Начало In memoriam Почина треньорът Стефан Пейчев

Почина треньорът Стефан Пейчев

от Alexander Vangelov
Публикувано: Последно актуализирано на 465 разглеждания

IN MEMORIAM

Почина Стефан Пейчев (1934 – 2022)

На 88 години в родния си град Стара Загора е починал един от доайените-треньори по лека атлетика в България Стефан Пейчев.

Роден през 1934 г., още съвсем млад Пейчев е състезател на средни и дългия бягания. След приключване на спортната си кариера, още като начинаещ треньор,  Стефан се захваща с трудната задача да изгради множество елитни състезатели от Старозагорска област. Първата му по-известна състезателка е многобойката Донка Нанева-Гургуриева, която е балканска вицешампионка на петобой през 1963 г. и национална рекордьорка на скок височина от същата година…..

Следващият му изявен състезател е шампионът и рекордьор на дълги бягания и стипълчейз Димитър Недялков.

В края на 70-е и началото на 80-е години на миналия век Пейчев е наставник на балканската шампионка на 400 м преп. Бонка Димова-Пенева, която участва и на Олимпиадата в Москва. „През ръцете му” през годините преминаха много изявени състезатели, все атлети от националната гарнитура на страната, като например балканската шампионка за девойки в спринта Диана Демирева-Керина….

В средата на 80-е години на 20-и век Стефан Пейчев бе основател и инициатор на клуба по лека атлетика „Керамик” Елин Пелин. Клуб, който просъществува повече от 35 години. Дори в последните няколко години Пейчев рано сутрин „отваряше стадион „Васил Левски“ за последните си няколко състезатели……

Стефан Пейчев има две дъщери и един син, които от доста отдавна живеят в чужбина. Едната от двете му дъщери е международният гросмайстор по шахмат Вера Пейчева, дългогодишна национална състезателка с голям принос в отборните класирания на българския женски отбор на шахматните Олимпиади….

Погребението на Стефан Пейчев ще бъде утре, вторник, в градските гробища на Стара Загора.

Поклон пред светлата памет на Стефан Пейчев!

0 Коментар
2

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.