Начало Годишнини Софиянецът Николай Шилев – с кръгла годишнина

Софиянецът Николай Шилев – с кръгла годишнина

от Alexander Vangelov
459 разглеждания

Кръгла годишнина

Левскарят Николай Шилев – на 60!

Днес един от най-елегантнитени български препятственици за всички времена – левскарят Николай Шилев навършва 60 години.

Роден на 18 юли 1963 г., Шилев започва малко късничко с атлетиката –на 15 години (след  като играе футбол няколко години). Треньорът Юлиан Стаменов съвсем точно съзира огромния талант и потенциал у юношата. На стадион „Раковски” в столицата всички са удивени  от качествата на надарения атлет…..

Още през 1979 г. Шилев твърдо заема място сред най-добрите юноши-хърделисти на България. На финалите на Спартакиадата за юноши младша възраст (под 18 г.) в Плевен той е троен шампион за „Левски Спартак” – на 110 м преп, 200 м преп. и с щафетата 4х100 м на любимия тим. Година по-късно, през 1980 г. той едва на 17 години е шампион на 110 м преп. (14.19) на шампионата за старша възраст в София.

През 1981 г. на международния турнир „Народна младеж” в София Шилев за първи път „слиза” под 14 секунди на 110 м преп. – 13.99 сек. На шампионата за старша възраст в София битката за титлата с варненеца Руслан Грозданов е повече от оспорвана – Грозданов е първи с 14.04, а Шилев остава само на две стотни след него. Историята със стотните и хилядните се повтаря и на турнира „Дружба” в Дебрецен – Николай финишира четвърти за 14.32, с равно време с бронзовия медалист Игор Качанов (СССР). Треньорът Стаменов има обаче едно тайно желание – Шилев да се „пусне” в неговата дисциплина – скокът на дължина. Още в края на февруари 1981 г. Шилев участва на традиционния турнир „Лъвски скок” в зала „Фестивална” (в памет на обесването на Васил Левски). Шилев прави само три опита, в единия от които съдиите замерват 7.45 м – изключителен резултат при юношите….

През 1982 г. Николай Шилев е балкански шампион за юноши в Драма (Гърция) – 13.93 сек. Година по-късно, на Балканиадата за мъже в Измир Николай печели сребърен медал, а завършва сезона с личен рекорд – 13.84 сек.

Годината 1984 г. е олимпийска и атлетите бързат да покрият нормативите за Игрите колкото се може по-рано. На 05 май 1984 г. на стадион „Васил Левски” Николай Шилев просто „глътва” десетте препятствия по пистата и спира уредбата на 13.54 сек. – нов рекорд на България! Този рекорд е подобрен два месеца по-късно – в Атина от Пламен Кръстев (13.46), но великолепното постижение на Шилев в никакъв случай не губи от стойността си.

Междувременно Николай Шилев е завършил гимназия с пълно отличие и бързо се ориентира към студентството във ВМЕИ София (сега ТУ).

За съжаление многоборойните контузии, сполетели Шилев, му пречат да изяви още много от неизчерпаемия си потенциал. През 1985 г. Николай печели сребърен медал на 110 м преп. на „Мевериадата” (Спартакиада на МВР от соцстраните) в София – 13.76….

Твърде млад, Шилев се разделя със спорта и много скоро развива и укрепва изключителено успешен собствен бизнес във фирма за IT технологии…..

Николай Шилев е редовен участник на традиционните ежегодни срещи на хърделистите от по-старото поколение, които всяка година събират атлетите нахотел „Диана 3”.

Снимка: в-к”Народен спорт”

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.