Начало In memoriam Отиде си Донка Нанева-Гургуриева – рекордьорката на петобой и скок височина

Отиде си Донка Нанева-Гургуриева – рекордьорката на петобой и скок височина

от Alexander Vangelov
989 разглеждания

IN MEMORIAM

Отиде си Донка Нанева-Гургуриева (1936-2022)

Днес на 86 години от този свят си е отишла шампионката на България на скок височина, скок дължина и петобой Донка Нанева-Гургуриева.

Родена на 03 април 1936 г., Донка Нанева още като девойка показва завидни заложби в няколко дисциплини на леката атлетика и строгият и взискателен треньор Стефан Пейчев с основание я ориентира към петобоя.

На Балканиадата в София на 14-15 септември 1963 г. Нанева едва в последната дисциплина от петобоя отстъпва победата на югославянката Драга Стамейчич. Донка е сребърна медалистка в многобоя на стадион „Васил Левски” с нов рекорд на България на петобой от 4375 т. В хода на състезанието Нанева записва 11.6 сек. на 80 м преп., 1.63 на скок височина (отново национален рекорд!), 10.10 м на тласкане на гюлле, 5.84 м на скок дължина и 26.8 сек. на 200 м.

Донка Нанева се готви упорито и сериозно за Олимпуадата в Токио през 1964 г., но два месеца преди самите Игри заболява много тежко от туберкулоза и с олимпийските и надежди е свършено….

След края на атлетическата си кариера Донка Нанева се омъжва за високия скачач Тодор Гургуриев (първият в България, който усовява новия стил „Фосбъри”) и им се раждат две дъщери – Йовка (шампионка на скок височина за девойки с 1.65 м) и Златозара (национална шампионка за девойки на 100 м с препятствия).

Венкова с треньорката си Нанева-Гургуриева

Донка Гургуриева сравнително млада се захваща с треньорската професия и първоначално най-изявената й състезателка е Иванка Венкова Тодорова (с изяви на скок на дължина, 400 м, петобой и седмобой, както и на 100 м). Заедно със съпруга си Тодор Гургуриев двамата извеждат Емилия Петканова-Драгиева до най-високото международно ниво в скока на височина (Драгиева е третата българка (от общо шест засега!), превзела 2.00 м в скока на височина и носителка на бронзов медал от световното първенство в зала в Индианаполис 1987.

Гургуриев, Емилия Драгиева, Донка и внучката им

Съпругът на Донка Нанева Тодор Гургуриев бе обявен за треньор номер едно в леката атлетика на Стара Загора за двадесети век. Големият внук на Донка – Стефан Стефанов – няколко години беше шампион на 400 м за юноши младша и старша възраст. А семейство Гургуриеви бе обявено чрез анкета сред журналисти и спортни деятели за най-спортното семейство в Стара Загора за миналия век!

Дълги години Донка Нанева-Гургуриева бе в основата на успешната организация на традиционния турнир „Самарско знаме” в Града на липите. Като главен секретар и координатор Гургуриева не жалеше нито сили, нито време за успешната реализация и провеждане на прославения турнир!

Опелото на тленните останки на Донка Гургуриева ще бъде в понеделник, 09 януари 2023 г. в църквата „Света Троица” в Стара Загора.

Поклон пред светлата памет на Донка Нанева-Гургуриева.

0 Коментар
3

Подобни статии

Съдържанието е обект на авторски права и не може да бъде копирано.