Начало Истории Световният рекорд на Светла Златева – с юбилей!

Световният рекорд на Светла Златева – с юбилей!

от Alexander Vangelov
311 разглеждания

ВЕЛИК ЮБИЛЕЙ

ПОЛОВИН ВЕК ОТ СВЕТОВНИЯ РЕКОРД НА СВЕТЛА ЗЛАТЕВА

Днес българската лека атлетика чества един велик и паметен юбилей – 50 години от поставянето на световния рекорд на 800 м на прекрасната ни лекоатлетка Светла Златева!

Малко предистория за пътя, който през лятото на 1973 г. извървя Златева по пътя към Световния връх.

Първият старт на Светла е още на 20 май на стадион „Раковски” в столицата (тартановата писта на стадион „Васил Левски” все още не е завършена. Следват старт след старт, като Златева и треньорът й Димитър Велиславов (Мики) бавно и методично градят качествата и способностите, които ще ги доведат до големия резултат.

Още на 1 юли на срещата ГДР-България-Великобритания Светла (1:59.8) и Лиляна Томова (2:00.0) отстъпват със сантиметри на прославената Гухнилд Хофмайстер (ГДР) (1:59.7). Две седмици преди това Светла вече я е победила на „Олимпийския ден” в Берлин. Германките ни връщат визитата в София на 7 и 8 юли и Златева поставя нов български рекорд на 400 м (52.94), отстъпвайки само на олимпийската шампионка Моника Церт…

На републиканското в София Светла опитва и 1500 м (4:13.9), а на коронните 800 м в едно тактическо бягане буквално с милиметри побеждава Томова (и за двете 2:05.2)……

Велиславов е все по-доволен от възпитаницата си. На контролно състезание в София на 24 юли съюзните треньори мерят на Светла бягане на 600 м. Всички „хващат” 1:24.2 мин. Невероятно! След още четири дни – на 28 юли – отново контролно и отново супер време – 1:59.0 на 800 м.

На 4-ти август българките пристигат във Варшава за участие в полуфинала за Купата на Европа. Първите две места в отборното класиране дават право за участие на финала в Единбург. По традиция първата дициплина от програмата са именно 800-те метра на Светла. В своя си стил на прославения стадион „Скра” тя тръгва смело напред и оставя далече след себе си полякинята Сковронска (1:59.3 срещу 2:00.8). На щафетата 4х400 м нашите момичета Йорданка Филипова, Лиляна Томова, Светла Златева и Стефка Йорданова изпреварват за второто място полякините с …. две стотни (3:28.78 срещу 3:28.80). Втори сме и пътят към Единбург е открит!

Седмица по-късно (11-12 август) на стадион „Васил Левски” се провежда полуфиналът за Купата на Европа по многобой. След приключване на надпреварата по десетобой и петобой от БФЛА са организирали пробягване на щафетите 3х800 м и 4х800 м. Целта е ясна – световни рекорди! На първи пост (с намерение за висок резултат на 800 м) е поставена Златева. В знойния здрач под електрическите прожектори на „Васил Левски” тя сама пробягва двете обиколки за 1:58.8 мин. – нов български рекорд. Нейните колежки Лиляна Томова, Тонка Петрова и Стефка Йорданова довършват започнатото от нея – световни рекорди на 3х800 м (6:06.2 мин.) и на 4х800 м (8:08.6)….

Предстои обаче и Универсиадата в Москва. На 19-и и 20-и август са полуфиналите и финалът в бягането на 800 м. На Светла вече са се „натрупали” 18 (!) старта през годината, и то само на открито! Още в първия полуфинал Златева се втурва напред и „забравя” конкурентките си далеч отзад. Електронният часовник на огромното табло на стадион „В.И.Ленин” показва 1:58.85 мин. Канадката Гленда Рейзър е някъде по правата – 2:03.17 мин. Светла е толкова свежа и без видима умора. В третия полуфинал Лиляна Томова също с лекота надвива всички – 2:02.23 мин. На 20-и август е финалът. Голямата българска група на стадиона (пък и хилядите у нас пред телевизорите – Универсиадата се излъчва директно и в България!) тръпне в очакване на …… световния рекорд. Светла отново „дръпва” в познатото темпо – 200 м 28.0, 400 м 57.0. Близо до отметката на 600 м (1:28.5) обаче рязка болка буквално „срязва” Златева. Светла е принудена да свие встрани и да спре. Полякинята Елжбета Сковронска излиза начело по виража, но втората българка Лиляна Томова с великолепен спринт надбягва всички на правата – световна студентска шампионка с 1:59.52 мин.

Следва връщане с полет от Москва, процедури в София и болката като че е победена. За поредната Балканиада в Атина се пътува в четъртък (23 август). В петък (24 август) бягането на 800 м за жени е насрочено чак за 22:15 часа (в Атина през деня са нетърпими жеги дори и на сянка). Момичетата се чувстват прекрасно и в приповдигнато настроение. Светла също е настроена за рекорд, за световен рекорд. (Той е 1:58.45 и е поставен в Щутгарт две години по-рано от западногерманката Хилдегард Фалк). Уговорката с треньорите е да й съобщават зад оградата на мраморния стадион „Караискакис” междинните времена. А те са направо главозамайващи – 200 м 27.5; 400 м 56.5; 600 м 1:27.0. Светла бяга сама в мрака, Стефка Йорданова е някъде назад…… Последен завой, последна права. „На 150 метра от финала усетих, че имам още сили. Казах си: „Стискай зъби, можеш!” – спомня си по-късно в едно интервю Златева. Шеметен финал под овациите на многолюдната публика (дори в този късен час!), кратка консултация с електронната уредба и ….. нов световен рекорд (1:57.48 мин.). Йорданова финишира втора също с личен рекорд (2:01.42 мин.). Първата прегръдка е със съотборничката, после Светла изтичва към оградата, а Велиславов провира ръце през решетката да прегърне своето момиче.  Целта най-после е постигната – световният рекорд в „българските” 800 м най-после е паднал!…

Златева „чупи” още един рекорд, макар и непризнат. Осем години по-рано северокорейката Син Ким Дам на родна земя (в Пхенян) е пробягала 800 м за немислимите 1:58.0 мин. Светла преодолява и тях.

Гръцките организатори не искат да пуснат Светла да се прибере в хотела. Организиран е набързо банкет, въпросите на журналистите валят един след друг. На награждаването Златева получава и огромна купа за най-добра атлетка на Балканиадата…. Радостта е неописуема, Светла сякаш иска да прегърне целия свят!….

Рекордът на Златева просъществува до 1976 г., когато рускинята Герасимова го подобрява до 1:56.0 мин. А Светла получава полагащото й се признание от световните спортни агенции, като е определена за Спортист No 1 на Балканите в специализираната анкета на БТА!

Снимки: ИСС „Старт”

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.