Начало Истории От Сливен до Монреал – мечтите стават реалност

От Сливен до Монреал – мечтите стават реалност

от Alexander Vangelov
2414 разглеждания

Нашенци зад граница

От Сливен до Монреал – мечтите стават реалност

Не са никак малко случаите, когато наши сънародници намират своето истинско призвание и реализация далече от Родината, където получават признание и подкрепа. Един от тези случаи е и семейството на лекоатлетката от Сливен Галина Тодорова, която вече 16 години се е установила в далечна Канада, във френската провинция Квебек….

Родена през 1979 г. в Сливен, Галина Тодорова започва да тренира лека атлетика при Стефан Авджиев, после се премества при Атанас Иванов. Тя сякаш може и обича всичко – седмобоя, тласкането на гюлле и мятането на диск….. Още като девойка тя няколко пъти е шампионка и медалистка на гюллето (14.79 м) и диска……

През 1997 г. Галина постъпва във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „предучилищна педагогика”. По време на следването си Тодорова нито за миг не се разделя с любимия спорт. В старопрестолния град под ръководството на проф. Йордан Йотов тя упорито тренира и едновременно с това се справя успешно с учението и изпитите в университета. През лятото на 2001 година Галя се чувства отлично и е готова за висок резултат в седмобоя. Буквално дни преди състезанието обаче, по време на тренировка Тодорова получава тежка контузия на крака. Лекарите препоръчват пълна почивка и „сбогом” на спорта….. Трябват й месеци да може да се възстанови и дори да проходи нормално! Междувременно Галина записва и магистратура със специалност „учител на ученици със специални потребности”…..

След приключване на следването си Галина Тодорова се омъжва за Генади Динев. През 2007 г. двамата подават документи за „легална емиграция” за Канада. „Изненадващо бързо получихме одобрение, стегнахме с Генади багажа и отпътувахме към Квебек!” Казват, че всяко начало е трудно, но семейство Диневи с много труд и упоритост бързо намират своето място в Страната на кленовия лист.

„Започнах работа по специалността си като детска учителка. Съпругът ми основа строителна фирма за вътрешно обзавеждане (интериор) и постепенно разви успешен бизнес. Купихме си голяма къща в градчето Лавал (нещо като предградие на Монреал) и си я обзаведохме изцяло по наш вкус. Скоро се родиха и децата – Никола (2009) и Виктор (2013). Синовете ни се родиха тук в Канада, но и двамата са с двойно гражданство – канадско и българско!”

Успоредно с работата си като детска учителка Галина става и ръководител на програма за деца със специални потребности. И тук дейността й изисква пълно себеотдаване и голямо старание.

„След като се устроихме в Квебек, полека-лека у мен отново се зароди желание и воля да опитам отново с леката атлетика. Започнах да тренирам – предимно с гюллето и диска. В периода 2017 – 2019 година участвах във всички състезаниия за ветерани в моята възрастова група за ветерани – W35-39. Представих се доста успешно и грабнах няколко златни медала. А на тласкане на гюлле на националния шампионат за ветерани в Торонто поставих и национален рекорд на Канада за Masters W35-39!”

През 2017 година Тодорова-Динева се свързва с местния клуб “Dynamic de Laval” и започва работа и като треньор – предимно по хвърляния. „Започнах да помагам на треньорите Annie Potvin, Marielle и Francois, които подготвяха атлети по многобой. Показвах на младите техниката на гюллето и диска. Съвсем наскоро получих и необходимия сертификат за треньор по препятствени бягания, скокове и спринт.”

Галя се нагърбва с нелеката задача да съчетава работата си като учителка през деня с треньорството вечер – два пъти в седмицата. Първоначално се занимава с невръстните момчета и момичета (8-12 годишни). От тази есен Галя е поела и по-големите – на 13+ години.„В градчето Laval, където сме се установили, живет предимно млади и ентусиазирани хора. Тук инфраструктурата се развива шеметно бързо. Ето, съвсем наскоро, тук бе построен великолепен нов стадион – специално за лека атлетика. Разполагаме с всички необходими удобства – като се започне от пистата и съоръженията и се стигне до съблекалните и медицинския център за възстановяване. На този стадион провеждаме и нашите състезания. Имаме си и собствена електронна уредба за отчитане на резулатите (фотофиниш)! Нашият клуб “Dynamic de Laval” вече трета поредна година печели “Le trophee” за най-добър атлетически клуб в провинция Квебек. Единственият ни проблем са тренировките през зимата. Имаме една-единствена зала и всички от областта трябва да тренираме заедно в нея. Тук в Канада зимите са много сурови (от минус 5 градуса дори до минус 20 градуса понякога) и от ноември до края на април е почти невъзможно да се тренира навън!”

Съвсем естествено е синовете на Галя и Генади да тръгнат по пътя на майка си в леката атлетика. „Големият ми син Никола все още не е навършил 14 години, но вече е шампион на областта в зала в неговата възрастова група. Той порасна много на височина и вече може да се похвали със златните си медали на скок височина (1.78 м) и на тласкане на гюлле (11.55 м с 4 кг). В скока на дължина спечели сребро с 5.84 м. Дали ще продължи с многобой? Ще видим… Малкият ми син Виктор също направи своя дебют на състезания по многобой за най-малките – 60 м, скок от място и гюлле (2 кг). Тук в Квебек се организират състезания за момчета и момичета под патронажа на двукратния световен шампион на 60 м в зала (6.45) и на 100 м (9.84) Bruny Surin. Големият атлет и спортист е истинско вдъхновение и пример за подражание за най-малките!”.

Дали Галя няма да опита пак да се включи в надпреварата при ветераните. „В къщи със съпруга ми сме си устроили истински тренировъчен кът. Монтирали сме си пътека за бягане, тренажори, уреди за фитнес и всичко необходимо. Поддържам форма и ако намеря достатъчно време, ще опитам да се подготвя за лятото и да участвам по многобой в моята група W40-44.”

Една българка от Сливен е успяла в живота далече от България. Но Галина никога не забравя откъде е тръгнала и поддържа връзка с близки и познати тук в БГ при всяка възможност. С нетърпение и надежда ще очакваме следващите изяви на Галина и синовете й в предстоящите стартове през лятото….

Снимки: Личен архив на Галина Тодорова-Динева

 

0 Коментар
3

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.