Начало Новини Невръстният варненец Николай Софрониев – със завършен маратон в Кюстендил

Невръстният варненец Николай Софрониев – със завършен маратон в Кюстендил

от Alexander Vangelov
335 разглеждания

На маратона вчера в Кюстендил

На 11 години – вече със завършен маратон

Улисани в преглеждането на крайните резултати от маратона вчера в Кюстендил, пропуснахме един, колкото и приятен, толкова и любопитен факт – едва 11-годишният Николай Софрониев (Тангра Варна) (роден на 20 ноември 2010 г.) УСПЯ ДА ЗАВЪРШИ КЛАСИЧЕСКАТА ДИСТАНЦИЯ ОТ 42 КМ 195 М! Той финишира за 4:44:28 часа и се класира на 26-ото място!!!! Постижението е невероятно предвид крехката възраст на състезателя и удиви всички ни покрай трасето в неделния ден.

По този повод треньорът на Николай-младши (баща му се казва по същия начин – Николай Софрониев) треньорът му Димитър Янакиев от „Тангра” Варна (бивш шампион на България на 3000 м стипълчейз за юноши) е споделил подробности пред сайта www.moreto.net. Позволяваме си и ние (без редакторска намеса) да споделим думите на Янакиев по повод вълнуващото събитие:

Николай тренира в клуб „Тангра“ едва от април тази година. Само за 6 месеца показва завидна издръжливост за неговата възраст. След среща с родителя му решихме, че може да пробва полумаратон, а само преди седмица Ники бяга на Бургас рън и завърши с време 2:01:14 часа. След това състезание потърсихме в протоколите какъв е рекордът за най-малко (на възраст) дете, завършвало класически маратон. Оказа се, че през 2019 на пловдивския маратон момче на 12 години е успяло да завърши дистнанцията с помощта на баща си и клуб „Бегач”.

И ние искахме Ники да го пробяга същото трасе в Пловдив, но се оказа, че тази година там няма да има маратонска дистанция. За маратон „Наградата на София” (на 9-и октомври) ни бе отказано участие, тъй като състезанието е включено към календара на World Athletics. Единствената възможност, която ни остана, бе маратонът в Кюстендил. Там бяха и Националният шампионат, както Балканският шампионат по маратон, и ето че в крайна сметка малкият Ники успя!

Чух се веднага с бащата – той е в шок какво е направил синът му. Смятам, че постижението на Николай Софрониев е голям успех – не само за Варна, но и за цяла България. И само едно начало за Ники – още отсега – по дългия път към голямата атлетика!

Снимка: www.moreto.net

0 Коментар
1

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.