Начало Новини Сериозен гаф на испанския шампионат в Торент

Сериозен гаф на испанския шампионат в Торент

от Alexander Vangelov
611 разглеждания

На първенството на Испания в Торент, Валенсия

Сериозен гаф с измерването в скока на дължина

Вече трети ден в предградието на Валенсия Torrent се провежда първенството на Испания по лека атлетика за мъже и жени. Не липсват и добри постижения (съвсем естествено), но късно снощи в сектора за скок дължина се случи нещо безпрецедентно в историята на иберийската лека атлетика.

Теси Ебоселе

В сектора за скок дължина точно в 19:55 часа пристъпиха 12-е най-добри испанки в дисциплината (включително и българката Милена Миткова, която има членство в клуб Castellon).  За световното стандартът си беше ясен – 6.85 м. И трите претендентки за място в самолета за Будапеща бяха близо до него – Фатима Диаме 6.81, Теси Ебоселе 6.80, Мария Висенте 6.77 м. Душното време (около 38 градуса) и непостоянният, но много силен вятър предварително създаваха допълнително напрежение сред атлетките…..

След първите три кръга от опити нещата все още бяха нормални: Диаме 6.74(+1.4), Ебоселе 6.68 (+3.4), Ирати Митхелена 6.41 (+3.4), Андреа Салвадор 6.39 (+2.6)… Мария Висенте (европейска шампионка на троен скок за девойки под 23 г.) направи два фаула и едва се закрепи в осмицата … последна с 6.21 (+2.3) (за сметка на Миткова (6.23 м), която обаче като чужденка няма право да прави повече от три опита на национално първенство на Испания!).

Фатима Диаме

И, о чудеса, още със започването на четвъртите опити атлетките като че полетяха над пясъчника – Евелин Янкей 6.46 (+1.9) и 6.53 (+1.7), Ирати Мишелена 6.47 (+2.2) и 6.70 (+1.8), Диаме 6.78 (+3.3) в петия кръг. Висенте пробяга четвъртия си скок (4.56 (+1.8)), но в петия се приземи на 7.02 (+2.1), а Ебоселе с 6.72 (+1.6) и 6.93 (+1.2) излезе начело!!! В последния шести кръг Диаме изпревари Ебоселе с … 1см – 6.94 (+2.0), а нигерийката с испански паспорт Теси Ебоселе в последния скок изобщо в състезанието сложи точка на всичко – 7.09 (+2.8).

Всички около сектора в този миг (атлети, съдии, треньори, публика!) бяха наясно, че се случва нещо нередно. Видно с просто око беше, че тези чутовни скокове (като измерение) бяха нереални и истинското им изражение в метри и сантиметри би трябвало да бъде с около 20 см по-малко!!!! И то за всички опити от четвъртия кръг нататък, абсолютно за всички!

Мария Висенте

Все пак споменатите резултати се появиха е сайта на първенството като ОФИЦИАЛНИ. Но само за малко – в късната доба на душната вечер на 29 юли те се изпариха внезапно от таблицата с резултатите в www.rfea.es. Още през нощта Испанската атлетическа федерация RFEA излезе с официално становище по случая. След внимателно разглеждане на охранителните камери на стадиона ясно се вижда, че неизвестно лице с тъмни очила премества съвсем умишлено измервателната станция (measurment station). Вижда се ясно, че мъжът не принадлежи нито на съдийския апарат, нито е част от техническия персонал и, за жалост, е почти неапълно неразпознаваем. От техническото ръководство на състезанието своевременно изискват системата за измерване да проверена незабавно и да бъде рекалибрирана отново. Но нито съдията на скока, нито операторът на измервателната система са счели за необходимо състезанието да бъде прекъснато и станцията да бъде рекалибирана!?…. Като основна причина и двамата изтъкват факта, че станцията за измерване е била ТЕСТВАНА непосредствено преди старта на надпреварата и не е дала НИКАКВИ отклонения!!!!

RFEA излиза незабавно с изявление, че ще бъде открита процедура по разследване на ситуацията и всички опити на състезателките от четвъртия кръг (включително!) до края на състезанието ще бъдат измерени и проверени ОТНОВО чрез системата за видеонаблюдение! От централата се извиняват на всички атлетки и всички засегнати страни (треньори, клубове) за причинените неудобства и тревоги.

Все пак доста по-късно (засега неофициално!) изтече инфо с реалните дължини на скоковете на фаворитките – Теси Ебоселе 6.89 м (7.09) , Мария Висенте 6.82 (7.02) и Фатима Диаме 6.74 (6.94) – и трите точно с по 20 см (!) по-малко! Съвпадение???….

А Теси Ебоселе и Фатима Диаме, дори и без стандарта от 6.85 м, със сигурност по ранкинг на Световната атлетика ще се класират за световното. За Висенте основната дисциплина ще си бъде тройният скок (14.21 м), където има вече green card за Будапеща.

Снимки: Twitter, Pinterest

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.