Начало Истории Син на близък до България кубинец – с мощни победи в Испания

Син на близък до България кубинец – с мощни победи в Испания

от Alexander Vangelov
330 разглеждания

Синът на близък до нас кубинец вършее победи в Испания

14-годишният Антони Юниер Перес Валдес – шампион на Испания при момчетата

На завършилия вчера в Оурензе шампионат на Испания в зала за момчета под 16 години истински фурор предизвика с изявите си едва 14-годишният (роден на 29 юни 2008 г.) Антони Юниер Перес Валдес (Playas de Castellon). Високият и снажен юноша спечели златните медали на скок дължина (6.72 м) и на 60 м преп. (84 см) – 8.14 сек. (рекорд на испанските шампионати под покрив). Антони започна участието си в скока на дължина с победния си удар – 6.72 м в третия кръг. За малко атлетът трябваше да напусне сектора, за да стартира във финала и на 60 м препятствено бягане. В този финал той спечели титлата убедително с 8.14 сек. (рекорд на шампионатите за момета в зала!), следван далече от своя съотборник Маркос Баутиста Гарсия (8.39). Антони се върна на скока, за да извоюва втория си златен медал – само за един час, отново убедително над втория медалист – Пабло Гарсия (6.57 м).

Антони Юниер Перес Валдес е роден в …. Куба на 29 юни 2008 г. Скоро след раждането му баща му Юниер Перес Ромеро емигрира в Испания. Кубинските власти дълго време не разрешават на съпругата на Юниер и техния син да напускат Острова на свободата. Юниер ги чака твърде дълго, преди най-сетне да им бъде позволено да се установят в Европа.

Нека припомним, че Юниер Перес Ромеро дълго време (повече от десетилетие!) тренираше под ръководството на българската треньорка Валя Демирева. С нея той постигна най-големите си успехи (рекорд на Куба на 60 м в зала – 6.49 сек. от 2014 г. и рекорд на Испания – също на Испания – 6.52 сек. от 2018). На открито Юниер записа на 100 м точно 10.00 сек. в Мадрид през 2017 г. и 9.92 (с попътен вятър над 2 м в сек.) в Стокхолм. Иначе общо 27 (!) пъти Перес Ромеро е „слизал” под 6.60 сек. в спринта на 60 м! От 01 януари 2017 г. Юниер Перес получи официално испанско гражданство, но така и не успя (заради запрещение от кубинската федерация) да стартира на големите шампионати и форуми…..

Сега синът на Юниер – Антони Перес Валдес – е с големи надежди и амбиции да продължи атлетическата традиция в семейството. Още миналата година на едно от състезанията той се извиси на 6.98 м – изключителен резултат на скок дължина за 14-годишно момче!

А самият Юниер Перес Ромеро нито за миг не е прекъсвал връзката си със своята треньорка Демирева. Част от най-добрите спринтьори от групата на Валя поне по два пъти в годината посещават за тренировъчен лагер град Кастельон (в източна Испания, северно от Валенсия), където живее понастоящем Юниер!

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.