Начало Истории Непризнатите рекорди на германеца Йостеррайх

Непризнатите рекорди на германеца Йостеррайх

от Alexander Vangelov
293 разглеждания

Ролф Йостерайх – непризнатият световен рекордьор

Точно на Коледа, на 25 декември 2022 г. в Нойкирхен (Ерцгебирге) на 73 години е починал един атлет от бившата ГДР с твърде интересна и нерадостна съдба в тласкането на гюлле.

Роден на 24 август 1947 г. в Лойкерсдорф, близо до Кемниц, Ролф се запознава доста късно с леката атлетика. Високият 1.80 м и тежък 100 кг младеж отначало служи в гранична полиция към Народната армия на ГДР на границата между Източна и Западна Германия. Като такъв по време на военната си служба той изпълнява редица строго секретни задачи и има достъп до редица документи с поверително съдържание. Този факт ще повлияе решаващо за спортната му кариера впоследствие и Йостеррайх никога няма да получи признание за забележителните си резултати в сектора за тласкане на гюлле….

Ролф постъпва като студент по география и физкултура в Педагогическия институт в Цвикау и едва тогава започва системни занимания със стоманеното (тежащо 7.260 кг) кълбо. Едва през 1974 г. името му се появява в ранглистите на ГДР със скромните 16.24 м. В началото на лятото на следващата 1975-а Йостеррайх наблюдава внимателно по телевизията състезания по лека атлетика от Олимпийския ден в Берлин и Потсдам. Особено впечатление му прави „ротационната” техника на бъдещия световен рекордьор Александър Баришников (СССР). Ролф решава да опита тласкане с „въртене” в сектора и това особено му допада (предвид сравнително ниския му за тласкач ръст от 1.80 м). Още през 1975 г. Йостеррайх повишава рязко резултатите си – 18.67 м.

Der DDR-Kugelstoßer Rolf Oesterreich, aufgenommen 1974

Истински фурор обаче предизвикват ранните му резултати в състезанията през олимпийската 1976 г. Още на 02 май в Карл-Маркс-Щад (Кемниц)   гюллето е запратено на 20.74 м. На 19 май на областно състезание в Карл-Маркс-Щад Йостеррайх записва в един от опитите си 21.46 м – резултат, който автоматично би го поставил сред фаворитите в отбора на ГДР за Игрите в Монреал. Уви, от германската атлетическа федерация по необявени официално причини не го допускат до последната квалификация на ГДР за определяне на участниците на Олимпиадата. На 29 и 30 май в Карл-Маркс-Щад Ханс-Петер Гийс (21.14) и Хайнц-Йоахим Ротенбург (20.64) окончателно завоюват олимпийски визи, а на 10 юли в Берлин Удо Байер (21.06) се присъединява към тях и така тройката на ГДР за Олимпиадата вече е окончателно известена….

Ролф Йостеррайх си остава в къщи, но нито за миг не спира интензивните тренировки. В Монреал на 21-вата Олимпиада едва 21-годишният Удо Байер е олимпийски шампион (21.05), а Ханс-Петер Гийс остава пети (20.64)….. В края на август и началото на септември у дома си Йостеррайх  записва през ден (!) умопомрачителни резултати на контролни състезания в Цшопау (Заксен). Ето и серията му:

26 август             22.03 м

28 август             22.31 м

30 август             22.91 м

02 септември   23.10 м

03 септември   22.59 м

08 септември   22.60 м

09 септември   22.13 м (записано с видеокамера!)

14 септември   22.64 м (Записано с видеокамера!)

На 12 септември 1976 г. (пак в Цшопау) е организирано ОФИЦИАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ със съдии и по всички правила и изисквания на ИААФ. В четвъртия си опит Йостеррайх изтласква гюллето на 22.11 м – резултат с 11 см по-добър от тогавашния официален световен рекорд на Баришников (22.00 м). Сертификат с попълнени акуратно необходимите данни от рекорда е изпратен в щабквартирата на атлетическата федерация на ГДР. Оттам не последва никакъв отговор, а и всички вестници и списания от онзи момент (Deutsche Sport Echo, Der Leichtathlet, Neues Deutschland) мълчат и не коментират с нито дума събитието. Много по късно федерацията по атлетика на ГДР обяснява отказа си да ратифицира тези 22.11 м с факта, че резултатът на Ролф е постигнат на местно състезание, което отсъства от спортния календар на Спортния съюз на ГДР за 1976 година….

През 1977 г. информационното затъмнение около Йостеррайх продължава. В годината на европейския шампионат в Прага (1978) Ролф отново слисва спортните специалисти със стабилните си серии – три пъти над 20 метра, два пъти над 21 метра и веднъж над 22 метра. Клубът му SC Karl-Marx-Stadt се опитва да го промотира за участие на европейското в Прага, но отново евентуалното му включване в състава на ГДР категорично е отказано. Ролф Йостеррайх официално протестира, но реплика на възражението му отново няма! Точно четири дни преди шампионата на ГДР в Лайпциг (в Карл-Маркс-Щад на 17 май 1978 г.) Ролф тласка гюллето на 21.30 м и отново подава завка за участие на самия шампионат. И отново секретните служби на ЩАЗИ се намесват и Йостеррайх получава отказ да стартира в Лайпциг.

Ролф Йостеррайх в крайна сметка решава да се раздели с активната си атлетическа кариера. От 1977 г. той е треньор в Карл-Маркс-Щад: „ Не получих интеграция като национален състезател от висшите ешелони на атлетиката и нямах достъп до държавното подпомагане на елитните състезатели на родината ми. Усилията ми да намеря място в представителния отбор буквално ежедневно получаваха категоричен отпор и отказ!” Успоредно с треньорската си дейност Ролф получава (поне!) правото да изнася лекции и да споделя опита и рутината си около тънкостите на все по-популярната (тогава, преди 45 години) „ротационна” техника на тласкане на гюлле. Тази техника, знае се, изисква много по-голяма скорост на засилване и повече експлозивност.

Дори и днес, 46 години по-късно, ударът на Йостеррайх (22.11 м) би бил четвърти във вечната ранглиста на обединена Германия (след 23.06 м на Улф Тимерман, 22.64 м на Удо Байер и 22.20 м на Давид Щорл). Ако обаче навремето е бил ратифициран като официален резултат в ГДР! Но той не е бил……

Освен като треньор, Ролф Йостеррайх  дълго време е и учител в гимназията в Нойкирхен (Ерцгебирхе) до пенсионирането си през 2012 г. От съветите му относно техниката са се ползвали през годините олимпийската, световна и европейска шампионка Астрид Кумбернус (21.22 m), Матиас Шмид (20.92) и Петер Зак (21.19).

Ролф Йостеррайх си отиде от този свят на 25 декември 2022 г.

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.