Начало Годишнини Сто години от рождението на пианистката-шампионка Остермайер

Сто години от рождението на пианистката-шампионка Остермайер

от Alexander Vangelov
149 разглеждания

Едновековен юбилей от рождението на първата „атлетическа“ шампионка на Франция на Олимпиада

Пианистката – олимпийска шампионка Мишлен Остермайер щеше да навърши 100

Днес, 23 декември, се навършват 100 години от рождението на първата олимпийска шампионка на Франция в леката атлетика Мишлен Остермайер. Освен с леката атлетика, Мишлен се прочува в света като една от най-виртуозните пианистки на своето време.

Родена на 23 декември 1922 г. в Ран-дю-Флиер (Па дьо Кале), Мишлен се пада далечна внучка на великия писател Виктор Юго. Още на четири години, Остермайер почти е заставена от майка си Одет да започне да се упражнява пред рояла. По това време семейството й пребивава в Тунис. Но на 14 години Мишлен се завръща в Париж, където започва обучение по пиано и клавирни инструменти в парижката Консерватория. Заради Втората световна война (и еврейския си произход) Остермайер се завръща в Тунис, където всяка седмица се включва по туниското радио с кратък рецитал.

Именно при престоя си в африканската страна Мишлен започва (освен пианото) да се занимава и със спорт. Висока и здрава (1.79 м, 73 кг), тя е успешна баскетболистка, но решаваща ще се окаже срещата й с треньора Жан-Марк Бриали. Веднага след края на войната Остермайер се заема сериозно с тренировки и многобройни участия в състезания – в спринта, скока на височина, в тласкането на гюлле и мятането на диск и даже в петобоя……. Тринайсет пъти шампионка на Франция, Мишлен се появява за първи път на голямо състезание през лятото на 1946 г. На европейското в Осло в края на август тя участва в един и същи ден (22 август) на тласкане гюлле и в скока на височина. Мишлен първо печели сребро на гюллето с 12.84 м и веднага след това бърза за сектора на скок височина. Шест атлетки се справят с 1.57 м, а следващата кота от 1.60 се удава само на шампионката Ан-Мари Колшен (Фр). Остермайер остава пета (с 1.57 м) заради повечето си фаулове по време на състезанието…..

Паметна ще остане за Мишлен (и за френския спорт) Олимпиадата в Лондон през юли-август 1948 г. Първата й поява на стадиона по време Игрите е на 30-и юли. С последния си шест опит в мятането на диск (41.92 м) тя изпреварва италианката Едера Джентиле (41.17) и грабва първия си златен медал (след като едва през пролетта на същата тази 1948-ма тя за пръв път е хванала диска в ръката си!). На 4-ти август Мишлен стартира и в тласкането на гюлле. Още с първия си опит (13.75 м) тя изпреварва всички (италианката Пичинини е втора с 13.09 м). Третото й участие се явява това в скока на височина (на 7-ми август). Три атлетки се справят с 1.61 м, а Алис Коучман (САЩ) с 1.68 м е шампионка, изпреварвайки само по опити британката Дороти Одам-Тайлър. Остермайер с 1.61 м печели третия си медал в Лондон – бронзов…. В същата вечер след триумфа си на гюллето, Мишлен изпълнява клавирен концерт на Бетовен пред съотборниците си в прочутата Royal Albert Hall. Трябва да се отбележи обаче ифактът, че през първите три години след края на ВСВ всички състезания в Европа преминават без съветските атлети, тъй като до 1948 г. СССР не е членка на ИААФ. Тогава например най-добрият резултат  във вечните ранглисти на гюллето е на рускинята Севрюкова (14.89), а на диска – на грузинката Нина Думбадзе (50.50)…..

На европейското в Брюксел през 1950 г. СССР вече е допусната до участие. Мишлен все пак се домогва до бронза на гюлле (13.37), след Андреева (14.32) и Точенова (13.92). Но в мятането на диск Остермайер едва в последния си шести опит преминава 40-ия метър (41.22) и отстъпва медалите на Думбадзе (48.03), Шумская (42.26) и на италианката Джентиле-Кордиале (41.57).

Веднага след края на европейския шампионат в Брюксел Мишлен Остермайер се разделя окончателно със спорта. Според самата нея, заниманията й с атлетиката сериозно биха навредили на репутацията като изпълнител от най-висока класа зад рояла.

След смъртта на съпруга й, Мишлен дълго време се занимава с учителстване и преподава-телска дейност и това продължава чак до края на 80-те години на 20-ти век. Дори и в напреднала възраст, Остермайер  продъжава да демонстрира своето майсторство върху клавишите на множество концерти във Франция и Швейцария…

Мишлен Остермайер завършва земния си път на 17 октомври 2001 г. в Боа-Гийом (Нормандия). Още приживе тя е почетена и уважена с множество титли и медали, най-високата от които е „Кавалер на почетния легион”.

С 13-те си шампионски титли в родината си Франция, Остермайер има и 21 национални рекорда – десет на гюлле (до 13.79 м), четири на диск (до 44.40 м), два на петобой (до 4437 точки), три на скок височина (до 1.61 м) и два на 80 м преп. (до 11.5). И, без съмнение, проправи пътя на своите знаменити следовнички – олимпийските шампионки Колет Бесон, Мари-Жозе Перек, Кристин Арон.

Снимки: Wikipedia

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.