Начало Новини Шабан Мустафа – двоен световен шампион за ветерани!

Шабан Мустафа – двоен световен шампион за ветерани!

от Alexander Vangelov
1839 разглеждания

Шабан Мустафа – двоен световен шампион

Два златни медала за нашия бегач от световното първенство по планинско бягане за ветерани

От петък до днес, неделя, в Калхера, о-в Мадейра (Португалия) повече от 240 състезатели и състезателки стартираха в XXII-ото световно първенство по планинско бягане за ветерани. Атлетите бяха разделени в две възрастови групи – между 35-50 годишни и между 55-70 годишни.

В петък се състоя uphill бягането на разстояние около 9 200 м с денивелация +800 м/-50 м. В подгрупата М45 първи финишира Шабан Мустафа (Шампион Сунгурларе) за време 44:03 минути! Той спечели титлата СВЕТОВЕН ШАМПИОН на изкачване за 2023 г. В неговата подгрупа втори завърши Джеймс Латимър (Вбр) 45:51, трети Кристиан Мадсен (Дан) 46:07, четвърти Съливан Смит (Вбр) 46:43, пети Карлос Аранда (Исп) 47:26 и шести Руне Олсен (Дан) 48:34. В по-долната подгрупа М40 шести пристигна втория български представител ИВО АНДРЕЕВ с 49:54 мин.

Интересно тук (и най-вече знаменателно) е, че на кратката дистанция Шабан Мустафа финишира втори изобщо от всичките 93 стартирали участници. Пред него на финала беше само американецът Ерик Блейк (М40), който завърши дистанцията за 43:11 мин.

Днес току-що приключи и дългата дистанция (32.4 км) (+1151 м/-1154 м). Тук само при мъжете стартираха точно 154 (!) състезатели. Шабан Мустафа още от самото начало на надпреварата пое инициативата и „дръпна” на конкурентите си с повече от пет (!) минути преднина. На третата контрола той вече имаше аванс от повече от 15 минути пред Масимиляно Бернарди (Ит) и Тиаго Айреш (Порт) (и двамата бяха обаче в по-долната подгрупа М40!!!). На четвъртата контрола Бернарди съкрати аванса на Мустафа на 6 минути, докато на деветата позиция (и на четвърта в подгрупата М40) успешно се придвижваше и Иво Андреев! Няколкото атаки на италианеца Бернарди обаче се оказаха не толкова успешни и нашият най-добър ултра-маратонец отново бе напред с около осем минути. Шабан Мустафа пристигна първи КАТО АБСОЛЮТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА ДЪЛГАТА ДИСТАНЦИЯ на финала за време 2:11:52 часа, пред Масимиляно Бернарди 2:19:22, представителя на домакините Тиаго Айреш 2:20:22, Андрю Фалас (Вбр) 2:22:24 и т.н. В подгрупата М40 като шампион всъщност бе одявен Бернарди, следван от Айреш, Фалас и на четвърто място бе класиран (в тази подгрупа М40) вторият ни бегач в това световно първенство ИВО АНДРЕЕВ с време 2:28:19 часа!!!! Впрочем Иво Андреев пристигна 12-ти среди всичките 154 участници в генералното класиране от всички подгрупи!

Похвално е усърдието и постоянството, с които Шабан Мустафа от много дълго време участва и побеждава в различни равновидности на планинските бягания – както у нас, така и в Европа. В последните шест години той неизменно е сред победителите и призьорите в алпийския планински маратон, който се провежда в Швейцария, на голяма надморска височина в Алпите. В България той също се слави като един от най-добрите ни планински маратонци, но участва с успех във всякакъв вид кросове и шосейни бягания! Шабан има и няколко победи (както и рекорд на трасето!) на прословутото ежегодно изкачване на Витоша (около 17.5 км).

Повече от 10 години Шабан Мустафа е и състезател  (най-добрият!) на ОСКЛА “Шампион” Сунгурларе и като такъв е един от главните инициатори на ежегодния шосеен пробег в града. Неговото състезание (след кратко прекъсване) отново е част от чудесната инициатива на БФЛА – веригата „RUN BULGARIA”. През октомври миналата 2022 г.  в Сунгурларе се проведе и националният шампионат по крос-кънтри за всички възрастови групи!

Снимки: Иво Андреев и Шабан Мустафа

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.