Начало Истории Видинчанката Кристен Радуканова – с продължение на семейните традиции

Видинчанката Кристен Радуканова – с продължение на семейните традиции

от Alexander Vangelov
861 разглеждания

След шампионата във Велико Търново

Кристен Радуканова – с най-много златни медали

На завършилия пред три дни в старопрестолния град 94-и национален шампионат на България по лека атлетика най-впечатляващата фигура безспорно бе 23-годишната Кристен Радуканова. Възпитаничката на треньорката Валя Демирева се окичи с цели четири златни медала. Кристен надви конкурентките си на 100 м с личен рекорд (11.72), на 200 м (23.92) и в щафетите 4х100 м и 4х400 м. Лекотата и грациозността, с която бяха спечелени титлите, обещават много светло бъдеще за чаровната спортистка от Видин. И то съвсем скоро…

Кристен Радуканова е по-малката от двете дъщери на известните ни атлети от миналото Златка Георгиева-Радуканова (бронз от ЕП в зала 1996 на 200 м, пето място, също на 200 м, от СП в зала в Барселона 1995 и бронз от Универсиадата във Фукуока 1995). Баща й Мирослав Радуканов бе балкански вицешампион на скок дължина за юноши от 1990 г. в Любляна със 7.69 м). В рода Радуканови (засега) най-ярко блести звездата на Мадлен Радуканова (братовчедка на Кристен), която стана олимпийска шампионка с ансамбъла на България по художествена гимнастика на Игрите в Токио 2021.

В Търново при мъжете с най-много златни медали си тръгна дипломираният фармацевт от „Академик” София Йордан Гюров (възпитаник на инж. д-р Христо Стоянов). Той стана шампион на 400 м, 400 м преп. и с щафетата на Академик на 4х100 м. Гюров за малко не дублира успеха на Радуканова. В щафетата 4х100 м тимът на „Академик” изпусна златните медали само за една стотна. На последния пост Гюров направи и невъзможното да настигне спринтьора от „Галакси” Ивайло Щипков, но в крайна сметка сантиметри не му стигнаха да изпревари пловдивчанина!

Да припомним, че Йордан Гюров бе героят на НШ през миналата 2022 г. Пак на стадион „Ивайло” във Велико Търново пазарджиклията стана четворен шампион (досущ като Радуканова сега) – 400 м, 400 м преп., щафета 4х100 м и щафета 4х400 м.

За Радуканова и Гюров предстоят Балканиада в Кральево, Сърбия, но и евентуално участие на отлаганата вече две години Универсиада в Ченгду (Китай).

Снимки: bgathletic

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.