Начало Годишнини „Планинският стожер“ Димитър Кисьов – с кръгла годишнина

„Планинският стожер“ Димитър Кисьов – с кръгла годишнина

от Alexander Vangelov
704 разглеждания

Димитър Кисьов – на 70!

Стожерът на планинското бягане – с кръгла годишнина

Днес един от пионерите в популяризирането и възхода на планинското бягане у нас – Димитър Кисьов – навършва кръгла годишнина. Седемдесетте му години са повод да го уважим със следащите редове…..

Роден на 20 юни 1953 г. в родопското село Павелски, още като юноша Кисьов се влюбва в Царицата и тя става негова съдба и участ през целия му живот. Състезаващ се за „Рожен” Чепеларе, Кисьов регистрира нелоши резултати в бяганията на 800 м, 1500 м, 5000 м и 3000 м стипълчейз. На юбилейната V-та Републиканска Спартакиада през 1979 г. Димитър е осми във финала на 1500 м. Преди това Кисьов отбива редовната си военна служба в ПЖИ „Тодор Каблешков” и завършва успешно ВИФ “Георги Димитров”.

Съвсем млад, Димитър Кисьов започва треньорска дейност в ЦСКА и „Левски Спартак”, където ръководи подготовката на редица талантливи юноши в бяганията на средни и дълги разстояния.През 1984 г. в Будапеща Кисьов участва в бягането на 100 км, където съумява сполучливо да преодолее дистанцията….

През 1995 г. с голям ентусиазъм и вдъхновение Димитър Кисьов е главният организатор на първия национален шампионат по планинско бягане (на Витоша). Шест години по-късно, през 2001 г. към БФЛА е създадена комиия „Планинско бягане” с председател именно Кисьов. Започва широка разяснителна и активна дейност за популяризирането на планинското бягане в България. Нашата страна става през годините домакин на едно световно, две европейски първенства, една „международна младежка купа” и на пет балкански първенства. Успехите на българите не закъсняват:

  • Четвърто място на Румяна Пановска през 1990 г. в Телфист (Австрия)
  • Четвърто място оборно на ЕП за жени (2010 г.)
  • Бронзов медал отборно на ЕП за девойки в Памуккале (2014 г.) – Маринела Нинева, Милица Мирчева и Християна Брайкова
  • Сребърен медал отборно на Международната младежка купа Глендалох (Ирландия) през 2012 г. – Тихомир Костов, Георги Ланджев иАлександър Йотовски
  • Сребърен медал отборно на Международната младежка купа в Арко ди Тренто (Италия) 2014 г. – Диляна Минкина, Наталия Иванова, Ангелина Стефанова. На същото състезание България е на ПЪРВО МЯСТО в комплексното класиране (юноши и девойки)
  • Четвърто място на Шабан Мустафа на неофициалното СП в Цермат (Швейцария) 2015
  • Седмо място на Милка Михайлова индивидуално на ЕП Сапарева баня 2010
  • Седмо място на Милица Мирчева индивидуално на ЕП 2022 г.

Тук е трудно и почти невъзможно да се преброят медалите и призовите класирания на бегачите ни на поредните Балканиади….

Семейството на Димитър Кисьов също е изцяло спортно. Съпругата му Виолета дълги години бе преподавател към ДЮСШ в столицата, а синът му Костадин (шампион на 800 м в зала) и дъщеря му София бяха също състезатели на пистата…… В момента Костадин Кисьов е преподавател в НСА и активен промоутър и организатор на всички прояви по планинско бягане и офроуд в България!

През годините Димитър Кисьов получи полагащото му се признание за активната му дейност навсякъде в Европа и в света. Вероятно предстои скоро да бъде награден и от БФЛА и ЕА за значимото му присъствие и принос в попрището „Планински бягания и офроуд”.

Да пожелаем на Димитър Кисьов скорошно възстановяване и още дълги години да поддържа огъня, страстта и себеотдаването в преследването на целите и задачите около организирането и провеждането на състезанията по планинско бягане у нас.

 

 

0 Коментар
1

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.