Начало Истории Овчарският скачач Тим Лобингер – на повторна битка с левкемията

Овчарският скачач Тим Лобингер – на повторна битка с левкемията

от Alexander Vangelov
332 разглеждания

Тежката битка на Тим Лобингер с левкемията продължава

Германският скачач поднови сражението с тежката болест след двегодишна ремисия

Наскоро един от „шестметровите” овчарски скачачи на Германия Тим Лобингер отново привлече вниманието върху себе си по един не особено приятен повод. Лекоатлетът отново е подложен на лечение, след като ракът на белите кръвни телца в организма му (казано накратко левкемията) отново го тормози…..

Кой беше и кой е в момента Тим Лобингер? Вероятно не са много българските зрители на стадион “9 септември” в Пловдив на Второто СП за юноши, които си спомнят юношата с изрусена накъдрена коса и очила. Тогава Тим отпадна на квалификацията на овчарски скок със само 4.70 м. Година по-късно роденият на 03 септември 1972 г. в Райнбах, северен Рейн-Вестфалия Лобингер вече е бронзов медалист на ЕП за юноши в Солун – 5.20 м….

Дългият път на Лобингер в една от най-трудните техничеси дисциплини в атлетиката е доста дълъг и труден. На първата си Олимпиада – в Атланта 1996 – той е седми, а година по-късно (1997 г.) историческата дата в спортния му път е 24 август. На турнира ASV на „Мюнгенсдорфер щадион” в Кьолн Тим се присъединява към атлетите в клуб „6 метра”, превземайки от раз 6.00 м (рекорд на Германия). Година по-късно, на ЕП в зала във Валенсия, Лобингер печели злато (5.80), последвано от сребро от ЕП на открито в Будапеща….

Четири години след успеха си във Валенсия, през 2002 г. във Виена Лобингер за втори път е европейски шампион в зала. Върхът в атлетическата кариера на Лобингер безспорно е златният медал от световното първенство в зала в Бирмингам през 2003 г. В „Еликзандър хол” Тим превзема от втори опит ключовата височина 5.80 м, побеждавайки сънародника си Михаел Щоле (5.75) и нидерландеца Ренс Блом (5.75)…

Лобингер продължава да скача чак до 39-годишна възраст, като пет години по-рано, вече на 34 лазарника, на световното в зала в Москва (2006), Тим грабва бронзов медал. По време на дългото си шестване по стадионите в Германия и по света Лобингер е записал впечатляващата серия от 269 (!) състезания, завършени с резултат от 5.70 м и повече!!!!

В края на 1994 г. Тим се жени за дългогодишната си любов Петра Лаукс (14.47 м на троен скок). Раждат им се две деца – дъщерята Фий (1995) и синът Тайгър (1998). За зла участ бракът им трае само девет години. От втората си съпруга Алина Бауман Тим се сдобива с втори син – Дитер. От 2017 г. обаче и Алина и Дитер го напускат….

След като на 39 години (през 2011 г.) Лобингер се разделя с атлетиката, за известно време той отново е център на внимание пред германската публика чрез участието си в германския формат на “Dancing stars”….

През 2017 г.Тим Лобингер е диагностициран с левкемия. Започва яростна битка с рака и след присаждане на стволови клетки и интензивна лъчетерапия като че болестта е победена. Уви, успокоението не трае дълго – през 2021 г. положението на Лобингер изведнъж отново рязко се влошава……

„Бях решил и се успокоих, че всичко вече е зад гърба ми. Не познах – ракът ме нападна отново. Но нямам право да се предавам, аз съм борец и от пребиваването ми в атлетиката съм се научил да се сражавам до последен дъх. А и многобройните ми победи и поражения в сектора за овчарски скок ме научиха на много, преди всичко на желязна воля и твърдост. Ето, малкият ми син вече се дипломира, дъщеря ми се ожени наскоро…. Въпреки разделите ми с Петра и Алина, те нито за миг не ме изоставиха в бедата ми. Заради всички тях, заради семейството ми и моите деца нямам право да абдикирам. Ще се боря докрай и съм уверен, че ще успея!” – споделя съвсем наскоро в интервюто си пред списанието BUNTE Тим Лобингер.

По материали от www.leichtathletik.de

Снимки: Internet & Wikipedia

 

0 Коментар
0

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.