Начало Истории Шуменецът Еркан Закир – с поглед към европейския форум

Шуменецът Еркан Закир – с поглед към европейския форум

от Alexander Vangelov
488 разглеждания

След Балканиадата по спортно ходене

Младата надежда от Шумен Еркан Закир – с поглед към европейски форум

В неделя в красивия средиземноморски курорт Анталия наши млади скороходци участваха в 22-ото издание на Балканиадата по спортно ходене.  Представихме се предимно с млади атлети, повечето от които си направиха лични постижения….

При юношите под 20 години на дистанцията 10 км пети с личен рекорд (48:33 мин.) завърши шуменецът Еркан Закир. Пред него се класираха само по двама атлети от Турция и Украйна. Еркан бе любезен да сподели своите впечатления от състезанието и своите цели за предстоящия летен сезон:

„Роден съм на 01 декември 2004 г. в Шумен. Започнах да се занимавам с лека атлетика от 2019 г. при треньорката Господинка Жекова. Представянето ми в Анталия бе първият ми успех на международно състезание. Бях предпазлив, иначе със сигурност можех да дам резултат поне с минута по-добър! Направих кратка справка в ранглистите на България и открих, че у нас юноша не е ходил по-бързо от моите 48:33 още от 2007 г. насам!

Тази година съм абитуриент (уча в СУ „Панайот Волов”) и смятам да продължа образованието си в Педагогическия университет в родния ми град Шумен. Но преди това искам да се представя добре на предстоящите състезания в Словакия. Ще пътуваме заедно с треньорите от Добрич Николай Янков и Валентин Кралев. На 17 юни в Борски Микулаш ще ходя 5 км, а на следващия ден в Хлоховец – коронната ми дисциплина 10 км. В Словакия ще участвам заедно със състезателите на „Добруджа 99” Добрич Ашкън Али и Брандън Георгиев. Те са по-малки от мен (родени 2007) и ще стартират в своята възрастова група. При девойките се очаква добро представяне на добричлийката Александра Бекярова. Моята цел в Словакия е ясна – ще гоня норматива за европейското първенство за юноши в Йерусалим. Той е 46:00 минути и определено смятам, че е напълно във възможностите ми….”

В Анталия при юношите под 18 години много добро класиране осъществиха Денис Ихсан (Шумен, тр. Господинка Жекова) – четвърти с 52:57 на 10 км, и Кристиян Асеновски (Мизия, тр. Красимир Тенджерски) – пети с 54:15 мин. При юношите старша възраст, освен Еркан Закир, стартира и Драгомир Борисов (Шумен, тр. Ани Темелкова) – девети с 53:48 мин. При девойките под 18 г. на 5 км още една шуменка – Андрея Стоянова (тр. Господинка Жекова) завърши осма за 29:06 мин. А при девойките под 20 години Александра Бекярова (Добруджа 99, тр. Николай Янков) финишира осма с личен рекорд – 56:04 мин., пред Надя Стефанова (Добруджа Добрич, тр. Силвия Петрова) 56:52 мин.

Дали след продължителния застой на спортното ходене в България няма да се появи някой млад атлет, способен да реализира достойни класирания на европейските форуми? И защо това да не е самият Еркан Закир? Нека по този повод съвсем накратко да припомним някои от големите имена на спортното ходене у нас в миналото: Любомир Иванов – рекордьор на 20 км и на 5000 м в зала, медалист от „Олимпийския ден” в Берлин през 1984 г., Стефан Цукев – многократен рекордьор на България, Евгени Семерджиев – световен рекордьор на 10000 м на писта за юноши и сребърен медалист от европейско за юноши, Янчо Каменов – рекордьор на 50 км спортно ходене, Невена Минева – все още рекордьорка на България на 10 км и 20 км на шосе, добричлията Валентин Колев Андреев – шести на 10 км на световно първенство за юноши 1988 г., Гинка Радева – призьорка от европейско първенство за девойки, Златка Янакиева, рекорьорът на 50 км Бончо Лапков, братята от Русе Алик (медалист от турнира „Дружба”) и Равил Басриеви, неколкократният рекордьор Станимир Стойков, шампионката и рекордьорка на 5 км и 10 км Атанаска Дзивкова, Златка Янакиева, перничанката Валерия Найденова….

Снимки: Личен архив на Еркан Закир

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.