Начало Годишнини Олимпийският шампион на овчарски скок Тим Мак – с юбилей

Олимпийският шампион на овчарски скок Тим Мак – с юбилей

от Alexander Vangelov
145 разглеждания

Тим Мак – на 50 години

Един от „шестметровиците” – с юбилей

Днес олимпийският шампион на овчарски скок отпреди 18 години – американецът Тим Мак – навършва половин век. Неговата атлетическа история е типичен пример за постоянство, дълголетие и упоритост – Тимоти се окичва с олимпийския златен медал чак на 32 години, а участва активно в състезания на високо ниво чак до 38-мата си годишнина…..

Роден в Кливланд, Охайо, на 15 септември 1972 г., Тимоти „Тим” Мак завършва гиманзията „Сейнт Игнасиъс” в Кливланд, след което преминава последователно през „Малоун Колидж” и университета в Тенеси, където защитава бакалавърска и магистърска степен. Първата му поява сред най-добрите е през 1994 г., когато още през април преминава през 5.52 м в Ноксвил. Докато е студент в Тенеси, Мак става колежански (NCAA) шампион на овчарски скок в зала през 1995 г., преодолявайки в Индианаполис 5.60 м…….

През 1998 г. Мак преодолява за първи път 5.70 м, но през всичките тези години контузии му пречат да завърши успешно летните сезони….. Вече 28-годишен, през 2000 г. Тимоти се чувства достатъчно уверен и подготвен и на 18 юни се справя с височината 5.81 м на състезание в Чапел Хил. Какво е разочарованието му обаче, когато на първенството на САЩ в Сакраменто през юли остава едва осми с 5.53 м. Причината – убийствено остри болки в стомаха и невъзможност дори да ходи нормално…. Мечтата му да участва на Олимпиадата в Сидни се изпарява…

Първият голям успех на Тим Мак е златният медал от Игрите на добра воля в Бризбейн в началото на септември 2001 г. – 5.80 м. Преди това, още през април в Уолнът, той вече е изравнил личния си рекорд – 5.81 м, а на шампионата на САЩ в Юджийн в края на юни е втори с 5.75 м. Първото му участие на световно първенство – в Едмънтън в началото на август – е отбелязано с деветото място (5.75 м) в едно изключително силно състезание, в което победителят Марков (Блрс) е с 6.05 м, петима успяват на 5.85 , а десетима успяват на 5.75 м! Участието в Канада за Тим е истинско мъчение, режещите болки и в двете бедра са станали почти хронични!….

На турнира „Майсторите на овчарския скок” в Донецк на 24 февруари 2002 г. Мак си прави личен рекорд в зала – 5.85, отстъпвайки само на сънародника си Джеф Хартуиг (6.00 м). А на турнира „Прифонтейн Класик” в Юджийн на 26 май 2002 Тим вече се справя и с 5.84 м на открито…. Но големият успех все още не идва – на СП в Сен Дьони (Париж) през август 2003 г. Тим Мак остава на незавидното (според него) шесто място….

Вече почти на 32, Тим Мак и треньорът му Джим Бемилър работят с удвоени усилия и всеотдайност през олимпийската 2004 г. На помощ идва и психологът Джо Уитни. Неговото съдействие се оказва решаващо за заздравяване на менталното здраве на Мак. Някои важни стартове през зимния сезон в зала са пропуснати в името на голямата цел. От 6 февруари до 23 септември (седем месеца и половина) Мак участва интензивно в цели 24 състезания. „Подчиних целия си живот в името на голямата цел – споделя по-късно Тим. – Създадох си собствени тренировъчни програми, превърнах се в страхотен експерт на техниката в овчарския скок, в засилването си, в скоростно-силовата подготовка, в гимнастическите упражнения и плиометрията!” На Olympic Trials в Скараменто Мак най-сетне извоюва шампионската титла на САЩ с личен рекорд – 5.80 м…

На 25 август на олимпийския стадион в Атина квалификацията в овчарския скок е с много висока стойност – цели 16 (!) състезатели преминават нормата от 5.70 м за финала. Тим Мак е сред тях и хладнокръвно и без излишна паника очаква финала. В задушната августовска вечер всички 16 финалисти преодоляват 5.55 м. От тях седмина се справят с 5.75. След като Игор Павлов успява на 5.80 м за четвъртото масто, а световният шампион от 2003 г. Джузепе Джибилиско (Ит) изненадващо преминава от раз 5.85 м, американците Тим Мак и  Тоби Стивънсън пък записват успех от втория път на тези 5.85 м. На 5.90 м Мак и Стивънсън се справят от първия опит, а Джибилиско след един фаул оставя полагащите му се още два опита на 5.95 м. и не успява на тях, оставайки с бронз. Ветеранът Тим Мак след два фаула на 5.95 събира всичко в себе си – сила, воля и решимост – и в третия си опит на 5.95 преминава чисто летвата, поставяйки нов олимпийски рекорд и завоювайки олимпийската титла. Вече като шампион, Мак опитва и 6.00 м, като най-близо до сполуката е във втория си скок….

Вече като коронован олимпийски шампион, Тим Мак продължава да шества по турнирите в Европа. На Световния атлетически финал в Монако на 18 септември Мак регистрира успешен опит на 6.01 м, ставайки 12-ият атлет (тогава), попаднал в клуб „6 метра”….

Макар никога повече да не сполучва на магическите шест метра, Тим Мак продължава през годините интензивното си участие по турнирите в САЩ и Европа. През 2007 г. в тренировъчния спортен комплекс Чула Виста в Калифорния Мак регистрира отличните 5.86 м, а през 2010 г. (почти 38-годишен) става национален шампион на САЩ в зала в Албъкърки с 5.70 м.

През всичките 12 години след края на активната си спортна кариера Тим Мак се занимава с преподавателска и треньорска дейност. През 2020 г. е назначен за Program Development Director в SPIRE Акадмията в Охайо. В тази академия Мак съвместява и длъжността „главен треньор” на всички състезатели във вертикалните и хоризонталните скокове.

Зрителите на почти всеки турнир от „Диамантената лига” в Европа и САЩ от няколко години могат да забележат Тим край сектора за овчарски скок, както за мъже, така и за жени. С ценните си съвети и напътствия той е незаменим помощник на най-добрите американци в овчарския скок – Сам Кендрикс, Кристофър Нилсен, Джейкъм Уутън, олимпийската шампионка Кати Наджот, Санди-Ли Морис, Емили Гроув, Оливия Грувър и много други….

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.