Начало Истории Панагюрецът Момчил Поптолев „счупи“ рекорда на седмобой

Панагюрецът Момчил Поптолев „счупи“ рекорда на седмобой

от Alexander Vangelov
568 разглеждания

След рекорда на седмобой за кадети в зала

Панагюрец пребори петгодишен връх в многобоя

На изминалото през уикенда първенство за кадетите (под 18 години) в зала „Асикс Арена” един от падналите като зрели круши рекорди се случи на седмобоя за юноши. Панагюрецът Момчил Поптолев добави 10 точки към постижението на плевенчанина Добромир Николов от 2018 г. и накрая на съревнованието трудно скриваше радостта си на терена….

Роден на 27 март 2006 г., Момчил (за разлика от някои от своите партньори в групата на треньорката Катя Кроснарова) започва с леката атлетика едва на 13 години. Първото му състезание от национален мащаб е НШ по петобой за момчета под 16 години в зала. Поптолев завършва на фаталното 13-о място с 211 точки. Но това никак не го обезкуражава. През лятото Момчил участва и на шестобоя в своята възрастова група и вече е седми с 252 точки.

Първият медал за Момчил (освен многобройните победи в различни дисциплини на областните ученически шампионати) от национално първенство е през зимата на 2021 година. На петобоя в зала Поптолев е вече с бронзов медал на петобоя с 327 точки (само след Павло Василев (Ак) и Денислав Желязков (Радио 999 Ямбол). Момчил дублира успеха си през ляотото – отново бронз, този път на шестобой (381 т.), отстъпвайки само на Боян Хаджитодоров (П.Павлов Вр) и ямболията Денислав Желязков. Треньорката Кроснарова решава да го “пусне” и при батковците (юноши под 18 години) на десетобой. Момчил се сражава самоотвержено и остава шести в крайното класиране. И то без да получи нито една точица от най-коварната дисциплина в десетобоя – овчарският скок. Поптолев прави три фаула на началната височина и записва „нула”. А ако беше записал дори няколко точки от този овчарски скок, Момчил със сигурност щеше да се пребори и за медал в първия си десетобой…..

Вече 16-годишен, през зимата на 2022-ра Поптолев воюва сърцато в шампионата на седмобой за юноши под 18 години и с 4035 точки печели сребърен медал, пропускайки пред себе си само разградчанина Лъчезар Вълчев (4285 т.). „Не реализирах моментните си възможности, но дори и да бях, трудно щях да надвия над Вълчев, в нашата възраст той засега е непобедим!”

В края на май 2022 г. На стадиона на НСА в София Момчил стартира в десетобоя за юноши под 18 години. „Нямаше как да победя Лъчезар Вълчев – в многобоя и скоковете той просто няма конкуренти сред връстниците си. Ето – направи и шеметен български рекорд (6149 т.), и то без да се реализира докрай в 100 м, скока на височина и хвърлянията. Доволен съм от сребърния си медал (5271 т.), но имах резерви (кой ги няма?) – на препятствията и на диска и копието!”

Месец след шампионата за „младшата” възраст, в края на шестия месец (25-26 юни) Поптолев отново е готов за подвизи – този път на десетобоя при юношите под 20 години (старша възраст). Лъчезар Вълчев този път отсъства и пътят към златото за храбрия панагюрец е открит! „Започнах добре през първия ден, а трябваше да се състезавам с по-тежки уреди – гюллето, дискът, копието….. Много се зарадвах в края на първия ден – в бягането на 400 м с 52.40 отстъпих само на Християн Карчев (51.23). В началото на втория ден препятствията не се получиха максимално,после на диска и копието като че можех повече. И на овчарския скок трябваше да преодолея повече от тези 2.70 м. Е, накрая всичко свърши повече от добре. В последната дисциплина – 1500-те метра – отстъпих само на Лъчко Петков от Червен бряг (4:44.59) и с 4:45.45 триумфирах като шампион на десетобоя (5239 точки). Денис Маринов остана след мен на 90 точки…. На стадиона на НСА в онази неделя нямаше по-щастлив човек на света от майка ми Таня! На всяко състезания тя е плътно до мен, подкрепя ме и ме окуражава така, както може да подкрепя и окуражава само една майка!!!!”

През есента на 2022 г. Момчил продължи тренировките си с удвоено усилие и дваж по-големи амбиции и намерения! Макар и учението му в ПГИТМТ (Професионалниа гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм) да не е никак леко и да изисква старание и отдаденост, Поптолев успява да съчетава обучението си в гимназията и тренировките еднакво добре. „Макар да нямаме условия за нормални тренировки в Панагюрище, всички от нашата група се стараем да изпълняваме тренировъчните наставления на треньорката ни! Дано през пролетта на 2023-а най-сетне завършат синтетичната настилка на стадиона, засега пистата е залята само с асфалт!”

През есента на 2022-ра Момчил Поптолев получи още едно признание за спортните си успехи. На специална церемония в зала „Арена Асарел” в Панагюрище на 16-годишния юноша бе връчена наградата „Дух и сила”, която е учредена преди 6 години в памет на непрежалимия лекоатлет и модел Кръстю Тютюнджиев, загинал при нелеп инцидент.

Настоящата 2023-а започна по великолепен начин за Момчил Поптолев. Възмъжал и укрепнал, панагюрецът стъпи в събота на пистата с твърдото намерение да превземе българския рекорд на седмобой в зала. Ето как накратко описва Момчил преживяванията си в изминалия уикенд:

60 м. „Като че задържах малко на старта. После набрах скорост и финиширах с личен рекорд – 7.46сек. Може би можех да „сваля” поне още една десета!”

Скок дължина. „Мечтата ми бе да скоча шестте метра. Е, успях – 6.01 м. Макар левият ми крак да изостана при приземяването в пясъка. Със сигурност мога да запиша поне 6.20 м – 6.30 м. Усещам, че съм готов за това!”

Тласкане на гюлле. „Напоследък работих много за сила, вдигам повечко щанги и това наистина ми доставя удоволствие! В последния опит се напрегнах максимално и….получи се – 13.45 м и трети личен рекорд в хода на състезанието!”

Скок височина. „Скоковете ми „тръгнаха”, усещах и отскока, и „чупката” над летвата. Справих се с 1.83 (четвърто лично пистижение!), но вече на 1.86 м кръстът малко ме заболя и реших да не рискувам!”

60 м препятсвено бягане. „Препятствията ми „куцаха” доскоро, но с треньорката положихме доста старание да коригираме техниката на преминаване над хърдела. Днес записах 9.09 сек. (пето лично!), но ще „сваля” още от резултатите си и през лятото!”

Овчарски скок. „На „косъм” бях от 3.00 метра, но и с 2.90 м си направих шесто поредно лично постижение. Ако дойдете на стадиона да видите какви импровизации правим с Кроснарова и при какви примитивни условия усвояваме техниката. Но и тук имам резерви – поне още 30 см!”

1000 м. „Преди последната дисциплина (1000 м) – направихме бърза проверка в таблицата за оценка на постиженията и се оказа, че трябва да побягам километъра под 2:53 минути, за да подобря рекорда на Добри Николов от Плевен. Тръгнах сам напред и с всеки метър все повече чувствах, че ще пробягам дистанцията по-бързо от 2:53 минути! Получи се, но не бяхме сигурни на 100 процента. Едва когато зърнахме официалния протокол, можехме вече облекчено да отдъхнем – задачата бе изпълнена! Времето ми бе 2:52.85 мин! Исках да прегърна всички мои приятели и съотборници, треньорката Кроснарова най-много. Та как иначе – на нея дължа всичко! А майка ми Таня – грееше от щастие и радост, не можеше и не искаше да скрие емоции и чувства!”

И така, рекордът на седмобой в зала за кадети (под 18 г.) вече е 4463 точки и принадлежи на панагюреца Момчил Поптолев. Колко ли ще се задържи? „Гледам вече напред към десетобоя. Но преди това ме чака още един седмобой в зала – този за юноши под 20 години след пет дни! Там рекордът е внушителен – 5343 точки. Но какво пък – ако пак си направя лични резултати във всички дисциплини?…. Ще видим!”

Един възмъжал и решителен юноша на почти 17 години вярва най-вече на себе си и по-малко на съдбата! Към преследването на следващите цели той тръгва, подкрепян и съпроводен от треньорката си Катя Кроснарова, от най-близките си съотборници от „Оборище” Панагюрище. Лука Ралчев (трети с бронз до него на стълбичката пред два дни), Карлос Димитров, близнаците-футболисти-лекоатлети Делчо и Христо Арбалиеви, Стилян Марински, Веселин Гарчев, Марин Раленеков, нежната Мариела Стоилова и другите момичета от отбора са един чудесен колектив! За Момчил не трябва да има прегради по пътя към върховете в атлетиката  – скорошни и по-далечни. Заслужава го!

Снимки: Таня Спасова

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.