Начало Годишнини Ради Стойкова-Димитрова – с юбилей

Ради Стойкова-Димитрова – с юбилей

от Alexander Vangelov
300 разглеждания

ЮБИЛЕЙ

Радослава Стойкова-Димитрова на 50!

Днес един безкрайно отдаден на атлетиката и спорта човек – Радослава Стойкова-Димитрова – навършва юбилей.

Родена на 25 май 1973 г., още като пионерка (на 14 години) Стойкова изявява големия си талант – 5.73 м в скока на дължина. След няколко шампионски титли при девойките, през 1991 г. Ради (така я наричаме всички) стига до 6.02 м в скока на дължина. По това време тя тренира при младия специалист Константин Миланов в „Левски Спартак”.

През 1992 г. Стойкова е балканска шампионка за девойки на тройния скок в Истанбул и участва на световното първенство – пак за девойки – в Сеул.

По-късно Стойкова приема предизвикателството да започне занимания с олимпийския шампион Христо Марков. Под негово ръководство тя достига дори до 13.57 м в тройния скок. Но многобройните контузии я карат да приключи твърде рано с активния спорт.

Завършвайки ВИФ „Г.Димитров”, Радослава Стойкова се впуска в треньорството и даже основава клуб „Вучето” Самоков на името на големия бегач на дълги разстояния Димитър Вучков. Едновременно с треньорството Ради започва работа и като експерт в индивидуалните спортове в ММС.

През годините много млади и перспективни състезатели се подготвяха при Стойкова-Димитрова. През 2007 г. Александрина Климентинова грабна бронзовия медал на скок височина на световното първенство за кадетки (девойки под 18 години) в Острава. Кристина Дамянова пък стана балканска шампионка на 100 м преп. за жени в Силвен (13.66) и достигна 6.46 м в скока на дължина.

Съвместната работа на Стойкова-Димитрова с талантливия атлет Борис Линков (Славия) ги доведе до бронзовия медал на скок дължина на европейския шампионат за младежи под 23 години през 2021 г. в Талин. Линков достигна до 7.93 м в скока на дължина и завоюва две победи (на скок дължина и на 200 м)на европейското отборно първенство в Стара Загора през същата тази 2021 г. Личните му рекорди в спринта са 10.54 на 100 м и 21.07 на 200 м.

В състезанията от веригата „Глобул” през 2011 г. Димитрова откри истинското дарование Денислав Методиев, който премина седемте метра в скока на дължина и участва на Европейския младежки олимпийски фестивал.

Голямата лична трагедия (смъртта на съпруга й Стоян Димитров) не сломи духа на Радослава и тя и днес съчетава отговорната си работа в ММС и треньорството при подрастващите в АК „Славия”. Дъщеря й Ванеса е едва на 15 години, но избра бягането на 800 м, където показва обнадеждаващи резултати под ръководството на треньорката Валя Демирева.

Да пожелаем много здраве и успехи на юбилярката!

Снимка: Списание „Атлетика”

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.