vogt е някак различна от общоприетата. Например, в началото на тренировъчния процес той ни кара да правим по-къси отсечки (дори да ги бягаме почти на „макс”, някак не усещаме умората и възстановяваме доста бързо). После Фогт с напредването на тренировските постепенно увеличава дължината на отсечките. „Short to long” – това е философията на Jan Vogt”. Идеята му е, че 400 м е напълно спринтьорска дисциплина и бързината и скоростта са в основата на тези тъй трудни 400 м!”

Битието в Германия

„Заради натоварения ми график – учение, тренировки, работа – не ми остава почти никакво време за странични занимания – дискотеки, ресторанти, молове. Щастлив съм, че имам поставена цел, която да гоня. И съм готов да дам всичко от себе си за да я постигна. Затова всяка жертва си струва и ако това е цената на успеха, готов съм да я заплатя!”

Пролетно-летният сезон за Силян Пешев е интензивен и напрегнат откъм участие в състезания. Той стартира (все в Германия) на не по-малко от 15 старта. Личните му рекорди са все от това лято – 100 м 10.97, 200 м 21.95, 400 м 48.58. „Не мога да кажа, че съм съвсем доволен от тези резултати. Особено на 400 м. Треньорът ми Jan Vogt нееднократно ме уверяваше, че съм готов да се доближа дори плътно до 47.00 секунди. Проблемът ми, мисля, беше по-скоро на психическа основа. На нито един старт не успях да се отпусна и да тръгна по-смело на първи 200 м със скоростта, която вече бяхме отработили с Фогт на тренировките!”

„Системата на състезания в Германия е доста по-различна от тази у нас. Всяко областно състезание е частно! Всеки град (!) си има стадион, оборудван с напълно собствена фотофинишна уредба за отчитане на резултатите. Самите състезания се организират на комерсиален принцип, т.е. има такса за участие в размер на …. 10 Euros. Всеки организатор има финансова изгода да е домакин, не само от събраните такси, но и от рекламодателите!”

С Демирева (вдясно) и шампионката на 400 м Христина Спасова

За 2023 целите пред Силян са ясни – плътно до 47.00 секунди на 400 м 21.50 на 200 м, както и участие на европейското за младежи под 23 години през юли 2023 г. в Еспоо, Финландия. „Радвам се и съм обнадежден, че конкуренцията тук в БГ си остава силна – Йордан Гюров, Тодор Тодоров, Любослав Петров, Данаил Стоянов….. пък защо не и Антонио Иванов, макар че той поглежда повечко към 200-е метра! Имаме по-големи шансове за щафетата 4х400 м и защо да не ги оползотворим?”

Прикючвайки разговора със Силян Пешев, той подчерта, че иска да изкаже своята специална признателност и благодарности към бившия си треньор в „Спортико” Стоян Димитров: „Стоян много ми помагаше от самото начало, та и до ден-днешен. Той винаги се е интересувал от какво имам нужда и взема моите проблеми присърце. Димитров оказва влияние върху мен дори като психолог, за което съм безкрайно благодарен!”

Един сериозен и целеустремен младеж има своите предначертани цели, мечти и надежди. Да му пожелаем само здраве и постоянство в гоненето на тези цели!

Снимки: личен архив на Силян Пешев

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.